Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Extra > Gezondheidscolumn > Griepremmers: an ill for a pill

Griepremmers: an ill for a pill

Share |
De epidemioloog Luc Bonneux schrijft in zijn Rubriek Pinnekesdraad in Medisch Contact Nr. 41 - 08 oktober 2009 Jaargang 2009: pagina 1684 een heftig stuk, waarin hij aftrapt met een hele bijzondere stelling: een ziekte wordt gemaakt om een pil te behagen...aldus de epidemioloog. Die boeiende stelling..an ill for a pill..doet me denken aan de titel van een proefschrift van enkele decennia geleden: Drugs looking for diseases....Maar nu eerst Luc aan het woord:

U herinnert zich nog de pandemie van vogelgriep in 2005, met 150 miljoen doden (volgens de Wereldgezondheidsorganisatie). De vogelgrieppaniek ontstond door de beschikbaarheid van nieuwe griepremmers, bekend als Tamiflu en Relenza.

Deze vogelgriep zowel als de griepremmers dateerden uit 1997, maar tot 2005 ging er geen pil over de toonbank in de Benelux. Het academisch-industriële complex schiep toen an ill for a pill: de griepremmers zijn mogelijk heel werkzaam tegen denkbeeldige neospaanse griep. Paniek deed wereldwijd massaal griepremmers stockeren.

Verder commentaar is eigenlijk overbodig…. We citeren alleen nog de derde alinea, met een wijs slotwoord:

‘De koortsen’ waren tienduizend jaar lang onze ergste vijand; tomeloze paniek als deze toesloegen is zo oud als de geschreven geschiedenis. Paniek is een slechte raadgever. Bestrijding van een epidemie begint bij het afvangen van de paniek om de energie, opgewekt door de angst, om te buigen en aan te wenden voor nuttige doelen.  

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *