Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Extra > Gezondheidscolumn > Alarmbel klinkt voor Evidence Based Medicine

Alarmbel klinkt voor Evidence Based Medicine

Share |
In het orthodoxe Geneesmiddelenbulletin (GEBU) van vandaag (mei 2010) wordt de alarmbel geluid voor de Evidence Based Medicine (EBM) omdat de rhetorica, zo meldt het blad, de medische wetenschap heeft overweldigd. Daarmee, aldus het GEBU, is de medische wetenschap in verlegenheid gebracht, in de tijd dat mensen menen dat EBM, objectief en onpartijdig is. Dat is dus in het geheel niet het geval.

Manipuleren onderzoeksgegevens

Het GEBU geeft aan dat de zogenaamde spindocters als een spinnen in hun web, vrijwel onzichtbaar, onjuiste informatie verspreiden door het verdraaien van medische feiten. En de zogenaamde MOLs, de medical opinion leaders, lenen zich ervoor die informatie te steunen met hun naam. Nou heten spindocters niet zo omdat ze als een spin in het web onzichtbaar zijn, maar wel zou je dan kunnen zeggen dat het gaat om het geven van een spin aan een geslagen bal..die dan daardoor een geheel andere kant uit vliegt.

Nou, als het GEBU dit soort zaken openbaar maakt, wie zijn wij dan? Het GEBU noemt dit een ernstig probleem voor de academische geneeskunde. Waarvan acte. Het zoveelste bewijs dat de veelgeroemde objectieve medische feiten niet bestaan. Dr Renckens, wel even opletten en inbinden dus dus! 

Sofisten, spindocters en de crisis in de academische geneeskunde. GEBU 2010, mei nummer: p.59

Berichten

 1. erik schreef:

  Beste mensen, wie kan dit artikel even hier weergeven. Ik heb het nog niet en via de site is maar tot 2009 te lezen. BVD

 2. henk schreef:

  Het Gebu wil graag strengere eisen, dus meer evidence based dan het soms nu het geval is.
  Dat blijkt ook uit de kritiek die het Iocob een maand geleden nog had op het Gebu :
  quote/
  “Het GEBU geeft een heel eigen visie: vergelijkende studies waaruit superioriteit blijkt zijn niet gevraagd bij registratie. Ook significante verschillen zijn niet nodig met reeds geregistreerde middelen. Twee placebo gecontroleerde studies die positief zijn, van voldoende omvang, en genoeg veiligheidsgegevens zijn voldoende. Het GEBU zit hier op de foute stoel!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.