Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Complementaire behandelwijzen > Kosteneffectief > CAM-therapieen weer vergoed in Zwitserland

CAM-therapieen weer vergoed in Zwitserland

Share |
Vanaf januari 2012 wordt een aantal CAM-therapieen zoals acupunctuur, neuraaltherapie, fytotherapie en homeopathie weer vanuit het basispakket in Zwitserland vergoed.

Deze vergoeding is een pilot project en duurt 6 jaar. Voorheen, namelijk in 2005, heeft een kosteneffectiviteitsstudie laten zien dat het gebruik van complementaire therapieen duidelijk de ziektekosten vermindert. Vanwege politieke redenen waren de belangrijkste hoofdstromingen echter niet opgenomen in het basispakket. In 2009 heeft het volk van Zwitserland met een tweederde van alle stemmen een positief geluid laten horen om CAM in het basispakket te krijgen. Uiteindelijk heeft het volk dus voor CAM beslist.

Bron CAM-therapieen

Berichten

 1. K,Abel schreef:

  Wanneer gaan we dat in Nederland eens doen evenals een volksreferendum? Of is het Zwitserse volk en regering gewoon slimmer dan het Nederlandse?

 2. K. Abel schreef:

  Wanneer gaan we dat in Nederland eens doen evenals een volksreferendum? Of is het Zwitserse volk en regering gewoon slimmer dan het Nederlandse?

 3. K. Abel schreef:

  Wanneer gaan we dat in Nederland eens doen evenals een volksreferendum? Of is het Zwitserse volk en regering gewoon slimmer dan het Nederlandse?

 4. jan schreef:

  In dat duitse artikel verwacht de zwitserse minister dat er ongeveer 50 miljoen aan vergoedingen komt voor alternatieve behandelingen. Of dat minder reguliere behandelingen oplevert weet hij niet. Dus zo zeker is het niet dat de totale kosten lager worden.
  Om te reageren op K Abel. Of medische handelingen wel of geen zin hebben kun je niet altijd overlaten aan het volk. Die hebben daar niet allemaal de noodzakelijke kennis voor. Dat er reguliere behandelingen zijn die waarschijnlijk geen zin hebben lijkt me duidelijk. De artsen zoeken voortdurend naar de meest effectieve behandelingen. Er is dus een soort van beweging, artsen doen niet altijd alle dingen zoals ze 50 jaar terug deden.
  Bij zoiets als homeopathie is alles nog hetzelfde als 200 jaar terug. Waarschijnlijk is er in al die tijd weinig nagedacht over het onzinnige principe. En over bijna oneindige verdunningen. In gewone mensentaal heet dat verdunnen gewoon schoonspoelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.