Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Meest gebruikte behandelwijzen > Wetenschap > Acupunctuur bij overgangsklachten

Acupunctuur bij overgangsklachten

Share |
Het gebruik van hormonen wordt gezien als een probleem bij de behandeling van overgangsklachten. Daarom wordt er gezocht naar alternatieven. Uit recent onderzoek, april 2011, blijkt electroacupunctuur een goed alternatief te zijn. In een studie bleek namelijk dat de overgangsklachten bij electro-acupunctuur ook verminderden en de kwaliteit van leven toenam. 

De onderzoekers deden dit onderzoek aan de univrsiteit van Linkoping in Zweden. 

Hun conclusie was:

Both electroacupuncture (EA) and hormonal replacement HT increased HRQoL and sleep, probably through decreasing numbers of and distress by hot flushes. Although flushes decreased less in the EA group than in the HT group, HRQoL improved at least to the same extent maybe due to other effects of EA, not induced by HT, e.g. on anxiety, vitality and sleep, supported by subscale analyses. EA should be further evaluated as treatment for women with breast cancer and climacteric complaints, since HT no longer can be recommended for these women. 

[1] 

Referentie

[1] Frisk J, Källström AC, Wall N, Fredrikson M, Hammar M. | Acupuncture improves health-related quality-of-life (HRQoL) and sleep in women with breast cancer and hot flushes. | Support Care Cancer. | 2012 Apr;20(4):715-24. doi: 10.1007/s00520-011-1134-8. Epub 2011 Apr 6.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.