Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Meest gebruikte behandelwijzen > Wetenschap > Acupunctuur: goed voor het hart!

Acupunctuur: goed voor het hart!

Share |
Bij hartfalen helpt acupunctuur. Dat bleek uit een Duitse placebo gecontroleerde studie naar de effecten van acupunctuur bij hartfalen. In het tijdschrift Heart, in juli 2010, werd het onderzoek beschreven. De kop in Science Daily hierover: Acupuncture can improve exercise tolerance in patients suffering from chronic heart failure, according to new research from Germany.

Methodologisch sterke studie 

Hoogleraar aan het woord: Professor Backs, de onderzoeksleider vertelde het volgende:

"Most studies on the effectiveness of acupuncture have methodological weaknesses, as there are no placebo controls and the study participants are not ‘blinded’. This means that the patients know which treatment they are given and may therefore have certain expectations," according to Backs. "In our studies, all patients thought they had received ‘real’ acupuncture." A fascinating question for the future will be whether relatively low-cost acupuncture can improve the prognosis for cardiac patients over the long term. 

Lees hier het hele verhaal:[1]

Interesse voor acupunctuur bij cardiologen en anesthesisten 

Binnen deze serieuze vakgebieden ontstaat stap voor stap meer belangstelling voor de waarde van acupunctuur bij de behandeling van patienten met hartklachten. Recent nog publiceerden anesthesiologen van de Mayo Clinic een boeiende studie waaruit de waarde van preoperatieve acupunctuur bleek, bij patienten die een bypass operatie ondergingen.[2]

Referentie

[1] Kristen AV, Schuhmacher B, Strych K, Lossnitzer D, Friederich HC, Hilbel T, Haass M, Katus HA, Schneider A, Streitberger KM, Backs J. | Acupuncture improves exercise tolerance of patients with heart failure: a placebo-controlled pilot study. | Heart. | 2010 Sep;96(17):1396-400. doi: 10.1136/hrt.2009.187930. Epub 2010 Jun 15.

[2] Korinenko Y, Vincent A, Cutshall SM, Li Z, Sundt TM 3rd. | Efficacy of acupuncture in prevention of postoperative nausea in cardiac surgery patients. | Ann Thorac Surg. | 2009 Aug;88(2):537-42. doi: 10.1016/j.athoracsur.2009.04.106.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.