Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/id789499/domains/iocob.nl/public_html/wp-content/plugins/akfeatured-post-widget/ak_featured_post.php on line 353
Lichen planus; pijn en brand in vulva en vagina - Stichting IOCOB

Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Lichen planus; pijn en brand in vulva en vagina

Lichen planus; pijn en brand in vulva en vagina

Share |

Pijn en brand in de vagina, ernstige jeuk. De levenskwaliteit neemt af. Hier het verhaal van een oudere vrouw die zelfs suicidaal werd van de pijn; met de behandeling met een PEA-houdend product verdween de pijn geheel, en inmiddels al maanden.

Lichen planus is een soort ontstekingsachtige kanker van de slijmvliezen, die in vulva en vagina kunnen voorkomen, maar ook in de mond. We geven eerst het verhaal van een patiente weer en bespreken dan de behandeling met een natuurlijke ontstekingsremmer en pijnstiller, een PEA-houdend product en het lokale vaginale gel een PEA-houdend product.

Vaginale pijnklachten met brand en niet meer willen leven 

Een oude organiste met 20 jaar vaginale pijnklachten: Lichen planus. Ouder dan 80 jaar en nog steeds helder van verstand en maatschappelijk actief als organiste in de kerk. Maar na de dood van haar man in toenemende mate last van vaginale brandende pijn. De huisarts schreef zonder te kijken het ene na het andere topicale middel voor, van anti-schimme middelen tot locale corticosteroïden, totdat eindelijk na vele jaren een gynaecoloog meekeek: Lichen planus met chronische ontsteking en maligne ontaarding.

Een vulvectomie en clitorectomie volgden, (het wegnemen van vagina en vulva…) maar de pijn verdween niet. De vrouw ging steeds minder drinken, omdat plassen een bezoeking was met uitermate veel pijn, en ondanks haar bijzonder sterke karakter begonnen zich tekenen van suicidaliteit te manifesteren. De pijn en de ontsteking bestonden inmiddels bijna twintig jaar.

Start een PEA-houdend product en een PEA-houdend product gel  voor de vaginale pijn 

Toen wij haar voor de eerste keer zagen, schreven we meteen een PEA-houdend product voor, en wel in een dubbele dosis. een PEA-houdend product is de handelsnaam van een lichaamseigen stof die palmitoylethanolamide heet. Deze stof is in Nederland als supplement verkrijgbaar en remt ontstekingen en pijn.

We gaven een PEA-houdend product samen met een lokaal gel dat we voor dit geval speciaal uit Italië hadden laten komen, Saginil. Inmiddels is dit gel ook beschikbaar in Nederland.

Dit gel bevat ook een soort palmitoylethanolamide, in een vorm die goed de slijmvliezen en de huid binnendringt. Na 3 dagen nam de intensiteit van de pijn en de jeuk af, en na een week waren de klachten bijna weg, maar de wonden nog niet gesloten.

Toen meende de gynaecoloog dat het zo goed ging, dat er wel weer een lokale corticosteroidcreme op kon. Meteen een ernstige lokale reactie met veel pijn en roodheid. Gestopt uiteraard. Na een week nam de pijn weer af en na enkele weken werd patiënte zo overmoedig dat ze voor het eerst sinds tijden zich weer op de fiets waagde. Dat was wel  even kicken, maar dat moest ze bekopen met 2 dagen pijn. Gelukig nam de pijn en de jeuk wederom af.  Voor het eerst in twintig jaar is zij weer pijnvrij.

Door het preparaat palmitoylethanolamide zowel oraal als lokaal in de vagina te geven konden we de uit de hand gelopen ontstekingen rond de lichen planus tot rust brengen. De pijn is nu voor het eerst sinds 20 jaar verdwenen. Palmitoylethanolamide is een boeiende lichaamseigen pijnstiller en ontstekingsremmer!

Inmiddels is de pijn al meer dan een half jaar (!!!) geheel verdwenen, het filmpje werd begin 2011 gemaakt en anno juni 2011 is de pijn nog steeds geheel verdwenen. Alleen rest er nog wat jeuk. 

Lichen planus: chronische ontsteking in de huid 

Lichen planus dienen we op te vatten als een ontstekingsreactie in de huid, het kan een jeukende uitslag geven, met paarsrode bultjes, alsmede pijn. De bultjes kunnen ook gezien worden op de armen en benen. Vooral bij vrouwen worden ook wel afwijkingen gezien ter plaatse van het mondslijmvlies. Dan zijn er witte streepjes op het wangslijmvlies te zien en rood en makkelijk kwetsbaar tandvlees (gingivitis). Er kunnen daarnaast afwijkingen zijn op de schaamlippen (ingang vagina) en de vagina zelf, en zelfs hogerop richting baarmoeder. Patiënten met een vulvaire lichen planus zullen soms ook in de mond tekenen vertonen van lichen planus.

Klachten bij vulvaire lichen planus: pijn, brand, rauwe vagina

We citeren uit de vulvapoli:

– pijnlijkheid, branderigheid en een ‘rauw’ gevoel komen veel voor (klachten treden vooral op bij plassen en bij seks) 

in het typische geval is er aan de binnenzijde van de kleine schaamlippen en/of de ingang van de vagina een glanzend rood gebied zichtbaar: dat is de plaats waar de pijnklachten worden ervaren

– zeker bij langer bestaande gevallen kan de normale structuur van de vulva veranderen: de kleine schaamlippen kunnen verdwijnen en vaak is de clitoris niet langer meer zichtbaar (hij is er nog wel!)

– als ook het slijmvlies van de vagina bij het proces is betrokken, dan kan seks pijnlijk zijn, met bloedverlies gepaard gaan of zelfs helemaal onmogelijk zijn; in bijzondere gevallen is sprake van een min of meer dichtgroeien van de vagina: in een dergelijk geval is het niet mogelijk om een gynaecologisch onderzoek (bijv. met een speculum) uit te voeren.

https://www.vulvapoli.nl/weergave/items/vulvaire-lichen-planus.html 

Lichen PLanus en mestcellen en behandeling met palmitoylethanolamide

Lichen planus wordt ook wel lichen ruber planus genoemd, en het is een chronische ontstekingsreactie van de huid en/of de slijmvliezen. Zowel mannen als vrouwen kunnen deze ziekte krijgen, meestal omstreeks de middelbare leeftijd.

Lichen planus lijkt een soort auto-immuunziekte te zijn. Dit houdt in dat de ontstekingscellen, zoals de mestcellen, die anders infecties bestrijden, nu bepaalde delen van de huid en de slijmvliezen aantasten, met als gevolg ontstekingen en pijn. Lichen planus kan voorkomen op de huid en slijmvliezen, zoals vagina en de mond en mestcel-degranualtie speelt een belangrijke rol bij het ontstaan ervan. [1][2][3][4]

Lichen planus van de vulva is duidelijk dus ook een auto-immuun aandoening die gepaard gaat met chronische pijn en ontstekingen. [5] Palmitoylethanolamide is een nieuwe therapeutische mogelijkheid om de pijn en de auto-immuun-getriggerde ontsteking te moduleren en te remmen. Dat komt o.a. omdat het de pathologisch ontspoorde mestcellen stabiliseert. [6][7][8]

Lichen planus van de vulva vanuit het perspectief van de vulva poli van het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam

Dr. Wim van der Meijden, dermato-venereoloog, schrijft:

Lichen Planus behoort zéker tot de Top-Tien van aandoeningen die op een vulva-poli worden gezien maar is numeriek gezien aanzienlijk minder belangrijk dan haar ‘zusje’, Lichen Sclerosus. Een ander belangrijk verschil tussen de 2 aandoeningen is dat Lichen Planus van de slijmvliezen (en daarover gaat het meestal bij bezoekers van een vulva-poli) véél lastiger te behandelen is dan Lichen Sclerosus.

Lichen Planus van de slijmvliezen heeft doorgaans een ‘chronisch’ beloop. Alle -goedbedoelde- pogingen van doktoren ten spijt, is het beloop van afwijkingen en klachten vaak niet goed te beïnvloeden. Dat geldt wellicht vooral voor Lichen Planus in de mond, d.w.z. de vorm die gepaard gaat met ‘open plekken’: een uiterst hinderlijke kwaal (pijn bij eten en drinken, vooral ‘harde’ of gekruide spijzen en zure drank, sinaasappelsap bijv.).

De praktijk van de afgelopen jaren heeft mij geleerd dat het verstandig is om aan vrouwen die een Lichen Planus in de mond hebben (en dat zijn er best véél!) te vragen of ze ook last hebben van pijn bij het slikken.

Als dat zo is, dan lijkt het een goed idee om deze patiënte te verwijzen naar een MDL-arts (arts voor aandoeningen van maag, darm en lever), met het verzoek of deze een kijkje kan nemen in de slokdarm. Daar kan namelijk ook Lichen Planus aanwezig zijn! De MDL-arts kan eventueel een behandeling instellen met een speciale hormoonhoudende vloeistof die het ontstekingsproces tot rust kan brengen. In het Erasmus M.C. bestaat sinds enkele jaren ervaring met dit diagnostisch- en behandel-traject. 

Palmitoylethanolamide bij lichen planus in de vulva 

Vanuit het werkingsmechanisme van palmitoylethanolamide lijkt het zinvol om bij de indicaties die gekoppeld zijn aan lichen planus zeer zeker ook palmitoylethanolamide in te zetten, vooral omdat dit lichaamseigen molecuul vrijwel geen bijwerking van betekenis heeft. [9]Het is in Nederland verkrijgbaar als en in 2011 ook als lokaal gel en speciaal vagina-gericht product onder de naam een PEA-houdend product .

Elders op deze website meer over de farmacologie en de klinische ervaringen met deze nieuwe lichaamseigen ontstekingsremmende en pijnstillende stof.  

Referentie

[1] Roopashree MR, Gondhalekar RV, Shashikanth MC, George J, Thippeswamy SH, Shukla A. | Pathogenesis of oral lichen planus--a review. | J Oral Pathol Med. | 2010 Nov;39(10):729-34. doi: 10.1111/j.1600-0714.2010.00946.x. Epub 2010 Oct 4.

[2] Sugerman PB, Savage NW, Walsh LJ, Zhao ZZ, Zhou XJ, Khan A, Seymour GJ, Bigby M. | The pathogenesis of oral lichen planus. | Crit Rev Oral Biol Med. | 2002;13(4):350-65.

[3] Jahanshahi G, Aminzadeh A. | A histochemical and immunohistochemical study of mast cells in differentiating oral lichen planus from oral lichenoid reactions. | Quintessence Int. | 2010 Mar;41(3):221-7.

[4] McPherson T, Cooper S. | Vulval lichen sclerosus and lichen planus. | Dermatol Ther. | 2010 Sep-Oct;23(5):523-32. doi: 10.1111/j.1529-8019.2010.01355.x.

[5] Cooper SM, Ali I, Baldo M, Wojnarowska F. | The association of lichen sclerosus and erosive lichen planus of the vulva with autoimmune disease: a case-control study. | Arch Dermatol. | 2008 Nov;144(11):1432-5. doi: 10.1001/archderm.144.11.1432.

[6] Juneja M, Mahajan S, Rao NN, George T, Boaz K. | Histochemical analysis of pathological alterations in oral lichen planus and oral lichenoid lesions. | J Oral Sci. | 2006 Dec;48(4):185-93.

[7] De Filippis D, Luongo L, Cipriano M, Palazzo E, Cinelli MP, de Novellis V, Maione S, Iuvone T. | Palmitoylethanolamide reduces granuloma-induced hyperalgesia by modulation of mast cell activation in rats. | Mol Pain. | 2011 Jan 10;7:3. doi: 10.1186/1744-8069-7-3.

[8] CalabrÚ RS, Gervasi G, Marino S, Mondo PN, Bramanti P. | Misdiagnosed chronic pelvic pain: pudendal neuralgia responding to a novel use of palmitoylethanolamide. | Pain Med. | 2010 May;11(5):781-4. doi: 10.1111/j.1526-4637.2010.00823.x. Epub 2010 Mar 22.

[9] Stšnder S, Reinhardt HW, Luger TA. | [Topical cannabinoid agonists. An effective new possibility for treating chronic pruritus]. | Hautarzt. | 2006 Sep;57(9):801-7.

Berichten

 1. INEKE LIST schreef:

  Hallo mijn moeder heeft al jaren Lichen Planus in mond en vagina .Ze is al in erasmus ziekenhuis in Rotterdam geweest en word ook keer op keer afgescheept met zalfjes en spoelmiddel voor in de mond maar er helpt niets afdoende. Nu is ze bij uroloog in Deventer geweest die haar wilde onderzoeken maar dit was onmogelijk want vagina is “dichtgegroeid”.Ze heeft er veel pijn aan.
  Het bovenstaande artikel is heel herkenbaar.
  Mijn vraag is nu waar is deze behandelmethode? En wie behandelt en waar zijn de genoemde medicijnen verkrijgbaar.

  Graag hoor ik van U

  Ineke List
  Ter Maatstraat 54 Rijssen
  0548-519390 06 42177559

  ineke@list.tweak.nl

 2. brigitte schreef:

  Ik ben 46 en heb al enige jaren lichen.
  weet niet waar je dit kunt laten behandelen en eens goed kan naar laten kijken.
  ik heb tot nu toe 2 cremes gehad.
  maar heb het idee dat het voor geen meter werkt.
  mijn perineum is zeker de helft als wart het moet zijn.
  heb vaak blaasontstekingen.
  ik heb 5 jaar geleden borstkanker gehad.
  misschien uitwerking van de chemo wie kan het mij zeggen.

  1. Maddy schreef:

   Hi Brigitte, kom eens naar de Facebookgroep Lichen Sclerosus Alternatief en laat je beter voorlichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *