Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/id789499/domains/iocob.nl/public_html/wp-content/plugins/akfeatured-post-widget/ak_featured_post.php on line 353
Vagina pijn

Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Vagina pijn, brandende vagina, wat is dat en hoe behandelen?

Vagina pijn, brandende vagina, wat is dat en hoe behandelen?

Share |
vagina.jpg

Superongemakkelijk. Niet alleen pijnlijk op een intieme plaats, maar ook heeft pijn in en van de vagina een heftige negatieve invloed op onze kwaliteit van leven, zoals dat zo mooi heet. Een van de meest voorkomende oorzaken van vaginale pijn en brand is de schimmel Candida die in de vagina kan gaan groeien.

Het zijn maar kleine celletjes, maar het lichaam vindt dat heel vervelend en er ontstaat dus een ontsteking om die schimmel weg te pesten, met roodheid en pijn. Maar vaak vindt je geen Candida bij brandende pijnen, en geen bacterien die de klachten verklaren, en wat dan? De vagina kan er zelfs helemaal goed uitzien, en toch is er pijn. Dan heb je een moeilijk verhaal en zal je weinig gehoor vinden bij veel gynaecologen.

Met het ter beschikking komen van de natuurlijke pijnstilende stof palmitoylthanolamide, die tevens ontstekingen remt kan de brand en eventuele roodheid natuurlijk behandeld worden. Dit supplement is in Nederland geproduceerd en verkrijgbaar als PeaPure en als PEA creme.

De Italiaanse middelen een PEA-houdend product en een PEA-houdend product zijn sinds 2012 niet meer in Nederland te verkrijgen. PeaPure capsules zijn volgens ons het beter alternatief, omdat het alleen het pure palmitoylethanolamide bevat, en geen chemische en farmaceutische vul en hulpstoffen. Doseer altijd 1200 mg/dag. Het lokale gel een PEA-houdend product werd in Nederland sinds 2012 vervangen door een lokale pijnstillende creme die ook PEA bevat, de PEA creme. Voor vaginale brandende pijnen lijkt daarnaast baclofen creme een bijzonder goede keus. Dat is wel een creme's die de arts moet voorschrijven.

Op de speciaal voor vrouwen geschreven site https://info4vaginalebrandpijn.wordpress.com/about/ staat veel meer informatie over vrouw-specifieke klachten. 

Vaginale pijn: niet pluis

Door allerlei factoren lukt het ons eigen lijf niet makkelijk om die schimmel te doden. Het merendeel van de vrouwen krijgt ooit in haar leven met deze schimmel op deze onplezierige wijze te maken. Je merkt dat er vaginaal iets niet pluis is, als je last krijgt van jeuk, pijn of een branderig gevoel in en rond de vagina. Ook verandert de normale heldere vaginale afscheiding van aard, geur en vloeibaarheid.

Deze vaginale schimmelinfectie wordt dus veroorzaakt door de schimmel met de mooie naam Candida albicans. Maar er zijn naast deze schimmel ook andere oorzaken, denk daar wel aan!

De vaginale schimmelinfectie

Waaraan merk je een vaginale schimmelinfectie? Daarvoor zijn een aantal symptomen en tekenen van belang.

De symptomen van vaginale schimmelinfecties

We zullen de symptomen nu nog wat uitgebreider langslopen.

Allereerst kunnen de schaamlippen er anders gaan uitzien, ze worden roder en zwellen wat op. Het gevoel wordt ook anders, hand in hand met de roodheid en zwelling merk je jeuk en een branderige pijn, zowel binnen in de vagina als aan de schaamlippen. Daaruit volgt dan ook meteen dat het vrijen stukken minder leuk wordt, en zelfs ronduit vervelend.

Die branderigheid, de jeuk en de pijn, zelfs brandende pijn kunnen ook bij het plassen erg vervelend zijn.

Dus samenvattend:

 1. rode, gezwollen schaamlippen en jeuk
 2. brand en pijn in de vagina
 3. pijn bij het vrijen
 4. pijn bij het plassen
 5. meer en andere afscheiding

Bij dit soort vaginale klachten en symptomen kan het dus zijn dat de oorzaak die vaginale schimmelinfectie is. Ga dan naar de huisarts. Die zal vermoedelijk een inwendig onderzoek doen. Of, op basis van je omschrijving van de klachten, meteen een schimmeldodende creme voorschrijven.

Als hij inwendig onderzoek doet, geen angst! Je neemt plaats op een wat aparte tafel of stoel. De huisarts brengt dan eerst een speculum (‘eendebek’) in de vagina en kijkt naar de kleur en de aard van de vaginawand en de aard van de vaginale afscheiding.

Een duidelijke rode verkleuring van de vaginawand en daarbij de aanwezigheid van een andere dan normale afscheiding, bijvoorbeeld meer korrelig, of verkleurd, wijzen op een ontsteking door de schimmel.

Als je echt zeker wil zijn dat die schimmelboef de reden is van je klachten, dan moet er een kleine hoeveelheid afscheiding uit de vagina worden gehaald. Dat kan dan onder de microscoop bekeken worden. Want je herkent die schimmelcellen gemakkelijk onder de microscoop.

Dat zullen niet veel huisartsen doen, maar een enkele fanatiekeling misschien wel. Meestal is de diagnose een zogenaamde ‘ex juvantibis’ diagnose. Dat is een duur woord en betekent dat je bij deze klachten een antischimmelmiddel geeft, en dat als de klachten afnemen het DUS een schimmelinfectie was.

Vagina pijn, oorzaak van vaginale schimmel

De schimmel Candida albicans is ‘ubiquitair’, zo zeggen de experts. Dat betekent dat deze schimmel op allerlei plaatsen in het lichaam voorkomt, op de huid, in de mond, de darmen en dus ook in de vagina. Het is een soort ‘huisdier’, of beter ‘kamerplant’. Maar dit dier of plant, het is eigenlijk een plant, kan jouw hele kamer gaan overwoekeren, alsof het een jungle is geworden.

Dan heb je dus een vette infectie te pakken. Een infectie wordt in de hand gewerkt door een verminderde weerstand, die bijvoorbeeld ontstaat door diabetes, door een zware antibioticumkuur, of als de lokale huidweerstand ondermijnd is door wassen met zeep!

Niet doen! Je poetst je tanden toch ook niet met zeep? Weg daarmee: in de vagina, geen zeep. Ook frequente sex kan het vaginale slijmvlies beschadigen en een infectie in de hand werken. En tenslotte kunnen hormonale preparaten, zoals ook de pil, de vaginale balans verstoren.

Vaginale pijn en branderigheid, maar GEEN schimmel, wat dan?

Pijn aan en in de vagina en GEEN infectie of ontsteking

Als er nu geen infectie is, maar er is toch pijn aan en in de vagina, wat dan? Dan spreken dokters van vulvodynie, maar dan weet je nog niets eigenlijk. Het woord geeft alleen aan dat er pijn is in de vagina. Je zou denken dat oorzaken dan duidelijk te vinden zouden moeten zijn, maar dat is dus niet zo.

Bij vulvodynie, of nog mooier vulvodynia, hebben vrouwen al een hele lange tijd klachten van pijn en branden. Vreemd genoeg komen deze onbegrepen klachten relatief veel voor. En omdat we uiteindelijk toch wat preuts zijn, zou het ons niet verbazen als het meer voorkomt dan iedereen nu denkt.

Men schat momenteel in dat 1 op de 25 tot 50 vrouwen last heeft van deze chronische onbegrepen pijnklachten.

Kenmerkend voor deze klachten is dat er geen infecties zijn, er ook geen neurologische afwijkingen zijn en dat er bovendien geen anatomische afwijkingen zijn.

Ja, leuk denk je dan, maar wat is er dan WEL?

Vaginitis: een oorlog zonder vijand

We denken dat het gaat om een oorlog zonder vijand. Dus met andere woorden een ontsteking zonder infectie. Bij een infectie speelt een bacterie, een schimmel of een virus een rol, en er is ook sprake van een ontstekingsreactie. Bij een ontstekingsreactie zonder infectie hebben we te maken met een oorlog zonder vijand.

Hoe is dat te begrijpen? Men denkt dat er door een beschadiging van de slijmhuid, bijvoorbeeld door te frequent sexueel contact een chronische milde ontsteking van die slijmhuid ontstaat. Deze chronische milde ontsteking brengt door de lang bestaande prikkeling het zenuwstelsel in de alarmfase. Dat is wetenschappelijk ook aangetoond. Vrouwen met een, zoals dat deftig heet, gelokaliseerde geprovoceerde vulvodynia, hebben een zenuwstelsel dat op tilt slaat. Bij de minste prikkeling slaat het lichaam alarm. [1]

Behandeling van onbegrepen en branderige vaginapijn: PEA creme, locale creme’s met pijnstillende stoffem en het supplement PeaPure

Eerst maar eens een duidelijk voorbeeld, hoe de behandeling met in dit geval een creme (in INP basis met PEA) met amitriptyline de klachten deden verdwijnen:


Uit onderzoek bleken gunstige resultaten van bepaalde vrij heftige pijnstillers zoals antidepressiva, maar die stoffen geven vaak vervelende bijwerkingen. Ook wordt wel eens gesuggereerd om lidocaine-gel te smeren, dat is een verdovende stof, waardoor je de huid niet meer voelt, alsof die doof is, ook niet zo fijn in de vagina. Daarom zijn er nu een aantal pijnstillende creme’s ontwikkeld die zacht voor de vagina zijn, en goed pijn en jeuk dempen. Deze creme’s bevatten speciale stoffen die het vaginale weefsel tot rust brengen, zoals het lichaamseigen vetje palmitoylethanolamide, en een pijnstillende stof. Er is ook een zuivere PEA creme, die alleen PEA bevat.

Om de pijnen die onbegrepen zijn te behandelen, als de gyneacoloog er niet uit gekomen is, hebben we ook de beschikking over het natuurlijke pijnstillende en ontstekingsremmend middel palmitoylethanolamide. Dat is als een supplement, in capsules PeaPure in Nederland beschikbaar. De dosering is drie maal daags 400 mg.

Elders op deze website uitgebreid aandacht voor PeaPure. PeaPure is een supplement te verkrijgen bij de organisatie Russel Science Ltd.

Op de speciaal voor vrouwen geschreven site https://info4vaginalebrandpijn.wordpress.com/about/  staat veel meer informatie over vrouw-specifieke klachten.

De locale pijnstillende creme’s in INP basis, die door artsen kunnen voorgeschreven zijn uitgebreid beschreven op www.stopdepijn.com. Deze creme’s hebben in tegenstelling tot corticoisteroiden bevattende creme’s geen negatieve invloeden op het vagina slijmvlies. Elke huisarts kan die creme’s voorschrijven door een email te sturen aan info@neuropathie.nu. De creme’s kunnen alleen gemaakt worden in een speciale apotheek in Woerden, en worden na het recept opgestuurd.

Er zijn ook andere PEA bevattende supplementen beschikbaar. Wij hebben die allen onderzocht en gebruikt. In de tabel is afgebeeld hoeveel % PEA deze producten bevatten. In een PEA-houdend product en een PEA-houdend product zit een behoorlijk percentage niet-natuurlijke stoffen, alleen PeaPure bevat alleen natuurlijke stoffen, in een vegetarische capsule.

the_percentage_of_pea_in_various_pea_supplements.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe informeer ik mijn huisarts als ik het supplement PeaPure wil nemen?

Speciaal voor artsen is er een handout gemaakt door het instituut voor neuropathische pijn (INP), waar veel ervaring met PeaPure is opgedaan. U kunt de handout onder deze link uitdraaien en aan uw arts ter beschikking stellen. Alle info over PEA op een afzonderlijke site te vinden.

Referentie

[1] Bohm-Starke N1. | Medical and physical predictors of localized provoked vulvodynia. | Acta Obstet Gynecol Scand. | 2010 Dec;89(12):1504-10. doi: 10.3109/00016349.2010.528368.

Berichten

 1. christa schreef:

  ik heb een vraagje ik heb zo,n jeuk aan me vagina en het brand heel erg en heb micronazolitraatcapusules gekregen een kuur voor 3 dagen eht wordt wel minder maar is nog niet weg hoelang duurt het voordat de schimmelinfectie weg is en wat kan het nog meer zijn heb geen wisselende partners geef me raad

 2. annelies de vries schreef:

  Heb op dit moment erg veel last van branderig gevoel en jeuk bij mij vagina.Ook gezwollen. Wat te doen? Wil geen hormonecreme. Wat kan ik gebruiken?

  Hartelijk dank adv

  1. Nina schreef:

   Mijn moeder heeft zelf een schimmel infectie Candida!! Ze maakt zelf een drankje met een hele Citroen en een eetlepel vlozaad schijnt heel goed te werken zeker aan te raden werkt ook tegen branderig gevoel..

 3. annelies de vries schreef:

  Heb erg veel last van branderig en jeukend gevoel bij mijn vagina wil geen hormonencreme. Wat kan ik dan gebruiken??

  1. administrator schreef:

   Als er geen infectie is: Via huisarts baclofen creme samen met PeaPure 3 maal daags 400 mg proberen

 4. annoniem x schreef:

  Ik heb de laatste tyd zo’n last van mijn vagina, het brand steeds zo erg en jeukt verschrikkelijk! Soms voel ik er niks van maar daarna opeens weer heel erg… ik heb thuis creme wat jeuk verminderd en een geirriteerde huid helpt te herstellen.
  Maar dat helpt zelfs niet eens ik wil echt niet naar de dokter toe ik schaam me dan echt, ik ben net 15 jaar, is het niet raar dat ik nu al zoiets heb?? ik heb ook gelezen dat het zo erg kan jeuken omdat er dan ingegroeide haartjes groeien op mn vagina ? Klopt dat?? Ik hoop dat hier iemand op reageert want ik vindt het echt niet meer leuk ik heb dit nu al zo’n 2 weken ongeveer soms denk ik dat het minder wordt maar dezelfde dag nog wordt het erger en erger soms kan ik er zelfs niet van slapen ik durf ook niet naar mn moeder ofzo 🙁 xx meisje van 15

  1. p.smith-van dijk schreef:

   hoi meisje van 15 jaar 🙂
   wat erg dat je er zelfs niet mee naar je moeder kan zeg! ben je er inmiddels al vanaf? ik hoop het wel voor je! ga gewoon naar je huisarts meissie, er is echt helemaal nix om je voor te schamen! ik had er al last van toen ik 14 jaar was.

   xxx petra

 5. anoniem:$ schreef:

  ik ben een meisje van 13 jaar en ik heb sinds kort veel last van mijn vagina, ik durf iet naar de dokter en niet naar mijn moeder.

 6. Jose schreef:

  hoi,meisje ,een dokter heeft zwijgplicht dus niemand komt te weten wat of hoe ,en je moet gaan ,echt ga gewoon ,en ik weet niet maar hoop dat je toch met je moeder er over kan praten ,leifs mij .

 7. anoniem schreef:

  Ik al 3 maanden last van brandige vagina na het plassen genealoog heeft het in sept na gekeken maar Synepauze creme 2x per week inbrengen maar dat brandt vreselijk kan heel slecht tegen hormonen zalf maak me zorgen mensen hoor ik over vulva kanker ik moet 2 dec weer terug , maar ik xenk dat ik eerder ga vooral na het plassen brand het aan de binnen kant van de schaamlippen
  Wat kan ik zelf op natuurbasis doen ?

 8. anoniem schreef:

  hallo allemaal ik heb al lang last van jeuk bij mn vagina, naar de dokter geweest, eerst behandeling tegen schimmel gekregen en het werkte maar twee dagen later jeukte het alweer. terug naar de dokter maar deze zag geen schimmel meer. ik heb geen jeuk in mijn vagina maar op de schaamlippen. er zit wel een vreemde zwelling rond mijn vagina, deze jeukt niet maar de dokter beweert dat dit normaal is. ik heb ook vreemde afscheiding, niet vloeibaar, maar crème achtig. et jeukt niet constant, maar soms hard en soms niet en soms zacht. ik word er echt gek van. de laatste tijd voel ik ook vannales rommelen in mijn onderbeuk, het doed geen pijn maar het rommelt gewoon. toen we de laatste keer bij de dokter aren heb ik dat ook gezegd, hij zij dat er geen ontsteking of schimmel was maar dat mijn vagina gewoon “geiriteerd”” is. zelf denk ik dat er wel meer aan de hand is en ik maak me zorge en probeer zo weinig mogelijk te krabben. kan iemand mij helpen?? ik ben nog maar 14!

 9. Anoniem schreef:

  Ik heb de laatste tijd ook vaak last van een geïrriteerde vulva ik stil dit met ijsblokjes

 10. Anoniem schreef:

  Ik heb gisteren ruwe seks gehad met men vriend, waarbij ik niet zoveel trek had maar hij wel. Nadien had ik een brandend gevoel aan men vagina, wanneer ik thuiskwam zag ik dat mijn binnenste schaamlippen helemaal opgezwollen waren en uit men buitenste schaamlippen staken. Wanneer ik ging plassen had ik ook meteen een branderig gevoel dat niet al te fijn was.. Ik heb al 3 jaar seks met men vriend, en dit is de eerste keer dat ik dit meemaak.. is dit ernstig? en hoelang blijft dit ongeveer, want stappen en zitten gaat niet al te vlot..

 11. Anoniempje schreef:

  Hallo allemaal,,
  Ik heb erg veel pjjn aan mijn schaamlippen denk ik ik ben 13 jaar dus ik weet er niet veel van het brand en k moet er altijd op drukken dan gaat het een beetje weg maar na vijf seconden is het weer terug.

 12. R schreef:

  Dag,

  Ik kreeg op mijn 15de mijn eerste schimmelinfectie toen ik aan de pil ging, sindsdien loop ik te sukkelen met wel en niet een schimmelinfectie, jeuk, branderigheid noem het maar op. Ik ben nu 21 en heb denk ik alles wel gehad heb aan zalfjes, cremes en capsules, wat er bestaat op dat gebied. Ik heb ook van 2 verschillende pillen gewisseld, daarna aan de hormoonspiraal gegaan en tot slot aan de koperen. Ik ben laatst weer onderzocht op van alles en nog wat, van soa testen tot uitstrijkjes etc. De gynaecoloog zat nog te denken om een biopt te nemen, maar aangezien ze niets uitzonderlijks ziet vind ze dit zonde. Ik heb tijdens en na de seks ook zo’n branderig gevoel binnen in de vagina dat ik er het liefst een hele bak ijsklontjes in wil doen? Herkent iemand dit? Iemand misschien enig advies?

  1. anoniem schreef:

   Ik herken dit heel goed, ik ben er zo langzamerhand klaar mee dat wanneer ik sex heb gehad direct de volgende dag een infectie heb en weer een kuurtje kan halen anders gaat het niet over.
   Heb een poos geen sex gehad en daardoor ook geen infectie, heel vervelend en weet ook niet wat ik eraan kan doen.

 13. Waar kan ik dat vinden ?

 14. jaline schreef:

  ik ben 14. en ik heb er nu al last van. ik kan amper op de fiets naar school omdat ik dan dat branderige gevoel heel erg heb.. herkent iemand dit?

 15. Meisje schreef:

  Hooii, nu ik dit typ is het al midden in de nacht en ik heb nog steeds geen oog dicht gedaan door een onverdraaglijk branderig gevoel overal daar “down under”.. ook jeuken mn schaamlippen heel erg. Ik heb last van een abnormale hoeveelheid geel/bruine afscheiding… ik kan er gewoon niet van slapen en het stopt maar niet. Oja en ik heb er meestal alleen ’s avonds en ’s nachts last van.. weet iemand wat het is en wat ik eraan kan doen? ik durf niet naar de dokter…
  Xx meisje (15)

  1. Meisjes schreef:

   Hee ik heb hetzelfde probleme ben je er nu van af hoe heb je dat gedaan x meisje 13

 16. M. schreef:

  Hallo aan alle meisje die hier reageren:

  Ik weet dat het heel naar is om naar de dokter te gaan, maar ik raad het jullie zo aan! de problemen die jullie hebben klinken als schimmelinfecties, bacteriële infecties of soa’s. dit zijn problemen die opgelost kunnen worden door de huisarts! Loop er niet te lang mee rond want dan wordt het alleen maar erger of chronisch. meestal zijn dit dingen die heel snel en makkelijk opgelost zijn. dus ga alsjeblieft naar de huisarts. die heeft zwijgplicht en is heel discreet dus niets om bang voor te zijn! vraag eventueel naar een vrouwelijke dokter als je je daar beter bij voelt. heel veel succes allemaal!!

 17. Lea schreef:

  Ik heb ls,gebruik zalf van de gynaecoloog ,maar het blijft hevig branden.slapen gaat niet meer,wordt gedurig wakker van brand gevoel.

 18. Anna schreef:

  Door 3 heftige antbiotica kuren ivm met de K , hen ik nu een schimmel infectie in mijn vrouwelijk geslachtsdeel , dit doet vreselijk pijn spoel me zeker ix pd met wayer om de pijn te verlichten , allerlei middelen gekocht zelfs zonder enkele toevoegingen , maar de pijn blijft alles is rood opgezet en kapot , wie weet raad aub .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *