Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/id789499/domains/iocob.nl/public_html/wp-content/plugins/akfeatured-post-widget/ak_featured_post.php on line 353
Hondsroos rozebottel tegen artrosepijn? - Stichting IOCOB

Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Hondsroos rozebottel tegen artrosepijn?

Hondsroos rozebottel tegen artrosepijn?

Share |
Hondsroos, het poeder van de rozebottel. Onderzocht voor de antipijn werking bij artrose. En op basis van een meta-analyse (april 2008) mogelijk zinvol.  Het element 'honds-' dat in veel talen met de naam van de plant verbonden is, stamt uit de klassieke geneeskunde: de plant werd toen gebruikt tegen hondsdolheid. Hondsdolheid is thans niet de indicatie. De meta-analyse die door Deense wetenschappers werd uitgevoerd laat zien dat deze plant mogelijk een bijdrage kan leveren als pijnstiller bij artrose pijn.

De meta-analyse betrof iets minder dan 300 patienten, dus niet een erg grote groep. De conclusie van de auteurs was:

Although based on a sparse amount of data, the results of the present meta-analysis indicate that rosehip powder does reduce pain; accordingly it may be of interest as a nutraceutical, although its efficacy and safety need evaluation and independent replication in a future large-scale/long-term trial. [1]

In 2010 is een dubbelblinde studie uitgevoerd met 89 patienten, waaruit blijkt dat 5 gram rozebottelpoeder per dag mogelijk zinvol kan zijn bij reumatoide artritis.[2]

Beoordeling

Een meta-analyse is positief over dit rozebottelpoeder. Deze studie is echter klein. Onlangs is een dubbelblinde studie uitgevoerd met positieve resultaten. Vooralsnog een oranjegroen verkeerslicht.

Referentie

[1] Christensen R1, Bartels EM, Altman RD, Astrup A, Bliddal H. | Does the hip powder of Rosa canina (rosehip) reduce pain in osteoarthritis patients?--a meta-analysis of randomized controlled trials. | Osteoarthritis Cartilage. | 2008 Sep;16(9):965-72. doi: 10.1016/j.joca.2008.03.001. Epub 2008 Apr 14.

[2] Willich SN1, Rossnagel K, Roll S, Wagner A, Mune O, Erlendson J, Kharazmi A, Sörensen H, Winther K. | Rose hip herbal remedy in patients with rheumatoid arthritis - a randomised controlled trial. | Phytomedicine. | 2010 Feb;17(2):87-93. doi: 10.1016/j.phymed.2009.09.003. Epub 2009 Oct 8.

Berichten

  1. Li Kyriaou schreef:

    Stuur mij een e-mailals er vervolgreacties zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *