Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Algemeen > Polyneuropathie

Polyneuropathie

Share |
glia_and_neuron.gif

Polyneuropathie: tekst gedeeltelijke overgenomen van www.neuropathie.nu

Er zijn in Nederland vermoedelijk 400.000 patienten die last hebben van een polyneuropathie. Wat is dat? Een neuropathie is een aandoening waarbij de lange zenuwen naar de benen, de voeten en de armen en handen minder goed functioneren. Vrijwel altijd begint deze stoornis van het functioneren in de voeten. Je merkt dan allereerst op dat het gevoel in de voeten minder wordt, bijvoorbeeld alsof je op zand loopt, of alsof je op wolken loopt. Het gevoel van een sok die je aanhebt, of een handschoen. Alsof je niet meer goed de omgeving kan aftasten. Deze gevoelsstoornis is vrijwel altijd symmetrisch, dat wil zeggen zowel links als rechts voel je veranderingen van wat je gewend bent. En langzaamaan kruipt de aandoening naar boven, eerst alleen voet, en dan onderbeen tot aan de knie. De handen volgen meestal wat later. Maar niet alleen het gevoel kan gestoord zijn, ook kan de spierkracht verminderd zijn.

Naast gevoelsstoornissen kunnen ook pijnen lastig zijn. Die pijnen kunnen brandend zijn, of anderszins gemeen, alsof je op prikkeldraad loopt, of over brandnetels. Dat allemaal hebben we onze patienten horen vertellen. Als een enkele zenuw aangedaan is, spreekt men van een mononeuropathie (mono = één), als er meerdere zenuwen getroffen zijn, dan is de term polyneuropathie.  

Polyneuropathie: klachten en symptomen

Er kunnen vele klachten en symptomen optreden: vanuit het gevoel en vanuit de spierkracht. Het gevoel: dove gevoelens, prikkelingen, tintelingen, veranderde gevoelens van tast en warmte, pijnen en zelfs evenwichtsstoornissen. Klachten van de spieren zijn: krampen, afname van de spierkracht, vreemde kriebelende bewegingen in de spieren en dunner worden van spieren.

Definitie polyneuropathie

Het is altijd goed om een definitie te geven van een aandoening, en we sluiten ons aan bij de definitie die in Nederland door een speciale werkgroep op dit gebied gemaakt is:

Polyneuropathie is een symmetrische aandoening van perifere zenuwen, die wordt gekenmerkt door sensibele en/of motorische afwijkingen die in de regel distaal meer dan proximaal en aan de benen meer dan aan de armen aanwezig zijn. Bij een polyneuropathie zijn per definitie meerdere zenuwen betrokken.

Oftewel: polyneuropathie is een aandoening van de lange zenuwen in de armen en de benen, links vergelijkbaar met rechts, waarbij zowel gevoelsstoornissen kunnen voorkomen als krachtvermindering, vooral aan de uiteinden van de benen en minder aan de armen.

Oorzaken polyneuropathie: van liefde tot suiker

Er zijn allerlei oorzaken voor het krijgen van een neuropathie. dat gaat van vitamine B12 tekort, vitamine B6 teveel, overmaat van alcohol, suikerziekte tot en met erfelijke aandoeningen. Een romantische oorzaak bestaat ook: de verlamming van de verliefden, de ‘paralysie des amoureux’, een aandoening die natuurlijk door de Fransen ontdekt is…Als je een met een slapende arm wakker wordt na een mooie nacht, omdat je geliefde in je armen in slaap gevallen is. Meestal is de behandeling daarvan simpel..

Als een neuropathie veroorzaakt wordt door een tekort aan een vitamine, of een chronisch teveel (te enthousiast vitamine-supplementen geslikt..!) dan is de behandeling gemakkelijk en duidelijk. Of het tekort aan vitamine bijleveren, of het teveel stoppen.

Was het maar altijd zo simpel. Bij het merendeel van de neuropathie-vormen is de oorzaak lastig te behandelen. De meest voorkomende oorzaak van neuropathie, suikerziekte, is in principe moeilijk behandelbaar. Je zou denken dat bij een optimale behandeling van de suiker de neuropathie ook beter wordt, maar dat is niet zo. De diabetische neuropathie is in wezen niet goed behandelbaar door een optimale behandeling van de suiker.

Als we de indeling van de oorrzaken volgens de moderne geneeskunde volgen, krijgen we polyneuropathie door:

 1. Tekorten (bijvoorbeeld vitamine tekorten)
 2. Vergiftigingen (bijvoorbeeld teveel vitamine)
 3. Stofwisselingsstoornissen (suikerziekte)
 4. Erfelijke stoornissen (HMSN I en II en het syndroom van Déjerine Sottas)
 5. Infecties (AIDS)
 6. Auto-immuunziekten, de ontstekingspolyneuropathie (Guillain-Barré ) en
 7. Onbekende oorzaken (CIAP)
Na de diabetische neuropathie zijn de zogenaamde idiopathische polyneuropathie en de CIAP, de erfelijke polyneuropathie, de ontstekingspolyneuropathie en de polyneuropathie bij overmatig alcoholgebruik of door geneesmiddelen de meest voorkomende oorzaken van polyneuropathie.

De belangrijkste risicofactoren voor polyneuropathie zijn: diabetes, overmatig alcoholgebruik en het gebruik van medicijnen die giftig voor de zenuwen zijn (zoals anti-kanker middelen). Bijna de helft van de patiënten met een polyneuropathie heeft diabetes. Daarom gaan we allereerst in op deze vorm van polyneuropathie.

De diabetische polyneuropathie

Deze vorm van polyneuropathie komt dus het meeste voor. De kans op een diabetische polyneuropathie neemt toe met het aantal jaren dat de patiënt suikerziekte heeft, en met een slechte suikerregeling en met de aanwezigheid van andere stoornissen, zoals nierproblemen en oogproblemen.

In Nederland zijn ongeveer 450.000 patiënten met diabetes. Ongeveer 20% heeft een polyneuropathie, dat is dus bijna 100.000 patiënten!  De diabetische polyneuropathie wordt in het verloop van de tijd gekenmerkt door een langzaam progressieve, symmetrische, vermindering van het gevoel en vermindering van de spierkracht, waarbij soms sprake is van ernstige pijnen, die ook asymmetrisch kunnen zijn.

De neuropathie door anti-kanker middelen

Medicamenten die een zognaamde toxische polyneuropathie kunnen veroorzaken zijn anti-kanker middelen zoals vincristine, paclitaxel (Taxol®) en cisplatine.  Hoe meer je van die stoffen in je lijf gekregen hebt, hoe groter de kans op beschadiging van de zenuwen.

Bij behandeling met die anti-kanker middelen vincristine, paclitaxel en cisplatinum krijgen veel patiënten een polyneuropathie die vooral van sensibele aard is, soms (bij vincristine en paclitaxel) met spierzwakte. De polyneuropathie ontstaat al snel na het starten van de chemokuren, neemt toe bij toenemende doseringen van die middelen en is progressief. Bij cisplatinum kunnen de afwijkingen ook nog na het stoppen van de kuur verder toenemen. Gelukkig is de polyneuropathie na anti-kankerkuren in het algemeen behandelbaar en herstelbaar. Soms herstelt zich de aandoening spontaan.

Pijnlijke neuropathie

Pijn kan bij uiteenlopende polyneuropathievormen voorkomen. Meestal vinden we pijn bij diabetische neuropathie. De aandoening hoeft dan niet aan beide zijden voor te komen, maar kan bijvoorbeeld aan een been voorkomen.

Behandeling pijnlijke neuropathie

Er zijn veel verschillende invalshoeken om pijnlijke neuropathie te behandelen. Bij het combineren van reguliere middelen en minder bekende natuurlijke middelen, zoals PeaPure, kan vaak een goed effect ontstaan. Hier enkele patienten  verhalen, van patienten die zowel met reguliere als met niet reguliere middelen behandeld werden: 

Berichten

 1. Aart Nienhuis schreef:

  Verwarrend in deze is dat bloedvatvernauwing in de liesstreek vergelijkbare symptomen geeft……… en als je, zoals bij mij, beide hebt dan loop je jaren tegen specialisten aan die je van het kastje naar de muur sturen. Ik lig nu in het ziekenhuis terwijl ik dit typ en ben 3 dagen geleden geopereerd aan bloedvatvernauwing in mijn lies. Mijn etalagebenen zijn nu hopelijk over, maar de tintelingen in m’n tenen zijn er nog steeds.

 2. M. de Vries schreef:

  Is er ook genezing mogelijk na
  langdurig alcoholgebruik ?

  1. Jurgen schreef:

   Ik denk het wel maar je moet er snel bij zijn ik heb op neurotalk het verhaal gelezen van iemand die van compleet gevoellose onderbenen weer helemaal is terug gekomen

 3. M. de Vries schreef:

  1710

  M. de Vries – Polyneuropathie
  20-11-2009 08:08:14

  Is er ook genezing mogelijk na
  langdurig alcoholgebruik ?

  ]]>

  ]]>1

 4. M. de Vries schreef:

  1711

  M. de Vries
  20-11-2009 08:17:26

  1710

  M. de Vries – Polyneuropathie
  20-11-2009 08:08:14

  Is er ook genezing mogelijk na
  langdurig alcoholgebruik ?

  ]]>

  ]]>1

  ]]>

  ]]>1

 5. Abito schreef:

  Volgens mijn neuroloog heb ik geen polyneuropathie in mijn beide voeten en onderbenen, vastgesteld met EMG metingen. Maar hij geeft aan dat de oorzaak ook kan zijn doordat ik doorgezakte voeten heb (platvoeten) en dat hierdoor de zenuwen bekneld raken door de verzakte gewrichtjes in je voet.
  Wie heeft deze klachten ook en zijn de klachten verdwenen met steunzolen. Neuroloog verwijst mij naar een podotherapeut.

 6. A. van de Hei schreef:

  captcha

  ]]>

 7. marianne brunklaus schreef:

  kan er dan niemand iets aan doen,dat ik bijna niet meer lopen kan en de pijn soms ondragelijk is. als je de doktoren moet geloven,kunnen zij alleen de pijn dempen,dat je als een dronkenlap over straat loopt endat je radius verminderd wordt. ik dacht dat zij zo knap waren. Wie kan mij helpen

  1. P.H.Glazenburg schreef:

   Je kunt steunbeugels krijgen,ik heb zelf ook polyneuropathie in zeer ver stadium. Ik liep als een bezopen iemand, kon niet stilstaan zonder me vast te houden. Sinds ik die beugels heb loop ik weer normaal en kan gewoon stilstaan. Neem contact op met een revalidatiearts.

 8. marianne brunklaus schreef:

  kan er dan niemand iets aan doen,dat ik bijna niet meer lopen kan en de pijn soms ondragelijk is. als je de doktoren moet geloven,kunnen zij alleen de pijn dempen,dat je als een dronkenlap over straat loopt endat je radius verminderd wordt. ik dacht dat zij zo knap waren. Wie kan mij helpen

  1. F.van Glabbeek schreef:

   Beste Marianne,
   Ik heb 4 jaar geleden polyneuropathie gekregen met de meeste pijn in mijn voeten en onderbenen,ook dag en nacht. Sinds 3 jaar gebruik ik nu CBD druppels,4%, nu verkrijgbaar via de drogist of internet. Door 3 a 4x per dag 3 druppels in te nemen was ik 80 – 90% van mijn hevige pijn kwijt en kan weer met mijn voeten stampen en zonder problemen een uur lopen. De dosering langzaam opbouwen, elke dag 1 druppeltje meer per keer. Bij mij werkte het na 1 week.
   Het is niet verslavend, en zonder bijwerking met pijnstillers, die ik nu gelukkig niet meer nodig heb. Ik hoop dat het bij U ook aanslaat.
   M.v.g. Frits.

 9. Manja de Boer schreef:

  Welke medicijnen kunnen polyneuropathie veroorzaken? Ik weet het van Efexor (antidepressivum), een SNRI. Maar mijn man slikt zoveel medicijnen tegen depressie, borderlinesyndroom, hoge bloeddruk, hartfalen dat ik het niet kan ontdekken welke er nog meer van invloed zijn op zijn polyneuropathie. heeft u een antwoord? Bij voorbaat heel veel dank. Met vriendelijke groet, Manja de Boer

 10. h de vries schreef:

  Help, ben met mijn hele lichaam uitgeschakeld. HEVIGE PIJNEN DAG EN NACHT. MIJN HANDEN IS HET ERGSTE.

  1. F.van Glabbeek schreef:

   Beste heer de Vries,
   Ik heb 4 jaar geleden polyneuropathie gekregen met de meeste pijn in mijn voeten en onderbenen,ook dag en nacht. Sinds 3 jaar gebruik ik nu CBD druppels,4%, nu verkrijgbaar via de drogist of internet. Door 3 a 4x per dag 3 druppels in te nemen was ik 80 – 90% van mijn hevige pijn kwijt en kan weer met mijn voeten stampen en zonder problemen een uur lopen. De dosering langzaam opbouwen, elke dag 1 druppeltje meer per keer. Bij mij werkte het na 1 week.
   Het is niet verslavend, en zonder bijwerking met pijnstillers, die ik nu gelukkig niet meer nodig heb. Ik hoop dat het bij U ook aanslaat.
   M.v.g. Frits.

   1. h de vries schreef:

    Dank u wel voor je advies zelf gebruikte ik cbd cap van 8% 4 x daags. Heb drup gebruikt maar zo een smerige smaak , vandaar de cap. Maar zonder thc, ik weet niet of er dat bij jou wel in zit? Ik kreeg er erge hoofdpijn van en voelde me er niet prettig bij, misschien verkeerde dosering? En heb het zo hard nodig.Ben zelf helemaal voor 100 % afhankelijk kan nog met handen (het ergste) en voeten en benen niets meer.En dan maar niet over de andere problemen van de dvn te spreken, echt radeloos!! Deze mail moet mijn echtgenote nog maken. Misschien weet jij een andere oplossing Bedankt voor het mee de denken
    H de vries

    1. F.van Glabbeek schreef:

     Beste heer de Vries, het is bekend dat opname via de mond onder de tong, en 1 minuut wachten met doorslikken, de grootste werkzaamheid geeft. U zou tegelijkertijd een beetje suiker kunnen toevoegen want de smaak is ‘niet geweldig’. Het is ook bekend dat de CBD olie niet bij iedereen even sterk aanslaat, of zelfs helemaal niet. Misschien heeft u de pech dat bij u het niets doet.
     Ik heb de THC olie zelf niet direct tegen de neuropatische pijn nodig, alleen voor het slapen gebruik ik af en toe tegelijkertijd met de CBD 2 druppels THC.
     Het blijft experimenteren want ik heb gemerkt dat het bij iedereen een andere uitwerking kan hebben.Ik hoop dat u er met wat experimenteren uit komt. U zou ook nog eens kunnen kijken bij http://www.orthokennis.nl en
     Alfaliponzuur. Misschien helpt dat u verder.
     Ik wens u veel beterschap.
     Frits.

 11. TUIJP schreef:

  Heb ook polyneuropatie. Pijnlijk gevoel in voeten en onderbenen en Sinds n paar weken ook een pijnlijk en koud gevoel in mijn knieen. Komt dit ook door neuropatie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *