Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Meest gebruikte behandelwijzen > Wetenschap > Acupunctuur bij schouderpijn: zinvol!

Acupunctuur bij schouderpijn: zinvol!

Share |
Acupunctuur bij chronische schouderpijn is twee maal meer effectief dan standaard therapie, blijkt uit een groot recent gepbliceerd (2010) Duits onderzoek.

Bij honderden patienten effectief en even goed als de orthopedische standaard behandeling! Dit is de grootste pragmatische studie die gedaan is naar acupunctuur en chronische schouderpijn.[1] 

424 patienten werden verdeeld over 3 groepen: echte acupunctuur, nep-acupunctuur en reguliere orthopedische therapie. De grootte van de totale groep werd berekend via de zogenaamde powercalculatie. Per groep werden 15 behandelingen gegeven.

Bij de acupunctuurgroep werden 5 tot 10 naalden gebruikt op echte acupunctuurpunten rond de pijnlijke schouder en acupunctuurpunten verder van de schouder af gelegen. De nep-acupunctuurgroep kreeg 8 acupunctuurnaalden gestoken op niet-acupunctuurpunten in het onderbeen. De derde groep kreeg een pijnstiller, diclofenac 50mg 1 maal per dag, en kon kiezen uit verschillende therapieen: fysiotherapie,  lichaamsbeweging, warmte- en koudetherapie, geluidsgolvenbehandeling of TENS.

Neppunten op het been

De reden om nep-punten te prikken in het onderbeen was om het effect tussen echte acupunctuurpunten en nep-punten vergelijken. Vaak wordt de argumentatie aangehaald dat het niet uitmaakt waar je de naald prikt. Deze studie laat zien dat het wel degelijk uitmaakt waar de je naald prikt. Ook andere acupunctuurstudies laten zien dat hoe verder de neppunten van de werkelijke acupunctuurpunten liggen, des te groter het effect.[2][3][4]

Meer dan 50% pijnvermindering

Het primaire eindpunt was 50% pijnvermindering op de pijn (VAS) score, 3 maanden na het beeindigen van de therapieen. En wat bleek?

Beoordeeld met de Intention To Treat analyse (de meest strakke analyse), bleek dat 65% in de acupunctuurgroep, 37% in de standaard orthopedische groep, en 24% in de nep-acupunctuurgroep na 3 maanden een pijnvermindering ervaarden van 50% of meer. Significantie was duidelijk aawezig tussen de acupunctuurgroep en de standaardbehandeling en ook tussen de acupunctuurgroep en de nepacupunctuur.

Het interessante is dat als secundair eindpunt direct na de studie ook de pijnvermindering werd geevalueerd. Duidelijk was dat minimaal 50% pijnvermindering aanwezig was bij 68% van de acupunctuurgroep, 28% in de standaard orthopedische groep, en 40% in de nep-acupunctuurgroep.

Uit deze cijfers blijkt al dat het effect van de echte acupunctuur lang aanhoudt, en dat het effect van de nepacupunctuur in die drie maanden duidelijk en snel vermindert. 

De conclusie van deze studie was:

Descriptive statistics showed greater improvement of shoulder mobility (abduction and arm-above-head test) for the verum group versus the control group immediately after treatment and after 3 months. The trial indicates that Chinese acupuncture is an effective alternative to conventional orthopaedic treatment for CSP.

Aangezien dit een pragmatische studie is, en de werkelijke situatie het beste vergelijkt, zijn de resultaten van deze studie voor de patient, de arts en de zorgverzekeraar dus ook van belang. Acupunctuur blijkt dus na middellange termijn duidelijk 2 maal effectiever te zijn bij chronische schouderpijn dan standaardtherapie.

Kritische noot: geen fishy business

fishy_business.gif

De studie is geen fishy business, zoals soms werd gesteld. Heeft deze dan geen mankementen? Natuurlijk wel, en elke studie kan afgekraakt worden.

Een pragmatische studie is niet een dubbel blinde gerandomiseerde studie, om de balans van effectiviteit en bijwerkingen te kunnen afwegen. Een pragmatische studie geeft antwoord op real life situations, zoals we recent in een artikel op IOCOB bespraken. We citeren een deel daarvan even voordat we de krtische noten bespreken:

Evidence-based policy and evidence-based practice are highly valued in health and social care. The dominant view at present of what evidence is reliable gives greatest weight to evidence from RCTs.This, it has been argued, is insufficient to meet the needs of policy or practice decision makers.

A properly conducted RCT provides evidence that the intervention works somewhere (i.e. in the trial).

The decision maker, however, needs to estimate ‘will it work for us?’In health and social care the underlying social and physical structures in which an intervention is devised cannot automatically be assumed to be comparable to target localities in causally relevant aspects (assuming we knew what these were). [5] 

Om die laatste vraag te beantwoorden, werkt het ook voor ons?, is een pragmatische studie nodig.  

We gaan nu in op enkele van die kritische noten uit de rotte visberg van kritiek.

Met de opmerking dat in deze studie niet aan de patienten gevraagd is, of zij een vermoeden hadden tot welke groep ze behoorden, wordt gedoeld op deblindering. In de meeste geneesmiddelenstudies wordt dit niet gevraagd. Het toetsen op deblindering wordt vooral de laatste jaren gedaan. Het protocol van deze acupunctuurstudie is goedgekeurd in 1996 en uitgevoerd van 1997 tot 1999. Die methode was toen nog niet en vogue.

Een techniek die voor de behandelaar niet te blinderen is – acupunctuur is wat dat betreft net chirurgie – moet op een andere manier worden onderzocht, door bijvoorbeeld de therapie te vergelijken met een bestaande gouden standaard therapie. Dat is in deze studie ook duidelijk gedaan. Om te testen of het niet alleen aan het prikken van de naald lag, hebben de onderzoekers dus ook een nep-acupunctuurgroep toegevoegd. De punten hebben ze op het been, ver van de schouder af gekozen, om zo duidelijk het verschil te kunnen onderzoeken tussen zinloos prikken in het lichaam en de zogenaamde lokale ashi acupunctuur (zinvolle acupunctuur rond de schouder).

De resultaten van deze studie moeten verder in de context gezien worden van andere studies die onderzoek hebben gedaan naar chronische schouderpijn en de effecten van acupunctuur.[6][7]

Acupunctuur blijft een zinvolle en veilige interventie voor een aantal chronische pijnsyndromen. Misschien een naaldje op P6 daarvoor bij onze critici om onze boodschap te onthouden? [8] Je krijgt er in ieder geval meer hersenen van! [9]

Referentie

[1] Molsberger AF, Schneider T, Gotthardt H, Drabik A. | German Randomized Acupuncture Trial for chronic shoulder pain (GRASP) - a pragmatic, controlled, patient-blinded, multi-centre trial in an outpatient care environment. | Pain. | 2010 Oct;151(1):146-54. doi: 10.1016/j.pain.2010.06.036. Epub 2010 Jul 23.

[2] Diener HC, Kronfeld K, Boewing G, Lungenhausen M, Maier C, Molsberger A, Tegenthoff M, Trampisch HJ, Zenz M, Meinert R; GERAC Migraine Study Group. | Efficacy of acupuncture for the prophylaxis of migraine: a multicentre randomised controlled clinical trial. | Lancet Neurol. | 2006 Apr;5(4):310-6.

[3] Endres HG, Böwing G, Diener HC, Lange S, Maier C, Molsberger A, Zenz M, Vickers AJ, Tegenthoff M. | Acupuncture for tension-type headache: a multicentre, sham-controlled, patient-and observer-blinded, randomised trial. | J Headache Pain. | 2007 Oct;8(5):306-14. Epub 2007 Oct 23.

[4] Witt C, Brinkhaus B, Jena S, Linde K, Streng A, Wagenpfeil S, Hummelsberger J, Walther HU, Melchart D, Willich SN. | Acupuncture in patients with osteoarthritis of the knee: a randomised trial. | Lancet. | 2005 Jul 9-15;366(9480):136-43.

[5] Cartwright N, Munro E. | The limitations of randomized controlled trials in predicting effectiveness. | J Eval Clin Pract. | 2010 Apr;16(2):260-6. doi: 10.1111/j.1365-2753.2010.01382.x.

[6] Kleinhenz J, Streitberger K, Windeler J, Güssbacher A, Mavridis G, Martin E. | Randomised clinical trial comparing the effects of acupuncture and a newly designed placebo needle in rotator cuff tendinitis. | Pain. | 1999 Nov;83(2):235-41.

[7] Sun KO, Chan KC, Lo SL, Fong DY. | Acupuncture for frozen shoulder. | Hong Kong Med J. | 2001 Dec;7(4):381-91.

[8] Kim H, Park HJ, Shim HS, Han SM, Hahm DH, Lee H, Shim I. | The effects of acupuncture (PC6) on chronic mild stress-induced memory loss. | Neurosci Lett. | 2011 Jan 25;488(3):225-8. doi: 10.1016/j.neulet.2010.09.080. Epub 2010 Oct 12.

[9] Gao J, Wang S, Wang X, Zhu C. | Electroacupuncture enhances cell proliferation and neuronal differentiation in young rat brains. | Neurol Sci. | 2011 Jun;32(3):369-74. doi: 10.1007/s10072-010-0402-6. Epub 2010 Sep 18.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.