Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Chronische pijn > Sint Janskruid niet voor neuropathische pijn

Sint Janskruid niet voor neuropathische pijn

Sint Janskruid zou best werkzaam kunnen bij neuropathische pijn, omdat veel verschillende antidepressiva bewezen effectief zijn bij de behandeling van neuropathische pijn. Tenminste dat dachten Italiaanse onderzoekers. 

Ze hadden verschillende doseringen van Sint Janskruid getest in twee neuropathische pijnmodellen, waarvan er een was voor door chemotherapie veroorzaakte neuropathische pijn. In Sint Janskruid zitten verschillende stoffen, maar de onderzoekers meenden dat de twee hoofdbestanddelen, hyperforin en hypericin, verantwoordelijk zijn voor het pijnstillende effect. Jammer dat ze de klinische literatuur niet kenden..

Ze denken dat de werking tot stand komt via de remming van deze stoffen op het enzym PKC.[1] Maar ja, al in 2001 bleek dat bij mensen dat vermoedelijk anders ligt.

Helaas bleek toen al in een klinische studie dat het pijnstillende effect van Sint Janskruid niet echt indrukwekkend was.[2][3]

Referentie

[1] Galeotti N, Vivoli E, Bilia AR, Vincieri FF, Ghelardini C. | St. John's Wort reduces neuropathic pain through a hypericin-mediated inhibition of the protein kinase Cgamma and epsilon activity. | Biochem Pharmacol. | 2010 May 1;79(9):1327-36. doi: 10.1016/j.bcp.2009.12.016. Epub 2010 Jan 4.

[2] Otto M, Bach FW, Jensen TS, Sindrup SH. | Health-related quality of life and its predictive role for analgesic effect in patients with painful polyneuropathy. | Eur J Pain. | 2007 Jul;11(5):572-8. Epub 2006 Oct 17.

[3] Sindrup SH, Madsen C, Bach FW, Gram LF, Jensen TS. | St. John's wort has no effect on pain in polyneuropathy. | Pain. | 2001 Apr;91(3):361-5.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.