Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Kava kava een boeiende plant, maar…

Kava kava een boeiende plant, maar…

kava-kava.jpgEen natuurlijk middel om tot rust te komen. Maar helaas van de markt genomen. Niet helemaal duidelijk of dat terecht is. Gelukkig hebben we met theanine een alternatief.

Kava kava (piper methysticum) is een plant die behoort tot de peperfamilie (piperaceae), en kent een lange cultiveringgeschiedenis op verschillende eilanden, zoals Fiji, Hawaï en Polynesië, in de Stille Oceaan.

Het is de gehele wortel van de plant die door de inheemse bevolking wordt geoogst en vermaald, en als een zogenaamde emulsie in water als een soort koude kruidenthee wordt gedronken. De thee wordt vanwege zijn psycho-actieve effecten als relaxatiemiddel gebruikt in ceremoniële bijeenkomsten, en voor medicinale doeleinden  o.a. als verdovingsmiddel, ontsmettingsmiddel en om infecties van de urinewegen tegen te gaan, alsmede om moeilijkheden met de ademhalingswegen te verminderen.

Kava: een natuurlijk slaapmiddel

In het Westen wordt Kava, net als vele andere natuurgeneesmiddelen, verwerkt in een middel op ethanol- of acetonbasis. Het kan ook in vermalen vorm gegeten worden. De werkzame bestanddelen in de wortel van de plant zijn de kavalactones. Ook de stam en bladeren van de plant bevatten die kavalactones, maar in veel lagere concentraties. Inmiddels zijn er 18 verschillende soorten kavalactones geïdentificeerd, waarvan 6 met echt merkbare effecten.[1]

In 1990 steeg het gebruik van Kava kava explosief in het Westen. Het leek het ‘natuurlijke’ ‘middel’ bij uitstek om mensen met stress, angst- en paniekstoornissen en slapeloosheid te behandelen.[2]

Tien jaar later kwam er echter een eind aan het voorschrijven van dit wondermiddel. Duitsland en Zwitserland, twee landen die Kava in hun hart gesloten hadden, bandden het middel uit zodra de eerste meldingen over hepatotoxische effecten (leververgiftiging) hun intrede deden. Sindsdien woekert de plant als discussie in het Westen of het wel of niet veilig in gebruik is.

Gelukkig is er met theanine een geheel veilig en mogelijk nog werkzamer slaap en rustmiddel in onze handen gekomen. 

Referentie

[1] Whittaker P, Clarke JJ, San RH, Betz JM, Seifried HE, de Jager LS, Dunkel VC. | Evaluation of commercial kava extracts and kavalactone standards for mutagenicity and toxicity using the mammalian cell gene mutation assay in L5178Y mouse lymphoma cells. | Food Chem Toxicol. | 2008 Jan;46(1):168-74. Epub 2007 Jul 31.

[2] Ernst E. | A re-evaluation of kava (Piper methysticum). | Br J Clin Pharmacol. | 2007 Oct;64(4):415-7. Epub 2007 Jun 6.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.