Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Meest gebruikte behandelwijzen > Acupunctuur > Acupunctuur beter dan antidepressivum

Acupunctuur beter dan antidepressivum

Share |
Acupunctuur blijkt beter te zijn dan het antidepressivum venlafaxine, dat de eerste keus is bij opvliegers na een hormonale chemokuur bij de behandeling van borstkanker. Venlafaxine vermindert de lastige opvliegers wel, maar dat gaat gepaard met veel bijwerkingen die ook weer lastig zijn. Acupunctuur heeft dezelfde positieve effecten op de opvliegers, die in aantal en in ernst duidelijk afnemen, maar zonder die lastige bijwerkingen en is daarom voor de patienten prettiger.

In beide groepen patienten van 25 patienten, verminderden naast de opvliegers ook gevoelens van depressie en de kwaliteit van leven was duidelijk beter.

Over de bijwerkingen: die waren dus bij venlafaxine hoger dan 50% en bij de acupunctuur groep afwezig:

The venlafaxine group experienced 18 incidences of adverse effects (eg, nausea, dry mouth, dizziness, anxiety), whereas the acupuncture group experienced no negative adverse effects.

De acupunctuur had bovendien het positieve effect dat de libido verbeterd werd, hetgeen na een borstca een goede zaak is. Ook vonden de patienten dat ze meer energie hadden, en helderder konden denken..:

Acupuncture had the additional benefit of increased sex drive in some women, and most reported an improvement in their energy, clarity of thought, and sense of well-being.

De conclusie was dan ook dat acupunctuur zinvol is om in te zetten bij deze patienten: Acupuncture appears to be equivalent to drug therapy in these patients. It is a safe, effective and durable treatment for vasomotor symptoms secondary to long-term antiestrogen hormone use in patients with breast cancer. [1]

Referentie

[1] Walker EM, Rodriguez AI, Kohn B, Ball RM, Pegg J, Pocock JR, Nunez R, Peterson E, Jakary S, Levine RA. | Acupuncture versus venlafaxine for the management of vasomotor symptoms in patients with hormone receptor-positive breast cancer: a randomized controlled trial. | J Clin Oncol. | 2010 Feb 1;28(4):634-40. doi: 10.1200/JCO.2009.23.5150. Epub 2009 Dec 28.

Berichten

 1. David schreef:

  Conclusie van artikel (klik op de link): Acupuncture appears to be equivalent to drug therapy in these patients.

  En dit in een zeer kleine populatie. De titel van het stuk op deze site doet anders vermoeden. Selectieve berichtgeving, en dus weer een misser..

 2. Erik schreef:

  Er staat direct in de 1e alinea :
  1) gelijke werking
  2) minder bijwerkingen

  Dan is ‘Beter’ dus een juiste beoordeling, artsen hebben ten slotte gezworen zou min mogelijk te schaden.

 3. David schreef:

  In zo’n kleine populatie vind ik dit een voorbarige conclusie. Een definitieve conclusie, zowel voor effectiviteit als voor toxiciteit, kan pas getrokken worden na onderzoek in veel grotere populaties. De auteurs van het oorspronkelijke artikel zeggen ook nooit dat acupunctuur beter is. Zij zijn, terecht, veel voorzichtiger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *