Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Meest gebruikte behandelwijzen > Wetenschap > Meridianen: bestaan ze nu toch???

Meridianen: bestaan ze nu toch???

Share |
IOCOB was eigenlijk al een beetje op de toer van dat meridianen metaforen zijn uit het oude China. Nu worden we echter door een supermodern onderzoek wakker geschud. En vast wij niet alleen. Bestaan er nu toch fysiek aantoonbare meridianen? In het toonaangevende tijdschrift PLosOne van juli 2010 is een onderzoek gepubliceerd, en het lijkt erop dat meridianen toch bestaan. Het zijn vermoedelijk banden van collageen, die onder de huid liggen en een lage electrische weerstand hebben. 

Onderzoekers van het Martinos Center for Biomedical Imaging, Massachusetts General Hospital, Charlestown, Massachusetts in de VS keken naar de huid en de collageenstructuren daaronder, met behulp van zeer moderne technieken. Ze concludeerden:

Collagenous bands, represented by increased ultrasound echogenicity, are significantly associated with lower electrical impedance and may account for reduced impedances previously reported at acupuncture meridians. This finding may provide important insights into the nature of acupuncture meridians and the relevance of collagen in bioelectrical measurements. 

Dat gold voor de dikke darmmeridiaan. Op de blaas- en de levermeridiaan werd dat weer niet gezien. Het blijft boeiend! [1]

De secretaris van Stichting IOCOB wees 8 jaar geleden al op dit feit in verhandeling:


Volgens de singulaire morfogenetische theorie zijn acupunctuurpunten overblijfselen van organizing centers, die in de morfogenese een sturende rol vervullen, aangezien beide structuren dezelfde eigenschappen hebben. De communicatiewegen, het mesenchym, tussen de organizing centers hebben dezelfde functie als meridianen, het collageen, in het volgroeide lichaam. Deze organizing centers met hun communicatiebanen zijn analoog aan de oosterse theorie dat de oermeridianen de embryogenese reguleren en leiden.

Referentie

[1] Ahn AC, Park M, Shaw JR, McManus CA, Kaptchuk TJ, Langevin HM. | Electrical impedance of acupuncture meridians: the relevance of subcutaneous collagenous bands. | PLoS One. | 2010 Jul 30;5(7):e11907. doi: 10.1371/journal.pone.0011907.

Berichten

 1. Rita schreef:

  Bij de behandeling van mijn nieren door een osteopaat voelde ik een duidelijke reactie in mijn lichaam die liep van mijn voetzool tot mijn schedel. Precies zoals de niermeridiaan loopt…
  Weliswaar geen wetenschappelijk bewijs voor het bestaan van meridianen, maar ik vond het wel frappant.

 2. Anonymous schreef:

  Nee, natuurlijk bestaan de meridianen zoals de acupunctuur beschrijft niet.
  Grappig dat de reactie van AMC Vink hier geplaatst zonder kritiek staat, terwijl het een felrood stoplicht zou moeten hebben;
  “aantoonbaar middels Hertz frequentie meting, een potentiaal verschil kan worden geinduceerd, zodat er een bepaalde stroming in een vaste stroomrichting wordt geactiveerd..”
  Wat een onzin. Alleen al het feit dat iemand denkt dat ‘Hertz frequentie meting’ een serieuze term is.
  Als het op acupunctuur aankomt heeft de IOCOB geen enkele moeite met onzin en kwakzalverij, hoe zou dat toch komen..

 3. nobel schreef:

  AMC Vink schrijft inderdaad beroerd, ik begrijp er weinig van en het is niet correct wat er geschreven wordt. Bovendien is het meridiaanstel zeker niet synoniem met het meridiaanstelsel! Om nu mede door dit slecht geschreven, stukje te concluderen dat meridianen niet bestaat gaat te ver.
  We moeten niet vergeten dat ‘bewijsbaar’ onderzoek beperkt is omdat onze wetenschap gebaseerd is op ‘newtoniaanse’ fysica.
  Meridianen verzorgen een supersnelle communicatie in het lichaam (tussen de cellen en cel-structuren) veel sneller dan het zenuwstelsel. Wellicht kun je het vergelijken met een glasvezelnetwerk of met het recentelijk onderzoek naar het biomagnetischveld.

 4. IOCOB schreef:

  Natuurlijk een rood licht voor frequenties en meridianen!

 5. A.M.C. Vink schreef:

  Dit komt overeen met mijn eigen klinisch wetenschappelijk onderzoek gedurende 32 jaar, dat aangetoont dat meridianen een fysiologische toestand is, aantoonbaar middels Hertz frequentie meting, een potentiaal verschil kan worden geinduceerd, zodat er een bepaalde stroming in een vaste stroomrichting wordt geactiveerd, waarbij significant lymfe wordt verplaatst. Meridianen zijn derhalve lymfebanen.
  De term Meridianen zijn “banen van stromingen”, zoals deze 4000 jaar geleden zo zijn benoemd, anno 1870 is klinisch het lymfe en lymfestelsel als zodanig fysiologisch in beeld gebracht en benoemd.

  Het is dus een kwestie van Babylonische spraakverwarring dat de beide geneeswijzen op afstand houdt.
  Deze onderzoeksresultaten zullen binnenkort door mij worden gepubliceerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.