Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Artrose > Glucosamine- en chondroitine-creme bij osteoartritis

Glucosamine- en chondroitine-creme bij osteoartritis

Artritis in een pijnlijke aandoening van de gewrichten met een ontstekingscomponent. Glucosamine en chondroitinesulfaat zijn in een aantal studies onderzocht in pilvorm bij deze aandoening. Een studie heeft deze stoffen ook in een creme onderzocht, met positief resultaat.

Van de 144 patienten werden 63 patienten in de dubbelblinde gerandomiseerde studie toegelaten. De echte groep kreeg een wateroplosbare creme met de volgende ingredienten: water glucosamine sulfaat (30 mg/g), chondroitine sulfaat (50 mg/g) en haaienkraakbeen (140 mg/g) waarvan 10-30% bestaat uit chondroitine sulfaat, camfer (32 mg/g), en pepermunt olie (9 mg/g). De placebogroep kreeg een creme met alleen pepermuntolie erin. Aan de deelnemers werd gevraagd om de creme op de gewrichten te smeren en in te masseren, totdat de pijn verdween. Zonodig kon nog een keer gesmeerd worden.[1]

Na 4 en vooral na 8 weken bleek dat de patienten in de actieve creme duidelijk een grotere pijnvermindering hadden dan de placebogroep. We citeren de auteurs:

After 4 weeks the difference between active and placebo groups in their mean reduction from baseline was 1.2 (95% CI 0.1 to 2.4, p = 0.03) and after 8 weeks was 1.8 (95% CI for difference between groups, 0.6 to 2.9 cm; p = 0.002).  

De patienten smeerden gemiddeld ongeveer 2,5 maal per dag.

Beoordeling

Deze studie is een goed opgezette studie. De stoffen in de creme zijn veilig. Er is echter maar 1 studie gedaan. Ook wordt haaienkraakbeen gebruikt, dat in ieder geval in pilvorm niet effectief is bevonden. Wat het effect van het haaienkraakbeen in deze creme is, is niet duidelijk. Studies die aantonen dat de componenten door de huid kunnen dringen zijn ons niet bekend. Wel is deze creme in een geisoleerde en kleine dubbelblinde gerandomiseerde studie effectief gebleken. Daarom een oranje stoplicht voor deze creme bij osteoartritis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.