Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Meest gebruikte behandelwijzen > Fytotherapie > Groene thee voor tandvleesontsteking

Groene thee voor tandvleesontsteking

Share |
teapot.gifTandvleesontsteking, of met een mooi woord periodontitis, is een vee lvoorkomend mondeuvel. Als je tandvlees chronisch ontstoken is, loop je ook meer kans op het verliezen van tanden en kiezen. Een Japanse groep onderzoekers publiceerde in het tandartsentijdschrift Journal of Periodontology (2009) een boeiende analyse van de positieve werking van groene thee op de gezondheid van tandvlees.

Groene thee drinken en spoelen: goed plan! 

Hoe meer groene thee mensen dronken, hoe kleiner de kans op tandvleesproblemen. [1] De analyse was gebaseerd op een patientengroep van bijna duizend patienten. 

Een eerdere studie liet ook al positieve effecten zien van groene thee op de gezondheid van tandvlees. [2] En we hebben ook een positieve studie door Nederlandse tandartsen! [3]

Groene thee is in ieder geval veilig, en deze studies sluiten aan bij een grote hoeveelheid positieve studies over de gezondheidseffecten van groene thee.[4][5] Ook verschillende mondspoe- vloeistoffen bevatten dit soort extracten. [6][7]

Vandaar een groen-oranje licht voor groene thee bij tandvleesontstekingen. Niet groen, omdat er geen grote prospectieve studies gedaan zijn. Maar we zijn daarin wat conservatief dus, want groene thee…die drinken we al duizenden jaren en eerst even je mond goed spoelen ermee, dat kan in ieder geval geen kwaad!

Referentie

[1] Kushiyama M, Shimazaki Y, Murakami M, Yamashita Y. | Relationship between intake of green tea and periodontal disease. | J Periodontol. | 2009 Mar;80(3):372-7. doi: 10.1902/jop.2009.080510 .

[2] Krahwinkel T, Willershausen B. | The effect of sugar-free green tea chew candies on the degree of inflammation of the gingiva. | Eur J Med Res. | 2000 Nov 30;5(11):463-7.

[3] Pavel L, Pave S. | [Usefulness of micronutrients in the treatment of periodontitis]. | Ned Tijdschr Tandheelkd. | 2010 Feb;117(2):103-6.

[4] Kim JW, Amin AR, Shin DM. | Chemoprevention of head and neck cancer with green tea polyphenols. | Cancer Prev Res (Phila). | 2010 Aug;3(8):900-9. doi: 10.1158/1940-6207.CAPR-09-0131. Epub 2010 Jul 27.

[5] Basu A, Du M, Sanchez K, Leyva MJ, Betts NM, Blevins S, Wu M, Aston CE, Lyons TJ. | Green tea minimally affects biomarkers of inflammation in obese subjects with metabolic syndrome. | Nutrition. | 2011 Feb;27(2):206-13. doi: 10.1016/j.nut.2010.01.015. Epub 2010 Jun 2.

[6] Vervelle A, Mouhyi J, Del Corso M, Hippolyte MP, Sammartino G, Dohan Ehrenfest DM. | [Mouthwash solutions with microencapsuled natural extracts: Efficiency for dental plaque and gingivitis]. | Rev Stomatol Chir Maxillofac. | 2010 Jun;111(3):148-51. doi: 10.1016/j.stomax.2009.09.014. Epub 2010 Jun 4.

[7] Lauten JD, Boyd L, Hanson MB, Lillie D, Gullion C, Madden TE. | A clinical study: Melaleuca, Manuka, Calendula and green tea mouth rinse. | Phytother Res. | 2005 Nov;19(11):951-7.

Gerelateerde artikelen

Berichten

 1. Erik schreef:

  Periodontitis heet in het Nederlandse taalgebied parodontitis.
  De in het onderzoek [1] gemeten variabelen PD, AL en BOP zijn niet onafhankelijk van elkaar. De PD en AL veranderen door de aanwezigheid van BOP. BOP uitgeschakeld dan geen verandering meer van PD en AL.
  De BOP verminderde .63%; lijkt me weinig!
  Er staat in abstract dat confoundings zijn gecorrigeerd. Welke staat hier niet.

  PB=probing depth, pocket diepte, AL=Attachment Loss, aanhechtings verlies en BOP= Bleeding on Probing, bloedings index bij sonderen.
  Een index moet flink veranderen voor klinische relevantie.
  Geeft mischien wel aan de groene thee stoffen bevat die onsteking kunnen verminderen.
  Voor deze ziekte is de allerbeste remedie de plak 100% weg te houden; dan is er gewoon nooit parodontitis.

 2. Danielle schreef:

  Onjuist is dat tandvleesontsteking gelijk staat aan parodontititis. Tandvleesontsteking=gingivitis. In vergevorderde vorm kan naast het tandvlees ook het kaakbot angetast worden, wat uiteindelijk kan leiden tot het verlies van tanden en kiezen. Pas bij deze vergevorderde ontsteking spreek je van parodontitis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *