Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Top menu > De werkzaamheid van Tamiflu en de industrie

De werkzaamheid van Tamiflu en de industrie

Er is geen duidelijk bewijs dat de griepremmer Tamiflu de complicaties bij Mexicaanse griep voorkomt, aldus de bekende arts-epidemioloog Luc Bonneux in een artikel dat 19 augustus 2009 is verschenen op de website van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.  Toch raadt de overheid aan om Tamiflu te geven aan patiënten met een hoog risico.  Volgens de epidemioloog is het totaal onduidelijk of het middel werkzaam is. Het enige bekende onderzoek is gefinancierd en uitgevoerd door het Zweedse farmaceutische bedrijf Roche, de producent van Tamiflu, en dat artikel is te positief, aldus Bonneux. Er zijn inmiddels meer aanwijzingen dat griepvirusremmers zoals Tamiflu weinig effectief zijn. Zijn kritiek sluit aan bij de kritiek van andere epidemiologen die enkele weken eerder in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde schreven over onderzoek dat door de industrie opgezet en uitgevoerd werd. 

Die schreven een mooi gewogen stuk, waaruit we het volgende citeren:

In de discussie wordt de industrie vaak ten onrechte gedemoniseerd. Het primaire doel van de industrie is het creëren van waarde voor aandeelhouders. In die context is het logisch dat trials worden gestuurd vanuit marketingoverwegingen. Maar de meegaandheid van medische wetenschappers, versterkt door de ‘ondernemende universiteit’, heeft tot een situatie van onontwarbare verstrengeling geleid.

Door de monopoliepositie van de farmaceutische industrie met betrekking tot klinisch onderzoek naar het eigen middel, verdwijnt de mogelijkheid van onderzoek dat is opgezet vanuit andere, bijvoorbeeld patiëntgerichte, wetenschappelijke of maatschappelijke overwegingen.

De enorme complexiteit van de regelgeving die is ontstaan voor klinische trials leidt ertoe dat academische onderzoekers die steeds moeilijker aankunnen en dat trials worden uitgevoerd door zelfstandige bureaus die voor hun inkomsten volledig afhankelijk zijn van de farmaceutische industrie en waarbij academische auteurs slechts een vorm van toezicht op afstand houden.  

Bron: Onafhankelijkheid van medici en van medisch onderzoek. door  Jan P. Vandenbroucke en Jos W.M. van der Meer.   NED TIJDSCHR GENEESKD. 2009;153.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.