Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/id789499/domains/iocob.nl/public_html/wp-content/plugins/akfeatured-post-widget/ak_featured_post.php on line 353
Fibromyalgie en alternatieve geneeskunde - Stichting IOCOB

Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Fibromyalgie en alternatieve geneeskunde

Fibromyalgie en alternatieve geneeskunde

Share |

Complementaire behandelingen bij fibromyalgie

Het is bij fibromyalgie erg belangrijk om langzaam, op geleide van de klachten weer te gaan bewegen, te fietsen of te wandelen. Ook zwemmen in warm water kan een goed effect hebben. Door de beweging komt er weer een betere doorstroming in de spieren en op den duur nemen de klachten dan af. Dat beweging zeer belangrijk is, blijkt ook steeds meer uit modern biochemisch onderzoek. Het is wel zo dat het bewegen langzaam moet worden opgenomen, en langzaam moet worden opgevoerd. Anders werkt het avenrechts. Ook ontspanningsoefeningen en qigong hebben een positieve invloed op de klachten.

Dieet en voedingssupplementen, zoals visolie, kunnen ook helpen. Magnesium, SAME en appelzuur worden ook vaak genoemd, maar zonder veel bewijs daarvoor. Daarnaast kan acupunctuur zinvol zijn en diverse vormen van bewegingstherapie. Triggerpunten kunnen ook aangeprikt worden via een vorm van zogenaamde ashi acupunctuur. Ook behandeling met het experimentele LDN is een boeiende ontwikkeling.

Een overzicht voor huisartsen (2005) gaf aan dat:

Acupuncture, biofeedback and S-adenosyl methionine have been shown to have some efficacy in the treatment of the disease. Spa treatments, hypnotherapy, massage and mediation may be effective. Bright light treatment, lasers, selenium, chiropractive, musical tones and malic acid/magnesium are not effective.Biofeedback was found to be effective in a randomized controlled trial of twenty-four patients.

De behandeling met bepaalde homeopathica die opgesnoven moeten worden helpt bij het verminderen van de pijnervaring, zo bleek kortgeleden op basis van een neurofysiologisch onderzoek.

Er zijn ook veel complementaire behandelingen die wel aanbevolen worden, maar die geen nut hebben, zoals het hormoon DHEA, dat wel aanbevolen wordt als de bron van de eeuwige jeugd.

Fibromyalgie, Candida en Hypoglycemie

De relatie tussen Candida en fibromyalgie is nooit bewezen. In het internet gaan allerlei verhalen over deze relatie. Zo kan een volgend citaat uit een Nederlandse website gevonden worden:

‘Uit onderzoek is verder gebleken dat 80 van de 100 fibromyalgie patiënten lijden aan Candida albicans schimmelinfectie.’

Een zoektocht op de grootste database Pubmed levert echter geen enkel artikel op over Candida en fibromyalgie! Dus wat dat dan voor onderzoeken zijn die op het internet besproken worden, is geheel onduidelijk.

Fibromyalgie is dus geen chronische ontsteking met Candida. Ook de relatie tussen hypoglycemie en fibromyalgie berust op een hypothese. Wel kan het belangrijk zijn om te letten op eventuele overgevoeligheden voor voedsel. Bekend is dat suiker en volle (zoete) melk bij fibromyalgie niet goed kunnen zijn, en vooral de vermoeidheid kunnen laten toenemen.

Meer over Fbro en een natuurlijke therapie.

Sites

Literatuur

Berichten

 1. marga vlaaR schreef:

  Ook is het belangrijk geen aspartaam te nemen(chemische zoetstof en ook geen E621(monosodiumglutaminaat(
  zie http://www.aspartaam.nl
  ik heb een artikel over iemand met spierdystrofie die stopte met dit soort producten en daarnaast regenererende kruidenvoeding gebruikte en weer alle kan
  meerinformatie margavlaar@gmail.com

 2. marga vlaaR schreef:

  2182

  marga vlaaR – FIBROMYALGIE
  12-08-2010 19:32:37

  Ook is het belangrijk geen aspartaam te nemen(chemische zoetstof en ook geen E621(monosodiumglutaminaat(
  zie http://www.aspartaam.nl
  ik heb een artikel over iemand met spierdystrofie die stopte met dit soort producten en daarnaast regenererende kruidenvoeding gebruikte en weer alle kan
  meerinformatie margavlaar@gmail.com

  ]]>

  ]]>1

 3. Linda schreef:

  Klop Marga, vermijdt suikers, granen, zuivel en e-nummers. Natuurlijke voeding, geen pakjes dus, goed bewegen (evt onder begeleiding van een goede fysio) en balans in je leven. dat zijn de hulpmiddelen om vooruit te komen met Fibromyalgie.

 4. Angel schreef:

  Goedemiddag, ik vermoed dat ik fibromyalgie heb, hoe ga ik erachter aan om hier achter te komen daar ik begrijp dat dit erg moeilijkis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *