Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Overige > Electrische stimulatie na beroerte

Electrische stimulatie na beroerte

Electrische spierstimulatie na beroerte is een methode waarbij door middel van het geven van een electrische stroom op de huid boven de verlamde spier, de spier wordt aangespannen. De patiënt voelt dan de aangespannen spier en kan met de intentie proberen om de spier aangespannen te houden. Zo worden de zenuwen in het hoofd die nog werken gestimuleerd om de spieren weer aan te sturen.

In Nederland wordt deze techniek nog niet veel toegepast. Vooral voor spastische armen is er de zogenaamde handmaster op de markt, waarbij door een electrische stroom de vingers worden gestrekt. Door de spieren te prikkelen gaan er signalen naar de hersenen toe die er voor zorgen dat de spasmen verminderen.

Een vergelijkbare methode is een apparaat waarbij plakelectroden worden gebruikt. Zo kunnen specifieke spieren getraind worden. In de literatuur wordt deze techniek de functionele electrostimulatie (FES) genoemd. Dit klopt, wanneer daadwerkelijk een functie verkregen kan worden in bijvoorbeeld de hand. Als een patient met een beroerte een kopje weer kan oppakken, is dat een functie erbij. Anders kan beter gesproken worden van therapeutische electrostimulatie. De FES kan gekoppeld worden aan een biofeedbacksysteem (bijvoorbeeld EMG), waar er pas een stroom wordt gegeven bij een bepaalde spierspanning. De beloning is dat bij het bereiken van een bepaalde spierkracht en beweging er stroom gegeven wordt, en de patient de gehele beweging kan zien en voelen.

Een paar voordelen op een rij:

 • Het verminderen van het  neglect van de verlamde arm en/of been
 • Verminderen van spasticiteit
 • Het actief kunnen oefenen van een spier, waarbij  de spier gevoeld wordt en de beweging gezien wordt
 • De spieren versterken, doordat ze worden aangespannen en mogelijk dat daarmee de kans op bijvoorbeeld subluxatie van de schouder gereduceerd wordt.

Er zijn een aantal onderzoeken gedaan naar de effecten van de electrostimulatie. Echter niet allemaal even goed. Het lijkt een interessante interventie als aanvulling op de huidige revalidatie bij beroerte. Meer onderzoek zal de waarde van  de FES moeten verduidelijken.

Gerelateerde artikelen

Berichten

 1. jarno schreef:

  Graag zou ik contact met iemand hebben die hier ervaring mee heeft, of iemand die vanuit de zorg hiermee werkt.

  Mijn vader ligt momenteel in een revalidatie opname voor geriatrische zorg. Hij is 64 en er lijkt weinig vooruitgang.

  Ik heb zelf aangedragen de handmaster te gebruiken, maar de revalidatiearts ziet er niet veel in.

 2. H Kerssemakers schreef:

  Wellicht dat de tipstim iets is voor uw vader?

 3. Rob habraken schreef:

  Ik heb de handmaster een jaar gebruikt en het brengt helemaal niks.
  Mijn advies , niet aanschaffen,zonde van de investering

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.