Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Chronische pijn > Pijn bij ouderen en de rol van de natuurlijke pijnstiller PEA

Pijn bij ouderen en de rol van de natuurlijke pijnstiller PEA

Share |

Behandeling van chronische pijn bij ouderen is niet simpel. Er zijn veel bejaarden met pijn, en de hoeveelheid onderzoek naar wat je als arts het best kan doen is uiterst mager. Bejaarden zijn wetenschappelijk gezien een gediscrimineerde bevolkingsgroep. Vandaar dat we hier aandacht vragen voor chronische pijn bij bejaarden en de rol daarbij van de nieuwe, natuurlijke, bijwerkingsarme, pijnstillende en ontstekingsremmende stof PEA. PEA is een afkorting voor palmitoylethanolamide. De stof is als supplement beschikbaar onder de naam PeaPure en Normast.

Voor artsen de info onder deze link.  

Natuurlijke pijnstilling bij bejaarden 

Normast is in 2010 in Nederland beschikbaar gekomen als natuurlijk pijnstillend middel. Er zijn inmiddels vele honderden bejaarden met deze stof behandeld, en de goede effectiviteit met weinig bijwerkingen maken het tot een zinnige pijnstillende toevoeging.

Meer bejaarden, meer chronische pijn

Er komen steeds meer bejaarden. En dus ook steeds meer bejaarden met pijn. In 2050 zal het percentage van de bevolking ouder dan 65 jaar van thans 17.5 procent naar 36.3 procent stijgen. Er er zijn dan drie maal meer ouderen die boven de 80 jaar zijn dan nu.  

En natuurlijk, de ouderdom komt met gebreken, en een daarvan is chronische pijn. En die komt bij bejaarden erg vaak voor, meer dan 50 procent van de oudere personen in de thuissituatie hebben last van chronische pijnen en zelfs meer dan 80 procent van de bewoners van verzorgingstehuizen. En bijna driekwart van alle ouderen geven aan dat chronische pijn voor hen symptoom nummer 1 is. Het probleem van pijn bij ouderen is dat het chronisch is, behoorlijk heftig kan zijn en op meedere plaatsen in het lijf ervaren kan worden.

De kwaliteit van die laatste jaren van ons mooie leven kan er goed door verziekt worden.

Behandeling chronische pijn bij bejaarden droevig

Met de behandeling van pijn bij ouderen is het behoorlijk droevig gesteld.

Er is vaak weinig aandacht voor, de doseringen die gegeven worden zijn meestal laag, er wordt te weinig gelet op de angst van de bejaarden zelf voor bijwerkingen. Door die angst nemen bejaarden zelf ook al minder pijnstillers. En er zijn ook harde cijfers die je laten schrikken. Bijvoorbeeld dat meer dan een kwart van de kanker- patiënten ouder dan 65 jaar die dagelijks pijn hadden, geen pijnstilling kregen.

En aan de andere kant leveren bijwerkingen van veel voorgeschreven pijnstillers bij bejaarden vaak extra problemen en gevaren op.

Weinig onderzoek werkzaamheid pijnstillers bij bejaarden

Ondanks het feit dat chronische pijn dus zeer vaak voorkomt bij ouderen, is het overgrote deel van de studies naar de effecten van pijnbehandeling uitgevoerd bij niet bejaarde volwassenen. En bovendien ging het daarbij dan ook nog vaak om een relatief korte behandelduur, soms slechts om onderzoek naar de effecten van een enkele pil. Terwijl we weten dat het pas echt een zinvolle behandeling wordt als je de effecten weet van weken tot maanden behandelen. Een enkel pilletje zo nu en dan, daar kom je er niet mee.

De universiteit van Leuven bracht het als volgt onder woorden:

Er is een manifest tekort aan wetenschappelijke evidentie ter ondersteuning van de op heden toegepaste pijnbehandelingsstrategieën voor bejaarden.De universiteit van Leuven, die dus op gebied van chronische pijnbehandeling bij ouderen een belangrijke positie inneemt, verwoordde de meest optimale behandeling van oudere patiënten als volgt:Farmacologische behandeling van chronische pijn is het meest effectie in combinatie met niet-farmacologische wijzen van behandeling(bijvoorbeeld een oefenprogramma, TENS, applicatie van warmte of koude), psychologische methoden (bijvoorbeeld relaxatie, cognitieve gedragstherapie), educatieve programma’s, sociale interventies en complementaire therapie (bijvoorbeeld acupunctuur).

Doordat ouderen vaak lijden aan meerdere medische en nutritionele problemen zijn de opties voor behandeling met analgetica soms beperkt, zowel door een vergroot risico op neveneffecten als door problemen tengevolge van medicamenteuze interacties (Pickering et al. 2004).

Het efficiënt behandelen van pijn bij bejaarden vereist gespecialiseerde kennis en opleiding in pijntherapie. Bij het opstellen van een behandelingsplan dient rekening gehouden te worden met de bestaande medicamenteuze behandeling en de potentiële impact van comorbiditeit. Vertrouwdheid met belangrijke medicamenteuze interacties die de analgetische werking beïnvloeden en neveneffecten veroorzaken is een vereiste.

Weinig bewijs, toch goede keuze pijnstillers maken, en de rol van PEA

Er is dus erg weinig bewijs voor de effectiviteit en de veiligheid van allerlei reguliere pijnstillers bij bejaarden. Daarom is het op basis van het aanwezige bewijs uiterst moeizaam om een goede keuze te maken. Sterker nog, een door voldoende wetenschappeljk bewijs gesteunde keuze is momenteel nog onmogelijk.

Daarom is het des te belangrijker bij de beslissing om een pijnstiller in te zetten kennis te hebben genomen van de veiligheid en de werkzaamheid van een stof met de naam palmitoylethanolamide, merknaam Normast of PeaPure.

Deze stof is inmiddels in een groot aantal klinische studies bekeken, en blijkt steeds weer een positief effect op een scala van pijnen te hebben, en dit zonder noemenswaardige bijwerkingen.   [1] [2] [3] [4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14] 

Vooralsnog zijn ook geen dosisbeperkende bijwerkingen gemeld, en kan de stof goed naast andere pijnstillers en medicamenten gegeven worden. Ook bij ouderen levert dit middel weinig problemen op, terwijl velen duidelijke pijnstilling van dit middel ervaren.

Deze keuze voor Normast sluit ook nauw aan bij de meest recente aanbevelingen over hoe bejaarden met pijn te behandelen.

In een artikel in een medisch vaktijdschrift uit 2011 werd aangegeven hoe moeilijk het is om goede pijnstillers voor bejaarden te vinden, en de bejaarden zo min mogelijk bloot te stellen aan negatieve interacties tussen verschillende geneesmiddelen en nare bijwerkingen.

Omdat er geen goede studies gedaan zijn naar de veiligheid en de effectiviteit van vrijwel alle pijnstillers, dient de keuze te berusten op inzicht in de farmacologie van de pijnstiller. En we citeren:

Pain is highly prevalent in frail older people who often have multipleco-morbidities and multiple medicines. Rational prescribing ofanalgesics in frail older people is complex due to heterogeneity in drug disposition, comorbid medical conditions, polypharmacy andvariability in analgesic response in this population.

In the absence of rigorously controlled trials in frail older people and those with cognitive impairment a pharmacologically-guided approach can be used to optimize pain management which requires a systematic understanding of the pharmacokinetics and pharmacodynamics of analgesics in frail older people with or without changes incognition.[1]

Dat steunt de keuze die we in onze praktijk hebben gemaakt om ouderen met ernstige chronische pijnen te behandelen met de natuurlijke pijnstiller Normast of PeaPure. De kans daarbij op negatieve bijwerkingen of het beïnvloeden van andere geneesmiddelen is minimaal.

Meer info op http://www.uzleuven.be/leuvens-algologisch-centrum/pijn-en-ouderen

En over Normast of PeaPure raadplege men www.neuropathie.nu

Referentie

[1] McLachlan AJ, Bath S, Naganathan V, Hilmer SN, Le Couteur DG, Gibson SJ, Blyth FM. | Clinical pharmacology of analgesic medicines in older people: impact of frailty and cognitive impairment. | Br J Clin Pharmacol. | 2011 Mar;71(3):351-64. doi: 10.1111/j.1365-2125.2010.03847.x.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.