Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Angst en Depressie > Emotional Freedom Techniques (EFT)

Emotional Freedom Techniques (EFT)

Share |
Emotional Freedom Techniques (EFT) zijn behandelingen die de laatste 25 jaar ontwikkeld zijn vanuit de Chinese meridiaan-theorie om psychologische problemen zoals angsten en fobieen te behandelen. In principe berust de behandeling op het uitspreken van een zogenaamde affirmatieve zin, gevolgd door het bekloppen van een serie acupunctuurpunten. Tegenwoordig bestaan er vele uitgebreide varianten, die niet zo geloofwaardig zijn. 

EFT en Affirmatie

Een voorbeeld van een dergelijke affirmatie is: “ondanks dat ik angst heb voor hoge plekken, houd ik van mezelf en accepteer ik mezelf volledig.”

In 2003 werd deze techniek getoetst in een diermodel voor angst, en de resultaten waren interessant, bij dieren werkte het bekloppen van meridiaanpunten duidelijk stressverminderend. Veel klinische studies die de veiligheid en de effectiviteit van deze techniek evalueren zijn echter niet bekend.

De zogenaamde ATTRACTOR FIELD TECHNIQUES (AFT) zijn een moderne variant van de EFT. Hierbij wordt gebruik gemaakt van 23 acupunctuurpunten die geklopt moeten worden in een specifieke volgorde. Ook de hoeveelheid kloppen is per ziekte verschillend. Ook hier vinden we veel claims en geen ondersteunend onderzoek. Vandaar een oranje licht voor deze technieken. In ieder geval zijn de technieken veilig, mits ze niet in de plaats van reguliere behandelvormen komen. Met acupunctuur hebben de technieken weinig te maken.

Er is weinig onderzoek gedaan naar deze technieken. Vermoedelijk behoren ze meer tot het domein van de zelf-hypnotherapie. Hypnotherapie is, ondanks recente uitspraken van de secretaris van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, genoegzaam onderzocht en gebleken effectief te zijnbhij een heel aantal aandoeningen.

Vandaar een oranje stoplicht voor de EFT.

Bronnen

Wat is EFT en hoe werkt het?

Wells S, Polglase K, Andrews HB, Carrington P, Baker AH. Evaluation of a meridian-based intervention, Emotional Freedom Techniques (EFT), for reducing specific phobias of small animals. J Clin Psychol. 2003 Sep;59(9):943-66.

Swingle, P., Pulos, L., & Swingle, M. (May, 2000).  Effects of a meridian-based therapy, EFT, on symptoms of PTSD in auto accident victims.  Paper presented at the annual meeting of the Association for Comprehensive Energy Psychology, Las Vegas, NV.

Berichten

 1. Realisatie Trainingen schreef:

  Wat is EFT anno 2008
  Doel: EFT is een interventietechniek (een behandeltechniek) gericht op desensitisatie (laten uitdoven)
  van een klacht (gevoelens en emoties of lichamelijke klacht).
  Resultaten: EFT ontlaad. EFT werkt opmerkelijk zacht, goed, snel, en het effect is over het algemeen blijvend.
  Techniek: De EFT-interventietechniek bestaat uit kortdurend kloppen op het lichaam terwijl de aandacht is afgestemd op de klacht waarop men invloed wenst uit te oefenen. Ook word onbewuste weerstand behandeld en een deel van EFT werkt door hersenfuncties te activeren.
  Stappen van de EFT-Interventietechniek
  1. Identificeren van het probleem, opdelen in delen, benoemen van het probleem.
  2. Afstemmen op het gevoel via een herinnering, lichtelijk activeren van gevoel, uitspreken van gevoel.
  3. Meten intensiteit van de klacht: gevoel, emotie of lichamelijke klacht.
  4. Behandeling onbewuste weerstand (ambivalentie) dmv opstartzin (zelfacceptatie) + lichaam
  (wrijven/kloppen): deze opzetzin maken/formuleren, herinnerzin maken.
  5. Kloppatroon. Herinnerzin uitspreken tijdens kloppen – afstemmen en blijven activeren van
  gevoel/emotie. Via het lichaam invloed uitoefenen op klacht.
  6. Neurologische Integratiesequentie: het activeren van hersengebieden. Zorgt voor integratie van emotie, herverdeling van informatie over de hersenhelften.
  7. Opnieuw kloppen.
  8. Opnieuw meten intensiteit.
  9. Eventueel herhalen van 1 t/m 9, aanpassen tot deze intensiteit van dit deel van de klacht is gedaald tot 0.
  10. Herhaal zelfde procedure tot alle delen van de klacht zijn gedesensitiseerd.
  11. Testen van resultaat.
  Praktijkkennis: EFT bestaat uit werkende systematiek met praktische kennis over hoe klachten worden opgeslagen en kunnen worden aangepakt.
  Theorie: Er bestaat een wetenschappelijke theorie, een klassieke theorie en diverse kleinere theorien.
  EFT is te gebruiken voor en door: Professionals voor complexere klachten waaronder fobie, trauma, lichamelijke klachten en meer. Het is ook te gebruiken door iedereen voor zelfhulp bij eenvoudigere klachten.
  Uit het Nederlands Basisboek EFT EFT examenbureau.nl enigszins aangepast.

 2. Realisatie Trainingen schreef:

  Het onderzoek van Wells, et al gaat over fobische mensen, en wel kleine dierenfobieen. EFT werd vergeleken met diafragmatisch ademhaling. Gemeten werd oa de afstand tot het onderwerp van de fobie voor en na de interventie.

  Overige publicatie: Feinstein, D. (2008). Energy Psychology: A Review of the Preliminary Evidence.
  Psychotherapy: Theory, Research, Practice, Training. 45(2), 199-213.

  https://www.apa.org/journals/

  https://innersource.net/energy_psych/epi_research.htm

 3. Realisatie Trainingen schreef:

  Ronald Ruden schrijft over de wetenschappelijke verklaring waarom EFT werkt: https://www.healingthemind.net/html/Why_tapping_works.html

  Activeren van gevoel gaat samen met het vrijkomen van glutamaat. Kloppen doet GABA en serotonine vrijkomen. Glutamaat zorgt normaal voor de opslag oftwel de encodering (dmv proteine synthese) van angst in de basolaterale kern van de amygdala. GABA en serotonine inhiberen de glutamaat.

  Ben Meijer

 4. Realisatie Trainingen schreef:

  Scheid aub EFT van AFT. Er zijn veel varianten. Bij verzoek een apart lemma over AFT. Er is VEEL informatie over EFT, bij interesse stuur ik IOCOB het eerste boek.

  Vermeld aub de bron van EFT, emofree.com

  Op dit moment is dit lemma droevig, ongeinformeerd, en bevat meer inhoudelijke fouten dan informatie.

  Ben Meijer

 5. Benno schreef:

  Beste schrijver van dit artikel,

  De uitspraak “Tegenwoordig bestaan er uitgebreide varianten, die niet zo geloofwaardig zijn.” Is suggestief. Welke varianten? Door wie uitgevoerd? Staat Gary Craig, de grondlegger van EFT, achter deze varianten?Hoe zijn deze varianten getest ect.

  Informatie over gepubliceerde artikelen in serieuze tijdschriften en gepresenteerde studies op professionele conferenties kunt u vinden op de site van de grondlegger van EFT:

  https://www.emofree.com/ArticlesCat.aspx?id=22

  Verder heb ik nog niet eerder gehoord over de AFT, Attractor Field Techniques en ik vraag mij of dit wel met EFT te maken heeft. Wat zijn uw bronnen hiervoor?

  Ook schrijft u “Ook de hoeveelheid kloppen is per ziekte verschillend.” Dit is onjuiste informatie. Er wordt geklopt totdat het probleem verholpen is of tot dat het probleem tot zulke proporties is gereduceerd dat de patiënt er geen onhanteerbare hinder meer van onder vindt.

  Uw artikel is in mijn ogen kortzichtig en suggestief, hetgeen ik jammer vind, omdat heel veel mensen duidelijk baat hebben bij EFT.

  Ik ga er vanuit dat het initiatief van IOCOB lovenswaardig is, echter het is duidelijk dat er nog veel voor verbetering vatbaar is.

  Ik wens u daar veel succes mee.

  p..s het afgelopen jaar had ik verschrikkelijke pijn in mijn rug. Mijn dokter verwees me door naar een fysiotherapeut en die begon een reeks behandelingen voor te schrijven na zijn diagnose te hebben gesteld. Daar ik er achter kwam dat ik hier niet verzekerd voor was, heb ik deze afspraken afgezegd. Omdat ik echt veel pijn leed, maakte ik me behoorlijk zorgen. Gelukkig kwam EFT op mij pad, want ik heb mezelf met behulp van EFT van die pijn verlost. De reguliere gezondheidszorg heeft hier geen enkele bijdrage in gehad. Vandaar dat deze suggestieve informatie mij onaangenaam heeft verrast.

 6. Onderzoek schreef:

  Besgte mensen,

  Ik wil jullie graag attenderen dat er nieuw onderzoek is gedaan in 2008 en 2009 naar EFT en oa PTSS.

  Zie aub hier

  Psychological Symptom Change in Veterans After Six Sessions of Emotional Freedom Techniques (EFT); An Observational Study
  Church, D., Geronilla, L., Dinter, I.[2009], Psychological Symptom Change in Veterans After Six Sessions of Emotional Freedom Techniques (EFT); An Observational Study. International Journal of Healing and Caring 9:1

  Abstract

  Protocols to treat veterans with brief courses of therapy are required, in light of the large numbers returning from Iraq and Afghanistan with depression, anxiety, PTSD and other psychological problems. This observational study examined the effects of six sessions of EFT on seven veterans, using a within-subjects, time-series, repeated measures design. Participants were assessed using a well-validated instrument, the SA-45, which has general scales measuring the depth and severity of psychological symptoms. It also contains subscales for anxiety, depression, obsessive-compulsive behavior, phobic anxiety, hostility, interpersonal sensitivity, paranoia, psychosis, and somatization. Participants were assessed before and after treatment, and again after 90 days. Interventions were done by two different practitioners using a standardized form of EFT to address traumatic combat memories. Symptom severity decreased significantly by 40% (p

 7. Anonymous schreef:

  Zelf ben ik al jaren werkzaam als gz-psycholoog en heb in het verleden zowel gebruik gemaakt van farmacotherapie en reguliere therapieen om van mijn angst en paniekstoornissen af te komen. Bij toeval maakte ik kennis met EFT. Ik was in eerste instantie zeer sceptisch maar merkte nadat ik gestopt was met farmacotherapie en de reguliere therapie dat na enkele toepassingen van de EFT mijn fobien en angsten wel erg snel verdwenen. Na twee jaar zijn de angsten ook niet meer teruggekomen.

 8. Ben Meijer schreef:

  Wetenschappelijk onderzoek naar EFT.
  In pubmed is te lezen dat er recent
  met positief resultaat onderzoek is gedaan naar EFT bij
  psychotrauma, depressie,
  fobie (2) ,
  examenangst, spanningshoofdpijn ,
  de biochemie van stress,
  de vergelijking tussen EFT en EMDR, en tussen EFT, WHEE, en CGT.
  Church D, Hawk C, Brooks AJ, Toukolehto O, Wren M, Dinter I, Stein P.
  Psychological trauma symptom improvement in veterans using emotional freedom techniques: a randomized controlled trial.
  J Nerv Ment Dis. 2013 Feb;201(2):153-60. doi: 10.1097/NMD.0b013e31827f6351.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23364126
  Church D, De Asis MA, Brooks AJ.
  Brief group intervention using emotional freedom techniques for depression in college students: a randomized controlled trial.
  Depress Res Treat. 2012;2012:257172. doi: 10.1155/2012/257172. Epub 2012 Jul 17.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22848802
  Church D, Yount G, Brooks AJ.
  The effect of emotional freedom techniques on stress biochemistry: a randomized controlled trial.
  J Nerv Ment Dis. 2012 Oct;200(10):891-6. doi: 10.1097/NMD.0b013e31826b9fc1.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22986277
  Bougea AM, Spandideas N, Alexopoulos EC, Thomaides T, Chrousos GP, Darviri C.
  Effect of the emotional freedom technique on perceived stress, quality of life, and cortisol salivary levels in tension-type headache sufferers: a randomized controlled trial.
  Explore (NY). 2013 Mar-Apr;9(2):91-9. doi: 10.1016/j.explore.2012.12.005.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23452711
  Salas MM, Brooks AJ, Rowe JE.
  The immediate effect of a brief energy psychology intervention (Emotional Freedom Techniques) on specific phobias: a pilot study.
  Explore (NY). 2011 May-Jun;7(3):155-61. doi: 10.1016/j.explore.2011.02.005.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21571234
  Wells S, Polglase K, Andrews HB, Carrington P, Baker AH.
  Evaluation of a meridian-based intervention, Emotional Freedom Techniques (EFT), for reducing specific phobias of small animals.
  J Clin Psychol. 2003 Sep;59(9):943-66.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12945061?dopt=AbstractPlus
  Benor DJ, Ledger K, Toussaint L, Hett G, Zaccaro D.
  Pilot study of emotional freedom techniques, wholistic hybrid derived from eye movement
  desensitization and reprocessing and emotional freedom technique, and cognitive behavioral therapy for treatment of test anxiety in university students.
  Explore (NY). 2009 Nov-Dec;5(6):338-40. doi: 10.1016/j.explore.2009.08.001.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19913760

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *