Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Extra > Gezondheidscolumn > Boter op het hoofd en misleiding…

Boter op het hoofd en misleiding…

Share |
Professor Timmerman, gepensioneerd hoogleraar en drs Dorlo, beide leden van de onvolprezen Vereniging tegen de Kwakzalverij krijgen weer eens ruim baan in Medisch Contact van 12 november 2009 om hun ongenuanceerde en polariserende visie te etaleren. En zelfs als een cover artikel. Chinese kruiderij verre van onschuldig, roept de kop op het omslag van Medisch Contact. Samen met acupunctuur, en andere technieken wordt in een klap de hele traditionele Chinese geneeskunde afgeserveerd. Nu zijn we het zeker met elkaar eens dat Chinese plantaardige middelen soms niet te vertrouwen zijn, daar schreef de voorzitter van IOCOB zelfs al 10 jaar geleden een artikel over in Medisch Contact, dat de Vereniging tegen de Kwakzalverij graag citeert op haar website. Maar om acupunctuur met een tandenstoker te vergelijken is voorbijgaan aan de meest recente positieve meta-analyses van de Cochrane groep. En dan te stellen dat het meeste Chinese onderzoek onbetrouwbaar is...dat is heel selectief kijken. Selectief? Jazeker, want datzelfde geldt voor onze westerse medische publicaties over de effectiviteit van geneesmiddelen. En dat zou een emeritus hoogleraar farmacologie zoals Timmerman moeten weten. Boter op het hoofd!

Hoezo? We pakken gewoon een van de meest recente studies naar de onbetrouwbaarheid van de westerse medische publicaties, kortgeleden gepubliceerd in New England Journal of Medicine, het meest toonaangevende tijdschrift op het gebied van de geneeskunde in de wereld.

Onbetrouwbare medische artikelen

Vrijwel alles is oplichting, in artikelen over een modern middel dat door een van de grootste farmaceutische bedrijven op de markt is gezet. Dat is het kader dat we moeten weten. Van de 20 studies over een nieuwe pijnstiller tegen neuropathische pijn, werden er slechts 12 gepubliceerd. Van die 12 waren er 8 waar duidelijk de lezer opgelicht werd. Negatieve studies werden of niet gepubliceerd, of de gegevens werden omgeturnd in een succesverhaal.  We citeren even letterlijk:

We identified 20 clinical trials for which internal documents were available from Pfizer and Parke-Davis; of these trials, 12 were reported in publications. For 8 of the 12 reported trials, the primary outcome defined in the published report differed from that described in the protocol. Sources of disagreement included the introduction of a new primary outcome (in the case of 6 trials), failure to distinguish between primary and secondary outcomes (2 trials), relegation of primary outcomes to secondary outcomes (2 trials), and failure to report one or more protocol-defined primary outcomes (5 trials).

Trials that presented findings that were not significant (P > or = 0.05) for the protocol-defined primary outcome in the internal documents either were not reported in full or were reported with a changed primary outcome. The primary outcome was changed in the case of 5 of 8 published trials for which statistically significant differences favoring gabapentin were reported. Of the 21 primary outcomes described in the protocols of the published trials, 6 were not reported at all and 4 were reported as secondary outcomes. Of 28 primary outcomes described in the published reports, 12 were newly introduced.  

Epidemiologen en onderzoekers van het department of Epidemiology, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, Baltimore, beschreven deze vreselijke bevindingen in het November nummer (2009). [1]

Goed bewaard maar open geheim: onbetrouwbaarheid van onderzoek 

Deze gegevens staan niet op zich. Enkele jaren geleden beschreven onderzoekers dezelfde vreselijke tendens in de JAMA, ook uit die studie naar honderden verschillende publicaties bleek in meer dan 60% de resultaten oplichterij te zijn. [2] Dat de boel niet te vertrouwen is, is een goed bewaard maar openbaar geheim binnen de geneeskunde. [3][4][3]

En nu trappen de 2 leden van de Vereniging tegen de Kwakzalverij weer lekker tegen de Traditionele Chinese Geneeskunde aan, net alsof in hun eigen augiasstal het zo schoon is. Foei heren, de balk in de eigen ogen??? 

Bronnen:

Keppel Hesselink, JM. HERBALS of ECODRUGS. Natuurlijk, veilig en effectief? Vergeet het maar! Medisch Contact 8 januari 1999

Timmerman H cs. China vaart wel bij kruidenexport. Medisch Contact 12 november 2009 

Referentie

[1] Kim PC, Levy GA, Koh I, Cohen Z. | Immunologic basis of small intestinal allograft rejection. | Transplant Proc. | 1991 Feb;23(1 Pt 1):830-2.

[2] Nogami A, Iesaka Y, Akiyama J, Takahashi A, Nitta J, Chun Y, Aonuma K, Hiroe M, Marumo F, Hiraoka M. | Combined use of time and frequency domain variables in signal-averaged ECG as a predictor of inducible sustained monomorphic ventricular tachycardia in myocardial infarction. | Circulation. | 1992 Sep;86(3):780-9.

[3] Chan AW, Altman DG. | Identifying outcome reporting bias in randomised trials on PubMed: review of publications and survey of authors. | BMJ. | 2005 Apr 2;330(7494):753. Epub 2005 Jan 28.

[4] Chan AW, Krleza-Jeri? K, Schmid I, Altman DG. | Outcome reporting bias in randomized trials funded by the Canadian Institutes of Health Research. | CMAJ. | 2004 Sep 28;171(7):735-40.

[5] Chan AW, Altman DG. | Identifying outcome reporting bias in randomised trials on PubMed: review of publications and survey of authors. | BMJ. | 2005 Apr 2;330(7494):753. Epub 2005 Jan 28.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *