Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Meest gebruikte behandelwijzen > Acupunctuur > Acupunctuur, witte CD 133 cellen en dwarslesie

Acupunctuur, witte CD 133 cellen en dwarslesie

Share |
Er zijn een aantal witte bloedcellen, verwant aan stamcellen, die in dierexperimenten erg belangrijk zijn bij de reparatieprocessen na een dwarslesie. O.a. de zogenaamde CD133 cellen. Het blijkt dat die het aantal cellen bij mensen door middel van acupunctuur verdubbeld kan worden.

In het decembernummer van een neuro-science tijdschrift melden Duitse onderzoekers dat ze bij 14 gezonde vrijwilligers gekeken hebben naar wat een aantal factoren doen, die alle een positieve relatie hebben bij herstelprocessen na een dwarslesie, als er lichaamsacupunctuur gegeven wordt.

Het blijkt dat een aantal van deze factoren daadwerkelijk verhoogd tot verdubbeld worden volgend op lichaamsacupunctuur. De titel van het onderzoek is "Mobilization of CD133(+)CD34(-) cells in healthy individuals following whole-body acupuncture for spinal cord injuries."[1] De auteurs concludeerden:

CD133(+)34(-) cells were doubled 48 hr after acupuncture, with concomitant decreases in BDNF and MMP-9 levels. Interleukin-6 remained below detectable levels, eliminating a stress-induced cell release. Individuals acupunctured on control counterpoints showed no changes in CD133(+) cells. Our results indicate that acupuncture for SCI can mobilize human CD133(+)34(-) cells.

Die cellen helpen bij regeneratieprocessen na een dwarslesie. [2] Ook spiertrauma kan door die cellen verbeteren. [3] Er was al eerder ontdekt dat acupunctuur een meetbaar biologisch effect heeft op subpopulaties van witte cellen bij de mensen.[4]

Bij dieren bleek dat electroacupunctuur duidelijk positieve effecten had op beenmerg stamcellen die in dwarslaesieratjes in het ruggenmerg werden getransplanteerd.[5] Electroacupunctuur had een positief effect op het gedrag van de ratjes, en ook waren meer stamcellen veranderd in cellen van het zenuwstelsel, dan alleen de operatie met stamcellen of alleen electroacupunctuur.

Dit zou naast het neurogene mechanisme wel eens een relevant werkingsmechanisme kunnen zijn waarom acupunctuur bij een aantal ziektebeelden een positieve invloed kan uitoefenen.

Referentie

[1] Moldenhauer S, Burgauner M, Hellweg R, Lun A, Hohenböken M, Dietz E, Kiesewetter H, Salama A, Moldenhauer A. | Mobilization of CD133(+)CD34(-) cells in healthy individuals following whole-body acupuncture for spinal cord injuries. | J Neurosci Res. | 2010 Jun;88(8):1645-50. doi: 10.1002/jnr.22329.

[2] Sasaki H, Ishikawa M, Tanaka N, Nakanishi K, Kamei N, Asahara T, Ochi M. | Administration of human peripheral blood-derived CD133+ cells accelerates functional recovery in a rat spinal cord injury model. | Spine (Phila Pa 1976). | 2009 Feb 1;34(3):249-54. doi: 10.1097/BRS.0b013e3181913cde.

[3] Shi M, Ishikawa M, Kamei N, Nakasa T, Adachi N, Deie M, Asahara T, Ochi M. | Acceleration of skeletal muscle regeneration in a rat skeletal muscle injury model by local injection of human peripheral blood-derived CD133-positive cells. | Stem Cells. | 2009 Apr;27(4):949-60. doi: 10.1002/stem.4.

[4] Yamaguchi N, Takahashi T, Sakuma M, Sugita T, Uchikawa K, Sakaihara S, Kanda T, Arai M, Kawakita K. | Acupuncture regulates leukocyte subpopulations in human peripheral blood. | Evid Based Complement Alternat Med. | 2007 Dec;4(4):447-53. doi: 10.1093/ecam/nel107.

[5] Sun Z, Li X, Su Z, Zhao Y, Zhang L, Wu M. | Electroacupuncture-enhanced differentiation of bone marrow stromal cells into neuronal cells. | J Sport Rehabil. | 2009 Aug;18(3):398-406.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *