Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Migraine en hoofdpijn > Pepermuntolie bij hoofdpijn

Pepermuntolie bij hoofdpijn

Pepermuntolie 10% blijkt bij hoofdpijn even effectief te zijn als 1000 mg paracetamol Dit is onderzocht in een dubbelblinde crossover-studie met 41 patienten.

De patienten kregen of een placebopil of echte paracetamol en echte pepermuntolie of nepolie.[1] De 41 patienten hadden in totaal 161 hoofdpijnaanvallen. De pepermuntolie werd op het voorhoofd en de slapen gesmeerd, en ook na 15 en 30 minuten, wanneer er hoofdpijn optrad. Het bleek dat de pepermuntolie evenveel effect had als paracetamol.

Een eerdere studie liet eveneens zien dat pepermuntolie positieve effecten had op de hoofdpijn.[2]

Beoordeling 

Deze bevindingen zijn interessant en zouden nogmaals getest moeten worden door een andere onderzoeksgroep om uiteindelijk een groen stoplicht te krijgen. Pepermuntolie smeren op de huid is veilig wanneer de olie in de juiste dosering gebruikt wordt.[3] Wanneer de huid rood wordt betekent dit vaak een allergische reactie. Vanwege de veiligheid, de twee positieve gerandomiseerde studies, beoordelen we deze therapie voor hoofdpijn vooralsnog met een groenoranje stoplicht.

Referentie

[1] Göbel H, Fresenius J, Heinze A, Dworschak M, Soyka D. | [Effectiveness of Oleum menthae piperitae and paracetamol in therapy of headache of the tension type]. | Nervenarzt. | 1996 Aug;67(8):672-81.

[2] Göbel H, Schmidt G, Soyka D. | Effect of peppermint and eucalyptus oil preparations on neurophysiological and experimental algesimetric headache parameters. | Cephalalgia. | 1994 Jun;14(3):228-34; discussion 182.

[3] Kligler B, Chaudhary S. | Peppermint oil. | Am Fam Physician. | 2007 Apr 1;75(7):1027-30.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.