Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Gezondheidsraad: industrie betaalt en bepaalt

Gezondheidsraad: industrie betaalt en bepaalt

Gezondheidsraad: industrie betaalt en bepaalt. Dat is de titel van een artikel in het Medisch Contact van deze week (10 December 2009). Ook nu weer een duidelijke visie op de vergane glorie van de EBM. En wel door onze eigen Gezondheidsraad! Want in het recentste rapport van de Gezondheidsraad staat, en we citeren Medisch Contact hier:

De geldstromen voor onderzoek volgen teveel de agenda van de industrie, stelt de Gezondheidsraad.

Het Gezondheidsraadrapport ‘Wie betaalt, bepaalt’ verscheen op 9 december. Daarin staat dat de grote invloed van de industrie op onderzoek leidt tot een scheefgroei van biomedische kennis, zoals op het gebied van geneesmiddelen en diagnostica.

Vooral onderzoek met mogelijk winstgevende resultaten wordt gesponsord door het bedrijfsleven. Logisch, vindt de raad, maar het maatschappelijk belang gaat helaas niet altijd samen met het economisch belang. Maatschappelijk belangrijk onderzoek zonder winstvooruitzicht blijft hierdoor op de plank liggen.

En dan vullen we aan met een kort bericht over een proefschrift dat een vergelijkbaar onderwerp aansnijdt deze week:

‘Goed voorschrijven nieuwe medicijnen onmogelijk’ (09-12-2009)

Bron: Universiteit Utrecht

Het goed voorschrijven van nieuwe geneesmiddelen is meestal niet mogelijk. Dat komt omdat de middelen wel uitgebreid zijn onderzocht maar vergelijkende studies met bestaande middelen niet voorhanden zijn. Dat concludeert Johan van Luijn in zijn proefschrift voor de Universiteit Utrecht.

Volgens Van Luijn richten geneesmiddelenautoriteiten zich vooral op de balans tussen de werkzaamheid en de veiligheid van een nieuw geneesmiddel en hebben de vergelijkbare onderzoeken geen prioriteit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.