Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Hypnose > Eczeem en hypnotherapie

Eczeem en hypnotherapie

Share |
Bij eczeem kunnen jeuk en/of irritatie en het krabgedrag met hypnotherapie behandeld worden, zoals we ook in de TV serie Uitgedokterd?! zagen. Hier een aantal feiten naar aanleiding van eczeem en de behandeling ervan met hypnotherapie.

Dermatologen: hypnotherapie zinvol bij eczeem 

Een recent overzicht in een Amerikaans dermatogisch tijdschrift vermeldt dat je hypnotherapie zinvol kan inzetten bij heel veel verschillende huidaandoeningen, die allemaal varianten van eczeem zijn, maar ook bij jeuk van de huid, en pijn.

(A wide spectrum of dermatologic disorders may be improved or cured using hypnosis as an alternative or complementary therapy, including acne excoriée, alopecia areata, atopic dermatitis, congenital ichthyosiform erythroderma, dyshidrotic dermatitis, erythromelalgia, furuncles, glossodynia, herpes simplex, hyperhidrosis, ichthyosis vulgaris, lichen planus, neurodermatitis, nummular dermatitis, postherpetic neuralgia, pruritus, psoriasis, rosacea, trichotillomania, urticaria, verruca vulgaris, and vitiligo.)

Er zijn ook meer dan 200 publicaties te vinden over de waarde van hypnose binnen de dermatologie. Al vanaf meer dan 50 jaar geleden!

In de BMJ, het Engelse tijdschrift voor dokters, staat over dit onderwerp dat hypnose bij eczeem de stress kan verminderen en de jeuk en het krabben ook, zodat de nare spiraal van meer jeuk, meer uitslag, meer krabben doorbroken wordt. Hypnotherapie kan jeuk en pijn dus duidelijk en aantoonbaar verminderen. Jeuk is medisch gezien verwant aan pijn.

Er zijn heel veel studies gedaan naar de invloed van hypnotherapie op pijn, en die komen er dan steeds weer positief uit. Het geeft in ieder geval veel ondersteuning en helpt de patiënt om de stress van de aandoening te verminderen, omdat hij nu geleerd heeft zelf wat te doen. En ook te kunnen doen.

Dat hypnose een direct effect op de huid kan hebben blijkt uit een studie die in 2006 gepubliceerd werd: Hypnose had een direct meetbaar effect op de huiddoorbloeding en de doorsnede van de bloedvaten in de huid. Die werd groter.

Wanneer hypnotherapie?

Hypnotherapie kan zinvol zijn bij veel uiteenlopende aandoeningen. Het is vreemd dat het nog steeds als alternatief gezien wordt en in in de aanvullende polis zit.

Er is veel onderzoek na gedaan, en vooral de waarde bij chronische pijn, stress voor een OK en buikklachten zijn duidelijk bewezen. En zelfs blijkt dat het de operatie-tijd kan verminderen en het gebruik van narcose-middelen.

Verdere alternatieven bij eczeem 

Wat voor alternatieven zijn er voor patiënten met eczemen?

Oppassen met zeep op de huid. Daarmee beginnen. Vette creme’s of olijfolie kunnen soms veel wonderen doen. Uitsluiten van allergie tegen koemelkeiwitten en kippe-eieren.

Binnen de alternatieve geneeskunde worden patiënten met eczemen het meest gezien bij homeopaten, antroposofische artsen, acupuncturisten, kruidentherapeuten, ayurvedische therapeuten en natuurgeneeskundigen. Ook het innemen van probiotica, het volgen van dieten en bepaalde kuren kunnen heilzaam zijn. De effectiviteit van veel van die behandelingen is echter niet goed onderzocht.

Er zijn enkele waarschuwingen noodzakelijk: Chinese en Indiase kruiden-cremes zijn regelmatig vervuild met allerlei dingen die je niet op je huid wil hebben. Smeer niet zo maar kruidenpreparaten op je huid, dat kan averechts werken.Ook Chinese kruidenmengsels of ayurvedische kruidenmengsels voor thee zijn alleen betrouwbaar als een professionele arts ze via de apotheek heeft laten komen en er betrouwbare certificaten van analyse beschikbar zijn.

Berichten

 1. Ljgvan beek sens schreef:

  Na hypnotherapie werd mijn doorgaans paarsige
  Kleur neus neutraal. Nu heb ik een uitslag van
  Schilfers jeuk, soort exceem.
  Hypnotherapie is plm 3 maanden geleden
  Ik ben 68 jaar en ben teruggegaan tot
  Ik baby was. Verwaarloosd.
  Ik ben benieuwd of er meer mensen last hebben
  Ik denk dat er veel stress los komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.