Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/id789499/domains/iocob.nl/public_html/wp-content/plugins/akfeatured-post-widget/ak_featured_post.php on line 353
Brandende en pijnlijke vagina behandelen met natuurlijke stof - Stichting IOCOB

Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Brandende en pijnlijke vagina behandelen met natuurlijke stof

Brandende en pijnlijke vagina behandelen met natuurlijke stof

Share |
Vaginale pijn, vaginale brand!  Deze komen veel voor,  en veel meer dan we denken. Vooral bij vrouwen ouder dan circa 45 jaar. Velen spreken er niet over. Maar zitten er wel mee. Of beter gezegd, hebben er enorme last van, en zitten maakt het soms zelfs erger. Als er sprake is van vaginale pijnen, pijnen bij geslachtsgemeenschap, branden van de vagina is het natuurlijk duidelijk dat eerst de huisarts en de gynaecoloog moeten kijken of er geen sprake is van een vervelende infectie. Maar er blijven veel vrouwen over, die pijn en branden voelen zonder dat enige oorzaak te vinden is.

Vaginale pijn, vaginale brand en knijpend gevoel: een patientenvoorbeeld

Eerst maar eens een recent interview met een leuke vrouw die meer dan 1 jaar geen sex meer had door een brandende vagina:

En hier een voorbeeld van een andere vrouw, die wat geremd was om haar verhaal voor Youtube te vertellen (begrijpelijk).

Ze heeft al jaren ernstige branden en pijnen rond de vulva en dieper in de vagina, en het voelt alsof ze in brand staat.[1] Dokters noemen het vulvodynie of vulvodynia.[2] Ze is 47 jaar en de klachten bestaan al 3 jaar. Haar kwaliteit van leven is ernstig verminderd daardoor.

De patiente werd behandeld met de lichaamseigen pijnstillende en ontstekingsremmende stof palmitoylethanolamide, die sinds eind 2010 in Nederland beschikbaar is gekomen als PeaPure voor algemene pijnen en als PEA creme voor locale behandeling. Dit werkt via een bijzonder mechanisme dat berust op de pijnstillende en ontstekingsremmende werking van een heel bijzondere receptor die in elke celkern aanwezig is.

Palmitoylethanolamide is veilig in het gebruik, het lichaam kent deze stof en kan de stof heel makkelijk inzetten en afbreken. Er zijn geen noemenswaardige bijwerkingen en ook bejaarden die andere medicamenten tot zich nemen kunnen het erbij gebruiken zonder angst voor negatieve effecten behoeven te hebben. In onze kliniek hebben we al meer dan honderd patienten met deze stof behandeld, en het merendeel van de patienten is erg tevreden.

Na 3 dagen PEA  ingenomen te hebben, was de pijn al minder heftig. Na 2 weken was de pijn stukken minder en inmiddels gebruikt deze patient na de eerste 10 dagen het poeder gebruikt te hebben de tabletten van 600 mg twee maal daags naar volle tevredenheid.

Deze stof is inmiddels in een groot aantal klinische studies bekeken, en het blijkt steeds weer een positief effect te hebben, zonder noemenswaardige bijwerkingen.   [3] [4] [5] [6][7][8][9] [10][11][12][13][14][15]

Elders op deze website meer informatie over deze stof.

Voorbeeld: pijn bij vrijen, brand in vagina en niets gevonden..

Nu een voorbeeld, direct uit de praktijk van het internet. In de diverse blogs en fora kunnen we namelijk duidelijk zien dat vaginale brand een veelvoorkomend en lastig probleem is. Branden, jeuk en pijn kunnen allen voorkomen. [16]

We geven nog een voorbeeld uit het net:

Ik ben 21 jaar en heb een groot probleem. De afgelopen 3 jaar heb ik ontzettend veel pijn in mijn vagina, vooral tijdens en na het plassen heb ik een erg branderig gevoel wat maar niet weg wil gaan. Het lijkt of ik elke dag een blaasontsteking heb maar dit is het niet. Na vele onderzoeken van verschillende artsen ben ik uiteindelijk ten einde raad. Het begon allemaal met een serie blaasontstekingen 3 jaar geleden.

Ik kreeg steeds antibiotica voorgeschreven en daarmee was de blaasontsteking dan voor een korte tijd opgelost. Maar echt weg is de pijn nooit geweest. Het gevoel van blaasontsteking bleef maar uit onderzoek kwam steeds dat de urine schoon was. De gynaecoloog heeft verschillende keren een uitstrijkje gemaakt om te kijken wat er aan de hand kon zijn, maar behalve een schimmelinfectie en de gardnerella-bacterie kwam er steeds niks uit. Ook ben ik naar verschillende alternatieve therapeuten geweest (homeopaat, kinesiologie, accupunctuur, magnetiseur, ortho-moleculaire therapeut) maar ook hier werd er geen oplossing gevonden voor mijn probleem.

Ik heb een test laten doen voor Candida en daar kwam uit dat ik Candida in mijn maag-darmkanaal had zitten dus heb ik een half jaar een candida dieet gevolgd. (geen suiker en gist) Laatst ben ik naar de uroloog geweest en daar is eerst een katheter ingebracht in mijn plasbuis en dat deed ontzettend veel pijn. De pijn was zo hevig dat het onderzoek niet goed uitgevoerd kon worden. Vervolgens is er onder verdoving een cystoscopie gedaan, in de blaas werden geen afwijkingen gevonden (de arts heeft I.C uitgesloten).

Voor mijn gevoel is er iets mis met mijn plasbuis en ook het weefsel in de vagina is zeer pijnlijk (een tampon inbrengen lukt wel, maar deze gaat branden), maar geen een arts wil echt naar mij luisteren. Ik ben nu al 3 jaar bezig met hetzelfde probleem en het voelt steeds als een blaasontsteking.

Ik heb elke dag pijn en vrijen met m’n vriend lukt nu ook al een aantal maanden niet meer. De pijn beheerst mijn leven voor een heel groot deel. Ook mijn humeur lijdt eronder en ik heb vaak het idee dat niemand mij echt begrijpt. Niemand die ik ken heeft hetzelfde probleem en het is ook moeilijk om er met iemand over te praten.

De artsen denken nu al heel snel dat het tussen mijn oren zit, maar ik ben ervan overtuigd dat dit niet zo is.

Ik zou heel graag in contact komen met mensen die hier meer over weten en die mij verder kunnen helpen, want ik ben echt ten einde raad. 

Ook dit is een typisch voorbeeld van een pijnlijk brandende vagina waarbij palmitoylethanolamide zeer zinvol zou kunnen zijn.

Zeer verwant met de brandende vagina is het pijnlijke blaassyndroom , of het blaaspijnsyndroom.

Vaginale flora: een nadere

kennismaking

Normale vaginale flora en afweer.

De normale vaginale flora bestaat uit 108 micro-organismen per ml. De samenstelling daarvan kan wisselen maar bestaat voornamelijk uit lactobacillen,streptokokken, anaeroben (onder meer Bacteroides fragilis), difteroïde staven en soms tijdelijk coliforme gramnegatieve staven en gisten. Desamenstelling van deze flora kan wisselen onder invloed van bijvoorbeeld hormonen (cyclus, anticonceptie, carcinoombehandeling), seksuele activiteit en medicatie (bijvoorbeeld antibiotica). Gedurende de reproductieve fase bevat het vaginale epitheel glycogeen door circulerende hormonen (oestrogenen). De koloniserende lactobacillen zetten glycogeen om in melkzuur waardoor het lekker zuur (pH ongeveer 4.5) is. Dit zorgt ervoor dat potentieel ziekmakende bacteriën minder gemakkelijk kunnen binnendringen.

Fluor vaginalis.

Een zekere hoeveelheid afscheiding uit de vagina is normaal. Maar zodra de vaginale afscheiding volgens de vrouw afwijkt van wat voor haar gebruikelijk is wat betreft hoeveelheid, kleur en/of geur, al dan niet gepaard gaande met jeuk of irritatie in of rond de vagina, spreken we van fluor vaginalis (witte vloed). Fluor vaginalis is de meest voorkomende gynaecologische klacht in de huisartsenpraktijk.  Bij tweederde van de vrouwen met abnormale afscheiding uit de vagina kan een oorzaak worden gevonden. Het droger worden (atrofie) van de vaginawand in de menopauze kan aanleiding geven tot een ontsteking (vaginitis).

Door allerlei oorzaken kunnen andere micro-organismen dan die behorende tot de normale flora binnendringen. Deze moeten dan ofwel specifieke eigenschappen bezitten om zich te hechten aan de slijmvliezen of gebruik maken van miniscule lokale wondjes tijdens de coïtus of verminderde afweer (tampons, hormonale disbalans).

Vaginale dysbacteriose en fluor vaginalis (Engels: vaginal discharge) komen zeer vee lvoor en kunnen aanleiding geven tot veel ongemak en schaamtegevoelens. Als de fluor het gevolg is van een SOA kan het leiden tot onvruchtbaarheid.

Door bepaalde testen kan de (huis)arts bepalen wat de oorzaak van de fluor is. Soms volgt een behandeling met een antibioticum. Soms moet de partner ook meebehandeld worden. De vrouw zelf kan bij beginnende klachten ook zelf de zuurgraag (pH) eenvoudig meten met behulp van een pH stripje.

Gebruik zure spoeling en  algemene

vagina-verzorgingstips

Zoals al vermeld wordt echter in een derde van de gevallen geen oorzaak gevonden.

Dan kun je adviezen en voorlichting geven over het natuurlijke beloop, hygiëne(niet wassen met zeep, alleen met water, eventueel een zure zeep (bijvoorbeeld Sebamed®of Lactacyd®) gebruiken, af en toe aanzuren vagina en penis met zure gel (verschillende merken in de handel (Bioclin®, Clearblue®, Replens®); geen vaginale deodorantspray, geen vaginale douche; afveegroutine na toiletgebruik; tampongebruik (niet te lang laten zitten); hygiëne van de partner), gebruik van katoenen ondergoed, niet te vaak inlegkruisjes gebruiken (broeien).

Deze tips kunnen uitstekend de behandeling met palmitoylethanolamide aanvullen, voor alle vrouwen die een droge en brandende vulva of vagina hebben.

Zie voor meer info op de vrouwenhulp site.

Berichten

 1. Tyensha schreef:

  Ik zit ook 2jaren met een vagina probleem, naar verschillende gynaegoloog gegaan verschillende medicijn. Niets heeft tot nu toe geholpen hoor, weet niet meer wat te doen

 2. Tyensha schreef:

  Graag een advies, als iemand weet wat te doen

  1. administrator schreef:

   check altijd een vulva poli!

 3. Anoniem schreef:

  Ik heb al 10 jaar dit probleem, er zijn een aantal dingen die verbetering hebben gebracht.

  Bij de vulvapoli van de OPC kliniek in Amsterdam heb ik goede ervaringen. Het is belangrijk om naar een goede vulvapoli te gaan, want bij sommigen word je met vulvodynie echt als psychisch geval gezien.

  De tweede goede ervaring is met het instituut voor neuropathische pijn in Soest. Daar heb ik peapure en baclofen crème gekregen.

  De derde goede ervaring is bij http://www.pelvicpain.nl Ik heb hier een onderzoek gehad van een bekkentherapeut. Het is belangrijk om naar een goede bekkentherapeut te gaan die inwendig de spierspanning kan meten, inwendige triggerpoint behandeling kan doen en weet wat de nervus pudendus is. Ik krijg nu ook motor control impairment oefeningen die helpen bij de stabiliteit.

  Bij een podotherapeut heb ik zooltjes laten aanmeten, hier werd geconstateerd dat ik een beenlengteverschil heb en bekkentorsie. Met de zooltjes heb ik een stuk minder pijn.

  Wat ook heel erg geholpen heeft is een ontlastingsonderzoek bij mglab. Ik testte positief op candida, waarvoor ik nystatine heb gekregen, wat heel erg goed hielp!!! De jeuk verdween compleet en de pijn ook voor een groot deel.

  Wat bij mij verder heeft geholpen is het helen van de darm. Door gezonde voeding en natuurlijke supplementen van een natuur diëtist. Deze diëtist werkte samen met het lab van rp vitamino. Ik kreeg onder andere L-glutamine (ter versterking van het slijmvlies) wat erg goed hielp.

  Verder zijn er dingen die je zelf kan doen. Zoals een paar keer per dag smeren met kokosolie, katoenen ondergoed dragen, eikeltjes van seepjes als wasmiddel gebruiken, spoelen met een flesje water na het plassen en deppen met een zacht washandje en geen broeken meer dragen.

  Wat betreft seks is het echt belangrijk om je grenzen te stellen, geen dingen doen die tot meer pijn leiden. Voel je niet schuldig, je kan ook prima seks hebben zonder penetratie. Vind een partner die daar niet moeilijk over doet en die het accepteert. Ze zijn er echt.

  Iedereen die dit heeft wens ik heel veel sterkte!! Het is een moeilijk probleem….

 4. Helena schreef:

  Ik heb ook allang klachten zoals een brandende vagina
  Irritatie aan de onderkant.
  Vorig jaar heb ik 3 keer een antibiotica kuur gehad en probiotica was erg ziek en nu is het vaak mis zit ook nog op mijn 60 ste in de overgang.
  Van de huisarts krijg ik synapauze. De overgangsconsulente heeft mij geadviseerd om met molkosan te spoelen 1 op 1 en de onderkant te deppen met molkosan, en dan langzaam weer afbouwen.
  Hielp wel. De bekkenbodumfysiotherapeut zij dat ik mjn bekkenbodumspieren niet goed ontspande en nu doe ik oefeningen op een bal. Fietsen is pijnlijk en ook strakke broeken. Laat een fietszadels speciaal opmeten.
  Een rok aan op de fiets is te koud.
  S’ nachts zonder ondergoed slapen is ook goed.
  Op internet staan tal van tips.
  Zoveel mogelijk suikers laten staan.
  Wie heeft er nog meer tips?

  Heleen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *