Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Meest gebruikte behandelwijzen > Wetenschap > Acupunctuur moduleert zenuwnetwerken in hersenen

Acupunctuur moduleert zenuwnetwerken in hersenen

Share |
Door de moderne technieken begrijpen we steeds meer van wat acupunctuur precies in ons lijf doet. Een elegante studie die in een neurobiologisch vaktijdschrift gepubliceerd werd aan het einde van 2010 demonstreert hoe bijzonder die effecten van acupunctuur zijn. Een enkele naaldsteek moduleert het hele netwerk van zenuwcellen in de hersenen. En bovendien is het alsof er een golf van activiteit in de loop van de tijd zich langzaam ontvouwt na de acupunctuur. Of, zoals de auteurs het zelf verwoorden:

Our study has provided evidence supporting a view that acupuncture intervention involves complex modulations of temporal neural response, and its effect can gradually resolve as a function of time. The functional specificity of acupuncture at ST36 may involve multiple levels of differential activities of a wide range of brain networks, which are gradually enhanced even after acupuncture needle being terminated.[1]

En zeer recent kwamen artsen van Harvard Medical School tot vergelijkbare uitspraken. En Harvard is een topinstituut:

Our results suggest that acupuncture mobilizes the functionally anti-correlated networks of the brain to mediate its actions, and that the effect is dependent on the psychophysical response. In this work we also discuss multiple avenues of future research, including the role of neurotransmitters, the effect of different acupuncture techniques, and the potential clinical application of our research findings to disease states including chronic pain, major depression, schizophrenia, autism, and Alzheimer’s disease.[2] 

En wat zo boeiend is, is dat er steeds meer aanwijzingen uit de biologie komen dat acupunctuur meer doet dan alleen de eigen opiaten en cannabinoiden beinvloeden. Ook het belangrijks purinerge systeem lijkt betrokken te zijn bij de werking. [3] [4] [5]En dat systeem speelt een belangrijke rol bij pijn. [6]

Acupunctuur bij pijn en verzuurde criticasters

Niet voor niets is chronische pijn ook indicatie nummer 1 van de acupunctuur. Maar ook bij acute pijn! En de acupunctuur vernieuwt zich herhaaldelijk. Moderne technieken zoals de pols-enkel acupunctuur blijken zinvol te zijn bij bijvoorbeeld de ernstige acute rugpijn bij lumbago! [7]

Zo zien we dat op wereldniveau mensen van het kaliber van Harvard acupunctuur superboeiend vinden, maar hier in de polder slaan de verzuurde criticasters van de tegenpartij met slakjes zout op elke staart….hetgeen eigenlijk slaat als een tang op een varken, die kritieken dus.  

Referentie

[1] Bai L, Tian J, Zhong C, Xue T, You Y, Liu Z, Chen P, Gong Q, Ai L, Qin W, Dai J, Liu Y. | Acupuncture modulates temporal neural responses in wide brain networks: evidence from fMRI study. | Mol Pain. | 2010 Nov 2;6:73. doi: 10.1186/1744-8069-6-73.

[2] Hui KK, Marina O, Liu J, Rosen BR, Kwong KK. | Acupuncture, the limbic system, and the anticorrelated networks of the brain. | Auton Neurosci. | 2010 Oct 28;157(1-2):81-90. doi: 10.1016/j.autneu.2010.03.022. Epub 2010 May 21.

[3] Burnstock G. | Acupuncture: a novel hypothesis for the involvement of purinergic signalling. | Med Hypotheses. | 2009 Oct;73(4):470-2. doi: 10.1016/j.mehy.2009.05.031. Epub 2009 Jul 22.

[4] Zylka MJ. | Needling adenosine receptors for pain relief. | Nat Neurosci. | 2010 Jul;13(7):783-4. doi: 10.1038/nn0710-783.

[5] Goldman N, Chen M, Fujita T, Xu Q, Peng W, Liu W, Jensen TK, Pei Y, Wang F, Han X, Chen JF, Schnermann J, Takano T, Bekar L, Tieu K, Nedergaard M. | Adenosine A1 receptors mediate local anti-nociceptive effects of acupuncture. | Nat Neurosci. | 2010 Jul;13(7):883-8. doi: 10.1038/nn.2562. Epub 2010 May 30.

[6] Burnstock G. | Purinergic receptors and pain. | Curr Pharm Des. | 2009;15(15):1717-35.

[7] Su JT, Zhou QH, Li R, Zhang J, Li WH, Wang Q. | [Immediate analgesic effect of wrist-ankle acupuncture for acute lumbago: a randomized controlled trial]. | Zhongguo Zhen Jiu. | 2010 Aug;30(8):617-22.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.