Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Lubki

Lubki is een oude Russische wijze van bewegen en helen, uit de tijd van de 'oude mannen'. Lubki is begonnen als een vechtkunst en het woord betekent (bijzonder genoeg) liefde.

Lubki heeft zijn wortels in de visie op het leven die ‘Tropa Troyanovoy’ genoemd wordt. Deze term is gegeven door Alexia Andreev (Shevtsov’s pseudonym), en komt van de slavische folklore, doorgegeven door de grootvaders. Deze grootvaders waren allen anonym, of werden met bijnamen aangeduid. De ‘oude mannen’ komen uit de traditie van de Skomorosh, rondreizende clowns, die onder andere voor de tsaren optraden. Ze waren meesters in dansen, vechten en allerlei bewegingskunsten. Ze waren eigenlijk een soort zigeuners, altijd op pad. Vandaar ook dat bewegen centraal staat in de filosofie van de Lubki. Leven volgens Lubki is beweging, en men streeft naar eenwording met de natuurkrachten. In die zin zitten in Lubki ook sjamanistische tendenzen. Lubki ziet een overal aanwezige kracht, die door de natuur speelt, in het lichaam en in de geest. Daarom staat centraal het leren van bewegingen die het lichaam los maken en kracht geven.

De heling die via Lubki plaatsvindt is gebaseerd op het idee dat er in het lichaam en in de geest bij stoornissen een soort ijskristallen aanwezig zijn, die de bewegingen blokkeren, of de geest frustreren. Het primaire uitgangspunt bij Lubki is het werken met het lichaam in het bewegen. De diagnose wordt gesteld door het lichaam van de patient te onderzoeken terwijl steeds wildere bewegingen gemaakt worden. Er wordt dan naar blokkades van die bewegingen gekeken. De therapeut beweegt samen met de patient in een soort dans. Zodra er een blokkade gevonden wordt (kristallen), wordt dat lichaamsdeel uitgebreid doorbewogen.Lubki heler: dynamisch het lichaam bewegen om blokkades te slechten

Een tweede techniek bij Lubki is het kraken. Hierbij worden handgrepen toegepast die direct uit de chiropraxie lijken te komen. De patient wordt bijvoorbeeld op de grond gelegd en er wordt een bepaalde houding aangenomen, waarna de Lubki therapeut een plotselinge versnellingshandgreep uitvoert, die gepaard gaat met een kraakgeluid. We hebben diverse van deze handgrepen gezien voor de lage rug, de wervels van de borstkas en de nek. In die zin lijkt Lubki wel wat op de kraker van Macedonie, de vrouw die zo bekend geworden is door haar doorbewegen van aangedane ledematen bij patienten met Sudeckse dystrofie. Bij elke blokkade tracht de therapeut niet alleen met manipulaties beweging te brengen maar ook met zijn hartsenergie, zoals dat uitgedrukt wordt, met de liefde.. Boeiend is dat de chiropraxie dus al eeuwen bestond voordat de Amerikanen er mee begonnen.

Het Lubki helingssysteem kent verschillende onderdelen:

1. Kruiden behandeling
2. Massage (met de hand en met bepaalde hulpmiddelen)
3. Correctie van het bewegingssysteem, zoals hierboven besproken via een soort manuele therapie
4. Therapeutische oefeningen die op Qigong lijken, maar wat dynamischer zijn 
5. Psychotherapie (spreken van hart tot hart)

De Lubki oefeningen zijn zeer dynamisch en daar hoort ook een bepaald soort dans bij, lijkend op het springen van een clown, die steeds weer valt en dan weer de zwaartekracht overwint.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.