Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Vrouwenziekten > Gember bij zwangerschap en misselijkheid

Gember bij zwangerschap en misselijkheid

gemberwortel.jpegMisselijkheid tijdens de zwangerschap is een veel voorkomend probleem. Vooral in de eerste 3 maanden komt misselijkheid in de zwangerschap voor. Wanneer de misselijkheid te ernstig is, is therapie aangewezen, om o.a. uitdroging te voorkomen. Naast een antihistaminicum, die veilig lijkt tijdens de zwangerschap bij de mens (maar niet bij proefdieren), lijkt ook gember de misselijkheid te kunnen verminderen.

In veel traditionele culturen wordt gemberwortel gebruikt om de misselijkheid te verminderen. Een paar studies hebben misselijkheid bij zwangerschap en gember onderzocht.

In een enkelblinde studie werden 67 vrouwen met misselijkheid gedurende 4 dagen verdeeld over een placebogroep en een groep met gembercapsules (4 maal per dag 250mg).[1] Uit deze studie bleek dat gember de misselijkheid significant meer deed afnemen dan de placebogroep. Ook de frequentie van braken was duidelijk meer afgenomen in de gembergroep (50% versus 9%; p < 0.05).

Gember vergeleken met vitamine B6 

Een andere dubbelblinde studie met 70 zwangere vrouwen en misselijkheid met een vergelijkbare studieopzet, vergeleek 1000 mg gember met vitamine B6 40 mg per dag gedurende 4 dagen.[2] UIt deze studie bleek dat de gembergroep significant minder misselijk was dan de vitamine B6 groep (p = 0.024).
Deze resultaten bevestigden de conclusie van een eerdere studie met 123 zwangere vrouwen en misselijkheid: Both ginger and vitamin B6 were effective for treatment of nausea and vomiting in pregnancy. Moreover, ginger was more effective than vitamin B6. [3] In een artikel werd gerefereerd naar een review uit 2003 van de cochrane groep, waarin 6 studies gember vergeleken met vitamine B6.[4][5] In totaal deden 675 vrouwen in de studies mee. Uit 4 studies bleek dat gember effectiever was dan vitamine B6, en 2 grotere studies lieten zien dat gember  even effectief was als vitamine B6.[6]

Gember vergeleken met een geneesmiddel 

Een studie met 170 misselijke zwangere vrouwen, verdeeld over 2 groepen, een geneesmiddel dimenhydrinaat 50 mg 2 maal per dag en gember 500 mg 2 maal per dag, onderzocht het effect van beide stoffen op de misselijkheid, gedurende 7 dagen.[7] De eerste 2 dagen had het geneesmiddel meer effect, na 3 dagen was er geen verschil meer qua effect tussen de beide groepen. Wel hadden de vrouwen in de gembergroep duidelijk minder bijwerkingen, zoals sufheid (77.64% in de dimenhydrinaatgroep versus 5.88% in de gembergroep, p < 0.01). 

Een literatuurbespreking over gember is ook positief over het effect van gember in de zwangerschap.[8] Ginger has been shown to be effective for pregnancy-induced and postoperative nausea and vomiting. Ook andere reviews zijn positief over het gebruik van gember bij zwangerschap.[9] De laatste Cochrane review is wat gematigder over het effect van gember.[10]  The use of ginger products may be helpful to women, but the evidence of effectiveness was limited and not consistent.

Veiligheid

Er zijn geen ernstige bijwerkingen vermeld in de wetenschappelijke literatuur over het gebruik van gember tijdens de zwangerschap.[11][12] De hoeveelheden die in de studies zijn gebruikt, zijn laag (1 gram). Een gram gember komt overeen met 4 koppen gember thee. 

Beoordeling

Aangezien meerdere dubbelblinde studies een positief effect laten zien van het gebruik van gember bij misselijkheid tijdens de zwangerschap, er geen ernstige bijwerkingen vermeld zijn in de wetenschappelijke literatuur, de meeste reviews positief zijn en de hoeveelheden van gember die gebruikt zijn in de studies niet overmatig zijn, geeft IOCOB aan gember bij misselijkheid tijdens de zwangerschap een groen verkeerslicht. Gebruik in ieder geval niet meer dan 1 gram gember per dag. Dit vanwege een oude opmerking van een wetenschapper dat gember theoretisch invloed zou kunnen uitoefenen op de differentiatie van hormonen in de foetus.[13]

Monografie van gember  

Referentie

[1] Ozgoli G, Goli M, Simbar M. | Effects of ginger capsules on pregnancy, nausea, and vomiting. | J Altern Complement Med. | 2009 Mar;15(3):243-6. doi: 10.1089/acm.2008.0406.

[2] Ensiyeh J, Sakineh MA. | Comparing ginger and vitamin B6 for the treatment of nausea and vomiting in pregnancy: a randomised controlled trial. | Midwifery. | 2009 Dec;25(6):649-53. doi: 10.1016/j.midw.2007.10.013. Epub 2008 Feb 12.

[3] Chittumma P, Kaewkiattikun K, Wiriyasiriwach B. | Comparison of the effectiveness of ginger and vitamin B6 for treatment of nausea and vomiting in early pregnancy: a randomized double-blind controlled trial. | J Med Assoc Thai. | 2007 Jan;90(1):15-20.

[4] Woolhouse M. | Complementary medicine for pregnancy complications. | Aust Fam Physician. | 2006 Sep;35(9):695.

[5] Jewell D, Young G. | Interventions for nausea and vomiting in early pregnancy. | Cochrane Database Syst Rev. | 2003;(4):CD000145.

[6] Smith C, Crowther C, Willson K, Hotham N, McMillian V. | A randomized controlled trial of ginger to treat nausea and vomiting in pregnancy. | Obstet Gynecol. | 2004 Apr;103(4):639-45.

[7] Pongrojpaw D, Somprasit C, Chanthasenanont A. | A randomized comparison of ginger and dimenhydrinate in the treatment of nausea and vomiting in pregnancy. | J Med Assoc Thai. | 2007 Sep;90(9):1703-9.

[8] White B. | Ginger: an overview. | Am Fam Physician. | 2007 Jun 1;75(11):1689-91.

[9] Bryer E. | A literature review of the effectiveness of ginger in alleviating mild-to-moderate nausea and vomiting of pregnancy. | J Midwifery Womens Health. | 2005 Jan-Feb;50(1):e1-3.

[10] Matthews A, Dowswell T, Haas DM, Doyle M, O'Mathúna DP. | Interventions for nausea and vomiting in early pregnancy. | Cochrane Database Syst Rev. | 2010 Sep 8;(9):CD007575. doi: 10.1002/14651858.CD007575.pub2.

[11] Borrelli F, Capasso R, Aviello G, Pittler MH, Izzo AA. | Effectiveness and safety of ginger in the treatment of pregnancy-induced nausea and vomiting. | Obstet Gynecol. | 2005 Apr;105(4):849-56.

[12] Westfall RE. | Use of anti-emetic herbs in pregnancy: women's choices, and the question of safety and efficacy. | Complement Ther Nurs Midwifery. | 2004 Feb;10(1):30-6.

[13] Backon J. | Ginger in preventing nausea and vomiting of pregnancy; a caveat due to its thromboxane synthetase activity and effect on testosterone binding. | Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. | 1991 Nov 26;42(2):163-4.

Berichten

 1. Cryptocheilus schreef:

  “Van veel geneesmiddelen is de veiligheid voor de vrucht niet duidelijk. Toch worden er nog steeds te veel medicijnen gebruikt in de zwangerschap […] Ook vrij verkrijgbare reguliere middelen en alternatieve middelen zijn niet altijd veilig. Zelfmedicatie moet derhalve worden ontraden ”

  http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_richtlijnen/k_nhgstandaarden/nhgstandaard/m32_std.htm

  Noot 29

 2. Cryptocheilus schreef:

  “Van veel geneesmiddelen is de veiligheid voor de vrucht niet duidelijk. Toch worden er nog steeds te veel medicijnen gebruikt in de zwangerschap […] Ook vrij verkrijgbare reguliere middelen en alternatieve middelen zijn niet altijd veilig. Zelfmedicatie moet derhalve worden ontraden ”

  http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_richtlijnen/k_nhgstandaarden/nhgstandaard/m32_std.htm

  Noot 29

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.