Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Meest gebruikte behandelwijzen > Wetenschap > Acupunctuur bij IVF toch zinloos?

Acupunctuur bij IVF toch zinloos?

Share |
We hadden eerder de positieve meta-analyse in de BMJ, door de groep onder leiding van onze Nederlandse hoogleraar epidemiologie Bouter, thans rector magnificus van de VU, daarna een RCT die negatief was en nu weer een meta-analyse, in februari 2010, die aangeeft dat acupunctuur bij IVF toch niet je dat is.  In Medisch Contact deze week stond een samenvatting van de Engelse studie en de interpretatie:

De British Fertility Society (BFS) stelt dat acupunctuur en Chinese kruidengeneeskunde bij vruchtbaarheidsbehandelingen niet helpen om zwanger te worden.

De organisatie baseert die conclusie op een analyse van gerandomiseerde trials waarin de effectiviteit van acupunctuur tijdens IVF-procedures is onderzocht.

De resultaten staan in Human Fertility. Uit de analyse blijkt dat acupunctuur – op welk moment dan ook tijdens de behandeling – geen effect had op hoe succesvol de IVF was.

Over het nut van Chinese kruiden waren geen trials gepubliceerd. Voor- of nadelen hiervan zijn dus ook niet aangetoond.

De voorzitter van de BFS, Adam Balen, vindt dat patiënten moeten weten dat deze ‘complementaire’ methodes niet bewezen effectief zijn.

De titel van de studie: Acupuncture and herbal medicine in in vitro fertilisation: a review of the evidence for clinical practice  [1]

Het is helaas geen open access artikel. In de samenvatting iets over het aantal studies:

Overall, 14 trials (a total of 2670 subjects) were included in the meta-analysis. The results provided no evidence of benefit in the use of acupuncture during assisted conception. 

 

Referentie

[1] Cheong Y, Nardo LG, Rutherford T, Ledger W. | Acupuncture and herbal medicine in in vitro fertilisation: a review of the evidence for clinical practice. | Hum Fertil (Camb). | 2010 Mar;13(1):3-12. doi: 10.3109/14647270903438830.

Berichten

  1. erik schreef:

    Volgens de Natural Standard inderdaad nog geen hoge graad bewijs voor acupunctuur bij IVF.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.