Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Extra > Gezondheidscolumn > Een hamer om plat te slaan: Edzard Ernst..

Een hamer om plat te slaan: Edzard Ernst..

Share |
trick.jpegEdzard Ernst, hoogleraar alternatieve geneeskunde in Engeland en een van de meest geciteerde wetenschappers door de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Nu veelvuldig aangehaald vanwege zijn nieuwe boek, Trick or Treament?. De ondertitel spreekt ook boekdelen: Alternative medicine on trial...Het proces tegen de alternatieve geneeskunde dus. Ernst heeft een hamer gevonden. En slaat om zich heen. Auteur van vele honderden artikelen op het gebied van acupunctuur, magneettherapie en aanpalende gebiedsdelen biecht uiteindelijk in zijn laatste boek op wat hem beweegt. Maar of dat ons verder helpt, dat is zeer de vraag. 

Acupuncturisten, homeopaten, chirpractoren: allemaal uitzuigers… 

Om echt te begrijpen wat een auteur wil, is het het beste om eerst de laatste pagina van een artikel of boek te lezen. En bij Ernst zouden we het eigenlijk daarbij willen laten, want de vooringenomenheid druipt daar van af. We citeren enkele zinnen uit de laatste bladzijde:

…the concept of an alternative type of medicine is a throwback to the Dark Ages…

…the market for alternative treatments is booming and the public is being mislead over and over again…

en tenslotte over het toepassen van rigoreuze wetenschappelijke standaarden op alternatieve geneeskunde:

If such standards are not applied to the alternative medicine sector, then homeopaths, acupuncturists, chiropractors and herbalists..will continue to prey on the most desperate and vulnarable in society, raiding their wallets, offering false hope, and endangering their health….

Nou professor Ernst, hier is dus zijn kern van de poedel: we moeten rigoreuze klinische studies toepassen, en zo niet, dan blijven acupuncturisten, homeopaten, chiropractoren en herbalisten roofdieren die de arme patient verscheuren, zijn portemonnaie leegroven en valse hoop geven.

Hypocrisie in reguliere geneeskunde… 

Deze hooggeleerde heeft duidelijk geen kennis genomen van de enorme hypocrisie in de reguliere geneeskunde, het grote aantal doden door bijwerkingen, de enorme missers door reguliere artsen, de hypocrisie van de richtlijnen, de omkoopschandalen, de fraude, de doorgestoken kaarten van het klinische onderzoek, de beperkingen van de klinische studies, de vooringenomenheid van de meta-analyses enzovoorts.

Loep op de missers en ex cathedra uitspraken

In zijn boek steeds weer een loep op de missers van de alternatieve geneeskunde. Bijvoorbeeld over acupunctuur. Meteen met de deur in huis vallen en spreken van bijwerkingen als infecties (prikken met vieze naalden) en klaplongen.  Verder veel tendentieuze zinnen, die goed klinken maar nergens op slaan. Zoals op pagina 240, waar Ernst stelt: "niet alleen bieden alternatieve behandelaars vaak niet effectieve en gevaarlijke therapieen aan, zij vragen ook veel geld daarvoor." Oh. Klinkt goed op het eerste gezicht. Lekker duidelijk. Recht door zee.

Maar: Hoeveel niet effectieve en gevaarlijke vormen van behandelingen hebben we niet in de reguliere geneeskunde. En hoeveel kosten die eigenlijk. Vragen ziekenhuizen dan weinig voor behandelingen? Wat was het ook weer, enkele duizenden Euro’s per nacht? En dan zijn dat nog de kosten zonder behandeling. 

Nee professor Ernst, je moet wel eerlijk blijven als je uitspraken doet. En aangeven waar je mee vergelijkt. Als je ueberhaupt op het idee komt dat je kunt vergelijken.  

Nee, om zo goedkoop te scoren met sterke verdachtmakingen, dat is beneden alle peil. Edzard Ernst is een timmerman die alleen een hamer kent en daarmee slaat hij op alles dat hij tegenkomt, op spijkers, maar ook op jonge konijntjes. Bam bam. Plat. Zo schiet de discussie niet op. En ja, we zijn het wel eens dat er soms enge bijwerkingen kunnen ontstaan na het manipuleren van de nek. Maar Ernst kent de Nederlandse EMGO studie natuurlijk niet.. of wil die niet kennen, omdat de resultaten niet passen bij zijn oordeel. Het gaat om een universitaire studie door epidemiologen van de VU, met als conclusie:

Adverse events may be common, but are rarely severe in intensity. Most of the patients report recovery, particularly in the long term. Therefore, the benefits of chiropractic care for neck pain seem to outweigh the potential risks. [1]

Boeiend, dat Ernst deze literatuur referentie uit 2007 NIET in zijn boek uit 2008 heeft staan. Een studie over werking en bijwerkingen van chiropractie. Zo wordt direct zijn bias zichtbaar. Een rood licht voor Ernst!

 

Referentie

[1] Rubinstein SM, Leboeuf-Yde C, Knol DL, de Koekkoek TE, Pfeifle CE, van Tulder MW. | The benefits outweigh the risks for patients undergoing chiropractic care for neck pain: a prospective, multicenter, cohort study. | J Manipulative Physiol Ther. | 2007 Jul-Aug;30(6):408-18.

Berichten

 1. Erik schreef:

  Wat interessant dat deze prof. als 1e genoemd wordt op de pagina op deze site over het a.s. Supplement-congres op 3 okt 2009. Meneer Nagel spreekt in het Supplementbijlage ook over een enorm interessante spreker.
  Haalt men hier een Trojaanspaard binnen?

  Helaas kan ik niet bij dit congres aanwezig zijn omdat ik op een andere congres verplichtingen heb. Het zou me zeer verheugd hebben de degens te kruisen met deze omzwaaier omdat hij toch eerst anders klonk.
  Gelukkig zijn er van IOCOB sterke schouders aanwezig om het zeer nodige weerwerk te verrichten!

 2. Peter schreef:

  Nog een schepje bovenop de hypocrisie, kosten en fraude in de reguliere geneeskunde. Men blijft nl. knie-operaties uitvoeren terwijl is aangetoond dat een nep-operatie (placebo) net zo goed werkt. Zie dit interessante filmpje op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=eGogJM24yRU

  De aangehaalde studie is nota-bene in 2002 gepubliceerd in een van de invloedrijkste tijdschriften over geneeskunde, The New England Journal of Medicine. Maar men gaat echter gewoon door met opereren, wat dat verdient zo lekker… En hoezo onnodige kans op infecties, mislukte operaties, dure en onnodige revalidatie trajecten, etc.

 3. e.valstar schreef:

  Ernst is in fact against CAM. It is a Renckens. I knew this from the beginning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *