Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Meest gebruikte behandelwijzen > Acupunctuur > Pijn nog beter te behandelen met acupunctuur en naltrexone of palmitoylethanolamide

Pijn nog beter te behandelen met acupunctuur en naltrexone of palmitoylethanolamide

Share |

Een doorbraak op het gebied van de pijnbestrijding door middel van acupunctuur is bereikt door de Nederlandse acupuncturisten Kopsky en Keppel Hesselink en deze is deze maand (maart 2011) gepubliceerd in het internationale tijdschrift 'Acupuncture in Medicine'.

Op basis van hun jarenlange ervaring hebben deze twee Nederlandse acupuncturisten de internationale gemeenschap van pijnspecialisten en acupuncturisten een nieuw idee aan de hand gedaan. Dit betreft de farmacologische versterking van de pijnstillende effecten van acupunctuur met het middel naltrexone, in een zeer lage dosis, dat vrijwel geen bijwerkingen kent.

In het Instituut voor Neuropathische Pijn is deze methode de laatste jaren ontwikkeld. Inmiddels zijn de beide pijnspecialisten ook al weer een stap verder en voegen zij momenteel ook de natuurlijke en lichaamseigen pijnstiller palmitoylethanolamide  aan hun pijnbehandeling toe. Het principe vormt een doorbraak in de behandeling van chronische pijn en sluit aan bij de meest moderne visies in dit veld, de multimodulaire therapie van pijn. Multimodulair staat voor de behandeling van pijn met verschillende vormen van behandelingen.

De auteurs vatten een en ander als volgt samen:

To find appropriate and effective treatment options for chronic pain syndromes is a challenging task. Multimodal treatment approach has been gaining acceptance for chronic pain. However, combining treatments, such as acupuncture, with rational pharmacology is still in its infancy. Acupuncture influences the opioid and cannabinoid system through releasing endogenous receptor ligands. Low dose naltrexone also acts on both these systems, and upregulates the opioid and cannabinoid receptors. The authors hypothesise that low dose naltrexone could enhance the pain-relieving effect of acupuncture.[1]

Pijn optimaal behandelen met minimale bijwerkingen 

Het voor de hand liggende vertrekpunt van de meest optimale pijnbehandeling met minimale bijwerkingen is binnen de reguliere geneeskunde niet doorgedrongen, helaas. Nog te vaak worden er geisoleerd pijnstillers gegeven, een enkele dus, die dan zo hoog gedoseerd moet worden dat de patienten er duizelig en niet goed van worden. Dat je soms een betere pijnstilling kunt bereiken met een combinatie van behandelvormen wordt niet overal erkend en in de praktijk gebracht.

De auteurs van het artikel richten zich al jaren op de meest optimale pijnbehandeling met minimale bijwerkingen. Het inzetten van hele lage doseringen van het middel naltrexone is daar een voorbeeld van. Het gebruiken van de natuurlijke en lichaamseigen pijnstiller PeaPure (palmitoylethanolamide), een middel dat zeer werkzaam is en geen problematische bijwerkingen heeft, is een ander voorbeeld. Beide stoffen laten zich uitstekend combineren met acupunctuur. PeaPure is de meest zuivere vorm van PEA die beschikbaar is, zonder chemische bijmengsels, zoals wel in een PEA-houdend product voorkomen.

Het bijzondere dat beide artsen hebben ontdekt is dat bij pijn zowel naltrexone als PEA de op hol geslagen cellen in het centrale zenuwstelsel tot rust brengen. En niet alleen die cellen maar ook de er om heen liggende cellen, de gliacellen. En die werking vult de werking van acupunctuur op farmacologisch niveau op een zinvolle wijze aan.

Referentie

[1] Hesselink JM, Kopsky DJ. | Enhancing acupuncture by low dose naltrexone. | Acupunct Med. | 2011 Jun;29(2):127-30. doi: 10.1136/aim.2010.003566. Epub 2011 Mar 17.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *