Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Richtlijnen onlogisch!

Richtlijnen onlogisch!

Eindelijk daagt het inzicht dat richtlijnen onlogisch zijn. Dat horen we deze week in Medisch Contact (8 april 2010) uit de mond van de voorzitter van de Regieraad, de chirurg Pieter Vierhout. Die raad is vorig jaar geinstalleerd door onze veelbesproken minister Klink (VWS): de Regieraad Kwaliteit van Zorg. Doel van de Raad: het stimuleren van kwalitatief goede zorg. De voorzitter veegt nu de richtlijnen de laan uit en pleit voor een vermageringsslag van bestaande richtlijnen.

Viehout geeft aan hoe onlogisch het momenteel gesteld is in richtlijnenland (je zou toch het tegenovergestelde verwachten). Hij zegt:

‘De meeste beroepsgroepen ontwikkelen richtlijnen, al of niet binnen een samenhangend programma, maar de resultaten van al die activiteiten zijn onoverzichtelijk en niet altijd even logisch. Soms bestaan voor één onderwerp meerdere richtlijnen, zoals bij enkelletsel, terwijl op andere gebieden geen richtlijn beschikbaar is – bij brandwonden bijvoorbeeld.’ 

Richtlijnen zijn  log en onwerkbaar, en bovendien worden ze niet geimplementeerd (op zich logisch). Zo bestaat bijvoorbeeld de Richtlijn mammacarcinoom uit maar liefst 324 bladzijden. Lekker lezen voor allen die zich op borstkanker gebied willen bewegen….

Vierhout wil in ieder geval de richtlijnen afslanken. 5 pagina’s per richtlijn zou veel bomen sparen! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.