Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Depressie > Sint Janskruid bij depressie

Sint Janskruid bij depressie

sint_janskruid.jpgSint Janskruid bij depressie, een inmiddels bekende behandeling. Goede preparaten van Sint Janskruid werken minstens zo goed als klassieke antidepressiva bij milde vormen van depressie. Maar het preparaat moet van een goede producent zijn, en voldoende van het Sint Janskruid bevatten. Als u twijfelt, raadpleeg dan altijd een apotheker, die meestal goede preparaten in voorraad heeft. Ook is het van groot belang het gebruik van dit kruid te melden bij de huisarts, omdat er veel gevallen bekend zijn van het beinvloeden van de werkzaamheid van andere geneesmiddelen, zogenaamde geneesmiddelen interacties.

Enkele daarvan zijn: amitriptyline, cyclosporine, digoxine, fexofenadine, indinavir, methadone, midazolam, nevirapine, phenprocoumon, simvastatine, tacrolimus, theophylline en warfarine, alsmede andere antidepressiva. [1][2]

Ook moeten vrouwen die orale anticonceptiva (de pil) gebruiken extra anticonceptie maatregelen nemen bij gebruik van dit preparaat.[3]

Sint Janskruid is in veel studies bewezen van nut, en een recent overzicht vermeldt dat:

Natural medications such as St. John’s Wort, SAMe, and omega-3 fatty acids eventually may prove to be valuable additions to the psychiatrist’s pharmacologic armamentarium, both as monotherapy and as adjunctive therapy for mood disorders.[4]

Een studie laat zien dat Sint Janskruid significant is dan placebo bij een milde of matige depressie.[5] Meer dan 300 patienten deden mee aan deze studie. Het Hypericum perforatum-extract WS 5570 van 600 mg per dag of 1200 mg per dag was effectiever dan placebo na 6 weken.

Ook de meta-analyse van de Cochrane groep is positief over het effect van Sint Jans- kruid bij depressie.[6] De auteurs concluderen dat bij een ernstige depressie Sint Janskruid effectiever is dan placebo en even effectief als reguliere antidepressiva, met het voordeel dat er minder bijwerkingen zijn.

Beoordeling

Omdat er veel goede klinische studies zijn gedaan naar het effect van Sint Janskruid bij depressie met een positief resultaat en ook meta-analyses positief zijn, krijgt Sint Janskruid een groen stoplicht. Vertel wel altijd aan uw huisarts wanneer u dit preparaat wilt gebruiken, vanwege de vele interacties met andere medicijnen.

Referentie

[1] Zhou S, Chan E, Pan SQ, Huang M, Lee EJ. | Pharmacokinetic interactions of drugs with St John's wort. | J Psychopharmacol. | 2004 Jun;18(2):262-76.

[2] Mannel M. | Drug interactions with St John's wort : mechanisms and clinical implications. | Drug Saf. | 2004;27(11):773-97.

[3] Hall SD, Wang Z, Huang SM, Hamman MA, Vasavada N, Adigun AQ, Hilligoss JK, Miller M, Gorski JC. | The interaction between St John's wort and an oral contraceptive. | Clin Pharmacol Ther. | 2003 Dec;74(6):525-35.

[4] Mischoulon D. | Update and critique of natural remedies as antidepressant treatments. | Psychiatr Clin North Am. | 2007 Mar;30(1):51-68.

[5] Kasper S, Anghelescu IG, Szegedi A, Dienel A, Kieser M. | Superior efficacy of St John's wort extract WS 5570 compared to placebo in patients with major depression: a randomized, double-blind, placebo-controlled, multi-center trial [ISRCTN77277298]. | BMC Med. | 2006 Jun 23;4:14.

[6] Linde K, Berner MM, Kriston L. | St John's wort for major depression. | Cochrane Database Syst Rev. | 2008 Oct 8;(4):CD000448. doi: 10.1002/14651858.CD000448.pub3.

Berichten

 1. jelle boonstra schreef:

  hoe ernstig zijn de interacties tussen simvastatine en sint-janskruid?
  statines kennen op zich vervelende bijwerkingen en depressief zijn is ook niet echt iets.
  prozac verdroeg ik evenmin erg goed.
  iemand advies?

 2. Karin schreef:

  Zelf heb ik hele slechte ervaringen met Sint Janskruid. Ik werd er dood en doodmoe van, zo moe dat ik overdag moest slapen en bijna niet wakker te krijgen was. Was op z’n zachts gezegd niet fijn. Overdag kon ik nauwelijks mijn ogen openhouden. Het schijnt door sommige goed te worden verdragen, maar voor mij nooit meer. Er bestaan nog andere Antroposofische middelen tegen depressie en zal mijn huisarts daar navraag over doen.

 3. Bas schreef:

  Ik heb er heel veel baat bij gehad. Had last van angststoornis en extreme neerslachtigheid / depressie als gevolg van ziekte van lyme. Na 5 weken gebruiken waren de angsten en depressie als sneeuw voor de zon verdwenen. Ik heb het 8,5 maand gebruikt en ben toen gestopt. De angsten zijn niet meer terug gekomen. Had ook geen last van bijwerkingen.

 4. tilburgse schreef:

  Ik heb ook ee goede ervaring met het innemen van SintJanskruid. Alleen in de winter, want in de zonnige seizoenen krijg je een zonneallergie.

 5. Kox schreef:

  hoe lang duurt het voordat citalopram uit je bloed verdqenen is?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.