Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Reuma > Chinees beter dan Westers bij reuma

Chinees beter dan Westers bij reuma

De Chinese plant dondergodliaan is de basis van een Chinees middel tegen RA (reuma). Enkele weken geleden riep Professor Timmerman in Medisch Contact nog dat Chinese kruiden niet zinvol waren. Nu blijkt een dergelijk kruid zelfs significant en klinisch beter dan een regulier middel waarmee reumapatienten in het algemeen behandeld worden. Het gaat weliswaar maar om een enkele studie, maar die studie is wel gepubliceerd in een toptijdschrift voor internisten, en zelfs deze week (begin december 2009) op een hele pagina besproken in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde!

In de dondergod-groep gebruikten 37 patiënten het middel 24 weken, in de reguliere groep waren dat 25 patiënten. Een klinische verbetering was er bij 65% van de dondergod-groep, terwijl 33% van de reguliere medicatie profijt hadden, dat was een significant verschil. Zelfs bij de meest onsympathieke toets voor effectiviteit was er een significant betere reactie op het dondergod-preparaat. [1]

Zo kunnen zelfs de dondergoden het goed met de mensen voor hebben.  

Deze gegevens sluiten aan op eerdere studies die in China gedaan zijn. [2] [3][4] Wel moet gewezen worden op de resultaten van een meta-analyse waar men met name aandacht vroeg voor de bijwerkingen van dit kruid. [5] Er is ook een preparaat dat op de huid gesmeerd kan worden, dat zal vermoedelijk minder bijwerkingen hebben, en bleek ook effectief te zijn. [6]

Omdat vooralsnog de balans tussen werkzaamheid en veiligheid onduidelijk is, en de nieuwste studie relatief klein en kortdurend was, een oranje stoplicht. 

 

Referentie

[1] Goldbach-Mansky R, Wilson M, Fleischmann R, Olsen N, Silverfield J, Kempf P, Kivitz A, Sherrer Y, Pucino F, Csako G, Costello R, Pham TH, Snyder C, van der Heijde D, Tao X, Wesley R, Lipsky PE. | Comparison of Tripterygium wilfordii Hook F versus sulfasalazine in the treatment of rheumatoid arthritis: a randomized trial. | Ann Intern Med. | 2009 Aug 18;151(4):229-40, W49-51.

[2] He Y, Lu A, Lu C, Zha Y, Yan X, Song Y, Zeng S, Liu W, Zhu W, Su L, Feng X, Qian X, Tsang I. | Symptom combinations assessed in traditional Chinese medicine and its predictive role in ACR20 efficacy response in rheumatoid arthritis. | Am J Chin Med. | 2008;36(4):675-83.

[3] Zha QL, He YT, Lu YX. | [Exploration on relationship between platelet count and efficacy of Chinese medicine and Western medicine in treating rheumatoid arthritis patients]. | Zhongguo Zhong Xi Yi Jie He Za Zhi. | 2007 Jan;27(1):29-32.

[4] Ji SM, Wang QW, Chen JS, Sha GZ, Liu ZH, Li LS. | Clinical trial of Tripterygium Wilfordii Hook F. in human kidney transplantation in China. | Transplant Proc. | 2006 Jun;38(5):1274-9.

[5] Canter PH, Lee HS, Ernst E. | A systematic review of randomised clinical trials of Tripterygium wilfordii for rheumatoid arthritis. | Phytomedicine. | 2006 May;13(5):371-7. Epub 2006 Feb 17.

[6] Cibere J, Deng Z, Lin Y, Ou R, He Y, Wang Z, Thorne A, Lehman AJ, Tsang IK, Esdaile JM. | A randomized double blind, placebo controlled trial of topical Tripterygium wilfordii in rheumatoid arthritis: reanalysis using logistic regression analysis. | J Rheumatol. | 2003 Mar;30(3):465-7.

Berichten

  1. Anonymous schreef:

    Zal de donder-puntmust wel erg van overdonderd zijn…
    Hoop dat er snel een goed en groot onderzoek verschijnt over dit donders interessante kruid.
    Wat zijn vermoedelijke aangrijpingspunten voor de verklaring van de werking?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.