Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Chronische pijn > Amputatie-pijn, fantoompijn behandeld met palmitoylethanolamide

Amputatie-pijn, fantoompijn behandeld met palmitoylethanolamide

Share |

Amputatie-pijn, fantoompijn behandeld met palmitoylethanolamide

Pijn na amputatie is een lastig te behandelen en ernstige pijn, ook wel fantoompijn genoemd. Deze fantoompijn kan voorkomen in armen, handen, benen en voeten volgend op een amputatie, maar ook na een borstamputatie in verband met kanker kan amputatiepijn optreden.

Palmitoylethanolamide (PEA) is een natuurlijk en lichaamseigen stofje dat pijnstillend werkt en ontstekingsremmend. Het brengt de ontspoorde pijnprikkels tot rust bij moeilijk te behandelende pijnen, en doet dat stapje voor stapje. Het is in de meest zuivere vorm beschikbaar als PeaPure, een voedsingssupplement.Op deze website meer over PEA. 

Hier drie beschrijvingen van patiënten met amputatiepijn, die gunstige reageerden op een behandeling met palmitoylethanolamide

Fantoompijn beenstomp 

Een 41-jarige man onderging in het verleden een amputatie van het rechte bovenbeen, boven de knie. Er ontstond na de amputatie typische neuropathische fantoompijn die niet reageerde op de behandeling met tramadol en paracetamol, noch op codeïne met paracetamol. Er werd een behandeling ingesteld met palmitoylethanolamide met als dagdosis initieel gedurende de eerste week 300 mg drie maal daags. Na de eerste week werd de dosis aangepast naar twee maal daags 300 mg. De fantoompijn verdween geheel binnen drie weken.

Fantoompijn, depressie en slapeloosheid 

Een tweede patiënt was een 70 jaar oude man, met ernstige fantoompijn. Dertig jaar geleden onderging hij een amputatie van het rechterbeen, waarna ernstige neuropathische pijn ontstond. Behandeling met verschillende NSAIDs die hoog gedoseerd werden, alsmede klassieke pijnstillers voor neuropathische pijn boden geen soelaas, en er ontstonden een reactieve depressie en ernstige slaapstoornissen, die met normale slaapmedicatie niet behandelbaar was. De behandeling startte met palmitoylethanolamide twee maal daags 300 mg en na vijf dagen nam de pijn in intensiteit af. De andere symptomen, zoals de reactieve depressie en de insomnia namen ook af en de NSAIDs alsmede de neuropathische pijneducatie kon gestopt worden. Ook de antidepressiva konden uitgeslopen worden, terwijl de patiënt de behandeling met palmitoylethanolamide vervolgde.

Fantoompijn arm

Een 71-jarige vrouw onderging in maart 2008 een amputatie van de rechterarm in verband met een zogenaamde cryoglobulinemia, een bepaalde bloedafwijking waardoor bloedvaten afgesloten worden en door zuurstof gebrek gaat dan weefsel dood, met in dit geval dus een noodzakelijke amputatie. Behandeling met Pregabaline werd ingezet maar moest gestaakt worden wegens onverdragelijke bijwerkingen. Tevens was er sprake van migraine. De behandeling met palmitoylethanolamide resulteerde in het sterk afnemen van de fantoompijnen, en binnen drie weken was de pijn vrijwel verdwenen. Ook de migraine was sterk verminderd.

Palmitoylethanolamide is een natuurlijk voorkomende pijnstiller in ons eigen lijf, welke stof zeer uitgebreid voor neuropathische pijnen is onderzocht, en geen problematische bijwerkingen zijn gemeld, noch vervelende geneesmiddelen interacties. 

Berichten

  1. a.t neijt schreef:

    reeds 34 jaar heb ik altijddurende fantoompijn ,tengevolge bedrijfsongeval,rechteronderbeen amputatie onder de knie,de4ze pijn kan hevig zijn en overgaan in onhoudbare neuralgie.ik heb wel gezegd 1000 euro voor een dag geen pijn,dit ongeluk gebeurde door het nalaten van veiligheidsmaatregelen.de nalatige chef is hier nooit voor ter verantwoording geroepen.zou graag dit middel willen gebruiken ,maar mijn mediq apotheker heeft me nog nooit iets verteld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *