Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Extra > Boekbespreking > Nieuwe vogels in de geneeskunde

Nieuwe vogels in de geneeskunde

Share |
Nieuwe vogels in de geneeskundeOnder die titel verscheen in de serie Bijblijven voor huisartsen, 1-2010, een boekje over niet alledaagse vormen van geneeskunde, uitgegeven door Bohn Stafleu Van Loghum.Huisartsen moeten weten wat patienten bedoelen als ze bijvoorbeeld menen dat ze ergens doorgemeten zijn, aldus het voorwoord. Een loffelijk streven. We steunen van ganser harte dat huisartsen weet hebben van mindfulness, EMDR en haptonomie, hoofdstukken in dit werkje. Om echter een hoofdstuk te wijden aan bare nonsense zoals de bioresonantie machine Prognos gaat ons te ver. Dat is zonde van het papier waarop het gedrukt staat.

Wel menen we dat huisartsen de inmiddels honderden bioresonantie methoden en grosse moeten kennen als geheel misleidend voor patienten en gebaseerd op pseudowetenschappelijk taalgebruik, om indruk te maken. Zo ook bij de Prognos.

Daarnaast in dit boekje uitmuntende hoofdstukken van vooraanstaande hoogleraren, zoals o.a. Speckens over mindfulness, en Ad de Jongh over EMDR. EMDR is niet meer de vage methode die hier en daar nog binnen alternatieve stromingen ingezet wordt, EMDR is geheel evidence based en heeft duidelijk omschreven indicatiegebieden. Dat geldt ook voor de mindfulness en in iets mindere mate voor de haptonomie.

Het is wel een gemiste kans van het Tijdschrift voor Praktische Huisartsengeneeskunde dat ze de IOCOB-keuzewijzer en de IOCOB- stoplichten niet inzetten bij de bespreking van de diverse alternatieve methoden. Zo zou meteen duidelijk worden dat hoewel in een boekje samen besproken, EMDR groen krijgt en Prognos rood. Dan weet de huisarts ook weer van de hoed en de rand.

Dit boek is bestelbaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.