Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Complementaire behandelwijzen > Science > IOCOB in Bayreuth: Von Feyermorgen’s visie!

IOCOB in Bayreuth: Von Feyermorgen’s visie!

Share |

Twee bestuursleden van IOCOB bezochten in gezelschap van enkele andere gelijkgestemden de Bayreuther Festspiele 2009 en luisterden naar de Ring des Nibelungen van Richard Wagner, gedirigeerd door Christian Thielemann in een enscenering van Tankred Dorst. Vier bijzondere opera’s achter elkaar op de zogenaamde Groene Heuvel in Bayreuth. Tijdens deze gelegenheid sprak de voorzitter van IOCOB met de dirigent van de Ring, Thielemann, over fanatisme in de muziek en met prof. Von Feyermorgen over de rol van fanatisme binnen de geneeskunde, en met name binnen de discussie tussen alternatief en regulier, zoals die in ons land gevoerd worden door de Vereniging tegen de Kwakzalverij. In de video documentaire hieronder een verslag van deze beide boeiende gesprekken en een korte samenvatting van de visie van Von Feyermorgen op de hedendaagse geneeskunde. 


Von Feyermorgen over beperkingen medische wetenschap en kortzichtigheid

Von Feyermorgen wees erop dat de Nederlandse discussie zoals die nu gevoerd wordt door de Vereniging tegen de kwakzalverij in Duitsland ondenkbaar is, en dat het citeren van een Nazibons als Goering geleid zou hebben tot een ontmanteling van de hele Vereniging op staande voet. Hij meende dat een discussie gevoerd dient te worden op basis van wederzijds respect en argumentatie op niveau.

Hij vermeldde tevens dat de Engelse hoogleraar epidemiologie Sir Michael Rawlins eind 2008 al heel duidelijk gesteld heeft dat de koers van de methodologie binnen de reguliere geneeskunde veel te conservatief is, en dat juist aan die koers binnen de Vereniging tegen de kwakzalverij vastgehouden wordt. In die zin zijn de collegae behoorlijk obsoleet aan het worden. Hij wees op de samenvatting van Rawlins’ visie, die niets te raden overlaat:

Randomised controlled trials (RCTs), long regarded at the ‘gold standard’ of evidence, have been put on an undeserved pedestal. Their appearance at the top of "hierarchies" of evidence is inappropriate; and hierarchies, themselves, are illusory tools for assessing evidence. They should be replaced by a diversity of approaches that involve analysing the totality of the evidence-base. 

Voorts citeerde Von Feyermorgen de Duitse wetenschapstheoreticus Juergen Habermas in zijn ‘Erkenntnis und Interesse’, waar Habermas schrijft: …’dass die Vernunft nur das einsieht, was sie selbst nach ihrem Entwuerfe hervorbringt’…. (pagina 24) en dat dat precies de kern is van de beperkte en kortzichtige blik van de Nederlandse anti-kwakkers.

Um sich seines eigenen Verstandes bedienen zu können, sind umfangreiche Kenntnisse und Erfahrungen erforderlich, zo stelde Von Feyermorgen, daarbij met Neundorf instemmend, en duidelijk is dat bij de Nederlandse anti-kwakkers die omvangrijke kennis maar fragmentarisch is.

Tenslotte citeerde von Fyermorgen met instemming Karl Popper, waar hij aangeeft hoeveel fouten in de wetenschap zitten…

Es gibt keine Autorität der Wissenschaft. Die Wissenschaft ist etwas Wunderbares. Trotzdem wissen wir nichts. Das heißt, in unserer Wissenschaft stecken viele Irrtümer. Das war immer so….  Daarom, zo meende hij, is hoogmoed misplaatst en past een zekere bescheidenheid bij echte wetenschappers, met name in de discussie tussen alternatief werkende en regulier werkende artsen!

In de komende tijd zullen we meer horen van de grote commentator van de hedendaagse reguliere geneeskunde, op basis van zijn wetenschapstheoretische werk. 

Gerelateerde artikelen

Berichten

  1. Maarten Brandt schreef:

    Schitterend, jullie bezoek aan Bayreuth. En wat een muziek! Daar gaat een magische werking van uit, die de leden van de antikwakzalver-vereniging wel moet ontgaan, omdat het begrip magische werking in hun vocabulaire nu eenmaal niet voorkomt.

  2. jacob melissen schreef:

    Als er ergens gekwakt wordt dan wel in de reguliere geneeskunde.Als we morgen een ophaaldienst alle overbodig en ongebruikte voorgeschreven geneesmiddelen huis aan huis lieten ophalen, dan ontstond er een fille aan volle vrachtwagens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.