Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Meest gebruikte behandelwijzen > Fytotherapie > Smeerwortelzalf bij acute pijn

Smeerwortelzalf bij acute pijn

Share |
De plant smeerwortel wordt al eeuwen lang in de kruidengeneeskunde gebruikt. In het latijn wordt de plant Symphytum officinale genoemd. De laatste jaren zijn er steeds meer goed opgezette studies gedaan naar de effecten van smeerwortelzalf bij acute pijn, met positieve resultaten.

Acute rugpijn

In een dubbelblinde gerandomiseerde studie werden 120 patienten met acute rugpijn verdeeld over 2 groepen: smeerwortelzalf of placebozalf.[1] In de actieve groep werd 3 maal per dag 4 gram smeerwortelzalf op de pijnlijke plek gesmeerd. De inhoud van de zalf bevatte 35 % van de smeerzalfwortel extract (Comfrey root extract), ethanol 60 %. Het bleek dat de pijn duidelijk veel meer afnam in de smeerwortegroep dan in de placebogroep.

In the course of the trial the pain intensity on active standardised movement decreased on average (medians) about 95.2 % in the verum group and 37.8 % in the placebo group. The results of this clinical trial were clear-cut and consistent across all primary and secondary efficacy variables. Comfrey root extract showed a remarkably potent and clical relevant effect in reducing acute back pain. For the first time, also a fast acting effect of the ointment (1 hour) has been witnessed.

Osteoarthritis van de knie

Het smeerwortelextract in de vorm van een zalf blijkt ook positieve effecten te hebben bij kniepijn door osteoarthritis.[2] 220 patienten met osteoarthritis van de knie werden verdeeld over 2 groepen: 3 maal daags 2 gram smeren met smeerwortelzalfextract of placebozalf gedurende 3 weken. Ook deze studie liet duidelijke pijnvermindering in de smeerwortelgroep zien.

the visual analog scale (VAS) total score (primary target value) in the verum group dropped by 51.6 mm (54.7%) and in the placebo group by 10.1 mm (10.7%). The average difference between the groups of 41.5 mm (95% confidence interval=34.8 to 48.2 mm) or 44.0% is significant (p<0.001).

Verstuikte enkels

Ook bij het verstuiken van de enkel kan smeerwortelzalf de pijn doen verminderen. Uit een enkelblinde studie met 164 patienten bleek dat deze zalf in ieder geval even goed werkte als diclofenaczalf (NSAID zalf), zoal niet beter.[3][4] Het pijnverminderende effect van de smeerwortelzalf bij enkelverstuikingen was al eerder in een placebo-gecontrolleerde studie aangetoond.[5] In een review wordt deze zalf naast NSAID’s en manuele therapie als effectief bestempeld.[6]

Veiligheid

Als zalf is dit extract veilig. Vandaar een oranjegroen licht: er is bewijs van effectiviteit en van veiligheid, het effectiviteitsbewijs zou iets uitgebreider nog kunnen. Het is echter niet aan te raden om smeerwortelextract in te nemen, omdat bepaalde stoffen in dit extract zitten die bij inname de lever kunnen beschadigen.[7] 

Referentie

[1] Giannetti BM, Staiger C, Bulitta M, Predel HG. | Efficacy and safety of comfrey root extract ointment in the treatment of acute upper or lower back pain: results of a double-blind, randomised, placebo controlled, multicentre trial. | Br J Sports Med. | 2010 Jul;44(9):637-41. doi: 10.1136/bjsm.2009.058677. Epub 2009 May 21.

[2] Grube B, Grünwald J, Krug L, Staiger C. | Efficacy of a comfrey root (Symphyti offic. radix) extract ointment in the treatment of patients with painful osteoarthritis of the knee: results of a double-blind, randomised, bicenter, placebo-controlled trial. | Phytomedicine. | 2007 Jan;14(1):2-10. Epub 2006 Dec 13.

[3] Predel HG, Giannetti B, Koll R, Bulitta M, Staiger C. | Efficacy of a comfrey root extract ointment in comparison to a diclofenac gel in the treatment of ankle distortions: results of an observer-blind, randomized, multicenter study. | Phytomedicine. | 2005 Nov;12(10):707-14.

[4] D'Anchise R, Bulitta M, Giannetti B. | Comfrey extract ointment in comparison to diclofenac gel in the treatment of acute unilateral ankle sprains (distortions). | Arzneimittelforschung. | 2007;57(11):712-6. doi: 10.1055/s-0031-1296672.

[5] Koll R, Buhr M, Dieter R, Pabst H, Predel HG, Petrowicz O, Giannetti B, Klingenburg S, Staiger C. | Efficacy and tolerance of a comfrey root extract (Extr. Rad. Symphyti) in the treatment of ankle distorsions: results of a multicenter, randomized, placebo-controlled, double-blind study. | Phytomedicine. | 2004 Sep;11(6):470-7.

[6] Bleakley CM, McDonough SM, MacAuley DC. | Some conservative strategies are effective when added to controlled mobilisation with external support after acute ankle sprain: a systematic review. | Aust J Physiother. | 2008;54(1):7-20.

[7] Lewis JH. | Drug-induced liver disease. | Curr Opin Gastroenterol. | 2002 May;18(3):307-13.

Berichten

  1. Irm schreef:

    Symphytum (Beinwell) wordt in Duitsland door natuurgeneeskundigen (Heilpraktiker) vaak geadviseerd bij verstruikelde enkels of na botbreuken om de genezing te bevorderen (vandaar de naam ‘Beinwell’) . Je kunt de zalf in elke apotheek krijgen (of poeder voor compresses).

  2. Elly schreef:

    Ik heb deze zalf nu een week gebruikt tegen een slijmbeursontsteking in de schouder. Iedere morgen en avond smeren en het helpt heel erg goed. De pijn was al na 3 dagen vrijwel over, ik blijf het wel nog smeren, de ontsteking is nog niet helemaal weg. Omdat ik stijve vinger- en handgewrichten heb ben ik het daar ook maar op gaan smeren. En ook dat helpt! Er zit weer veel meer beweging in de vingers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.