Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Extra > Gezondheidscolumn > Medische wetenschap vervallen tot utilisme?

Medische wetenschap vervallen tot utilisme?

Share |
Professor von Feyermorgen was eind september 2009 te gast bij IOCOB. Hij sprak weer over de feilbare medische wetenschap. En de hypocriete wetenschap! Hij gaf daarbij schrijnende voorbeelden van medische fouten door mono-causaal denken. Hij legde daarbij de vinger snel op de zere plek, en gaf aan dat: "Menschliche Beziehungen werden ,wissenschaftlich' behandelt und beurteilt, was zur Folge hat, dass die Faehigkeit des intuitiven aber nicht objektivierbaren Verstehens der Mitmenschen verlorengeht" Dat laatste is een dominant aspect van de hedendaagse geneeskunde, aldus Von Feyermorgen. De arts van vandaag heeft te veel weg van een student die ingenieur gaat worden, en alles alleen utilistisch zien wil:  ,,Sie wollen nur ,Tatsachen' kennenlernen... Diese Studenten wollten nur solche Dinge, solche Tatsachen kennenlernen, die sie mit gutem Gewissen, ohne Kopfzerbrechen, brauchen koennen" Dat is het pure utilisme, het instrumenten denken, dat de hedendaagse geneeskunde kwelt, aldus de hooggeleerde. 

Instrumentele en monocausale geneeskunde

Von Feyermorgen gaf daarmee de aftrap voor een hernieuwde orientatie op onze hedendaagse geneeskunde. Het kan niet zo zijn dat we ons tevreden zullen moeten stellen met de meestal monocausale behandeling van symptomen door artsen. In het ziekenhuis lopen nog steeds te veel specialisten rond, die bij de behandeling van patienten zich alleen richten op het veranderen van een enkel symptoom, en zich geheel verliezen in hun medisch-instrumentele activiteit. De hoogleraar had ook een pregnant voorbeeld dat zijn zienswijze illustreerde.

Ondervullen: hup 6 liter erbij en de patiente sterft… 

Zeer kort geleden behandelde een cardioloog in een van de beste ziekenhuizen van het land een oudere patiente met een vermoede ondervulling. Alleen op basis van zijn echo-bevindingen van het hart en de grote bloedvaten (de vena cava inferior), besloot de cardioloog betreffende patiente ‘op te vullen’ met 6 liter fysiologisch zout in 24 uur. De patiente was echter sterk ondervoed en in het bloed was daarom zeer weinig eiwit aanwezig. Eiwit in het bloed is noodzakelijk, om o.a. het vocht in de bloedbaan te houden. De betreffende caridoloog ‘vulde’ zoals dat heet, de patiente op, en door de afwezigheid van voldoende eiwit in het bloed stierf deze patiente binnen enkele uren aan het vollopen van de longen met vocht, dat niet in de bloedbaan kon blijven. De cardioloog had alleen oog voor zijn echo-apparaat gehad en verzuimde om in de uitslagen van de patient te kijken of er wel voldoende eiwit in het bloed was. 

Dat, zo betoogde Von Feyermorgen, is precies de zwakte van de hedendaagse geneeskunde. Het is instrumenteel en monocausaal geworden, en door de furor therapeuticus doen artsen dan als een soort getrainde rat in een Skinner doos hun trukje. Druk op de knop. Jop. Ondervulling? Hup 6 liter vocht erin. Niet nadenken, snel door naar de volgende patient!

Bah! EBM en reguliere kwakzalverij

De vooraanstaande hoogleraar gaf ook aan dat de hele poeha rond EBM totaal doorgestoken kaart is. Iedereen heeft een hoge pet op van de zogenaamde evidence based medicine (EBM), maar ondertussen is daarvan op de werkvloer niets te merken. Alleen veel lippendienst, maar ‘walk your talk‘, dat niet.

Zo gaf Von Feyermorgen een vervelend en recent voorbeeld. Het ging om een vooraanstaand neuroloog die een patient met Parkinsonisme behandelde. Die patiente had erg veel last van tremoren, trillen van de handen. Haar aandoening was een variant van de ziekte van Parkinson, die gekenmerkt wordt door het feit dat geen enkel symptoom reageert op de normale Parkinson-medicatie. Toch schreef de desbetreffende neuroloog verschillende Parkinson-middelen voor. Met als gevolg dat patiente erg veel last kreeg van de ene bijwerking na de andere, zonder dat er aan het trillen iets verbeterde. 

Volgens de EBM zou je gewoon die middelen ook niet moeten geven. Maar het gebeurt toch. Dat nu, zo vervolgde Von Feyermorgen, is de moderne kwakzalverij binnen de reguliere geneeskunde. En die kwakzalverij is vele malen ernstiger dan de zogenaamde kwakzalverij binnen de alternatieve geneeskunde. Want daar sterven mensen niet aan overvulling, noch lijden zij aan ernstige bijwerkingen zonder dat het zinvol is. EBM, Bah, vervolgde de hoogleraar, het is allemaal hypocrisie! 

Zo gaf de hooggeleerde nog een aantal voorbeelden van de realiteit dat de praktijk in het geheel niet aansluit bij de heilige theorie van de EBM. En deze voorbeelden van de, zoals Von Feyermorgn dat noemde ,, die grosse Kluft zwischen wissenschaftstheoretischer Phantasie und wissenschaftlicher Praxis"  zullen we in een latere column bespreken.

Berichten

 1. Robert schreef:

  Complimenten voor de goede onderbouwde artikelen die de weg naar ‘Non-Manufactured Good Medicine’ vrijleggen.

  Er komt steeds meer draagvlak voor o.a. alternatieve geneeskunde en dit soort stukken kan volgens mij alleen maar leiden tot bescheidenheid en een gepaste plaats in onze wereld in de hele grote universum.

 2. erik schreef:

  Voorlopig zal vooral Nederland nog gebukt gaan onder de dwingende mono-causaal beredeneerde Staats-geneeskunst.
  Noch de politiek noch de universitaire of journalistieke wereld worden door patiënten of andere Nederlanders ter verantwoording geroepen voor het stelselmatig uitsluiten van reeds bewezen geneeswijzen.

 3. Annette Schaap schreef:

  Ik ben zoooo blij met dit artikel. De huisarts kan wat mij betreft ook 50% vervangen worden door een robot. Er wordt zo weinig naar het gehele plaatje van symptomen gekeken. De symptomen waar de arts “iets mee kan” worden behandeld, of het symptoom “waar je het meeste last van hebt”. Ik voel me dan net een auto met een boutje los en als mens niet gezien. Bedankt voor dit artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.