Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/id789499/domains/iocob.nl/public_html/wp-content/plugins/akfeatured-post-widget/ak_featured_post.php on line 353
De ziekte van Parkinson natuurlijk behandelen met lichaamseigen supplement palmitoylethanolamide - Stichting IOCOB

Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > De ziekte van Parkinson natuurlijk behandelen met lichaamseigen supplement palmitoylethanolamide

De ziekte van Parkinson natuurlijk behandelen met lichaamseigen supplement palmitoylethanolamide

Share |

De ziekte van Parkinson is nog steeds niet goed te behandelen, alleen met middelen die eigenlijk lapmiddelen zijn, stoffen die het gebrek in de hersenen van dopamine aanvullen. Zonder dat daarbij het probleem zelf, het uiteenvallen van zenuwcellen in delen van de hersenen, daarbij tegengegaan wordt.

Nu, sinds enkele jaren, is een nieuw hoofdstuk geopend, met de kennis die we gekregen hebben van de reparatie mechanismen in ons eigen lichaam. Deze stoffen, die repareren en beschermen, behoren tot de groep van speciale lichaamseigen moleculen. Een van de in Nederland en Europa meest gebruikte lichaamseigen stof die in de handel te verkrijgen, het supplement palmitoylethanolamide. In de meest zuivere vorm is het beschikbaar als PeaPure. In een nieuwe studie die in 2014 gepubliceerd werd, bleken 30 Parkinson patienten na 1 jaar behandelen veel baat te hebben bij de behandeling met palmitoylethanolamide (zie verder).

In 2012 werd een doorbraak gemeld en bleek dat palmitoylethanolamide de zenuwcellen in de hersenen kan beschermen bij de ziekte van Parkinson.

Palmitoylethanolamide (we zullen het PEA noemen) kan dus bij de ziekte van Parkinson een belangrijke aanwinst worden. Waarom, dat lezen we hieronder.

Omdat PEA als supplement vrijwel geen bijwerkingen kent, en het makkelijk in te zetten is, ook naast andere medicamenten en middelen voor Parkinson, gaan we er hier dieper op in. Op Youtube zijn een aantal Parkinson mensen te zien die heel blij waren met Wiet roken. Maar als je niet stoned wilt worden of niet kan roken is Cannabis geen optie. PEA, dat werkt net zo, zo niet beter, en daar wordt je niet stoned van. Vandaar even stilstaan bij dit middel hier.

De ziekte van Parkinson: ontstekingen in het zenuwstelsel

Er is weer hoop voor Parkinson patienten, nu door een lichaamseigen en natuurlijke stof met de moeilijke naam palmitoylethanolamide (supplement PeaPure). In 2014 werden veel belovende resultaten bekend gemaakt, nadat 30 ernstige Parkinson patienten een jaar behandeld waren met deze stof, naast hun dopa-preparaten.

Belangrijk om nieuwe wegen te onderzoeken

In het wetenschappelijke tijdschrift TRENDS in Pharmacological Sciences (2007 Vol.28 No.4) beschrijven onderzoekers en neurologen van enkele Italiaanse universiteiten en het ‘European Center for Brain Research (CERC)’ hoe belangrijk het is de ziekte van Parkinson op een andere wijze te benaderen en te behandelen.

Ze beklemtonen dat door neurobiologisch onderzoek van de laatste jaren duidelijk is geworden dan de ziekte van Parkinson samenhangt met een chronische ontstekingsreactie in het zenuwstelsel. Dat blijkt onder anderen uit de aanwezigheid van geactiveerde ontstekingscellen vlak bij de zenuwcellen in de substantia nigra die bij de ziekte van Parkinson aangedaan zijn. Deze geactiveerde ontstekingscellen vernietigen de nog aanwezige en functionerende zenwucellen die dopamine produceren.

Dat zelfde beeld wordt gezien in diermodellen van de ziekte van Parkinson. Ook daar vallen de dopamine producerende zenuwcellen uiteen en zien onderzoekers veel geactiveerde ontstekingsmoleculen. Verder blijkt dat bij bepaalde patienten met de ziekte van Parkinson de ernst van de ziekte samenhangt met de activiteit van de ontstekingscellen en ontstekingsmoleculen.

Experimenten waarbij beschermende werking op de dopamine producerende cellen blijkt, gaan gepaard met afname van de geactiveerde ontstekingscellen.

De onderzoekers verwoorden een en ander als volgt:

More recently, the importance of neuroinflammation in PD pathophysiology has also emerged. Indeed, activated microglia have been described in close proximity to degenerating dopamine neurons in individuals with PD, and activation of microglia into the substantia nigra has been shown to cause selective destruction of dopamine neurons.

Furthermore, experimental parkinsonism, induced by neurotoxins specific to dopamine neurons, is coupled with the activation of nigral and striatal microglia and with the production of proinflammatory molecules. In addition, in models of Parkinson’s disease inhibition of microglia is neuroprotective.

As in Alzheimers disease, polymorphisms of some cytokines have been identified as risk factors for Parkinson whereas epidemiological studies have reported that chronic users of anti-inflammatory drugs have a decreased risk for Parkinsin…This protective effect is paralleled by a concomitant reduction in the associated microglial response and moderate, transient increases in cytokine levels at the sites of neurodegeneration.Therefore, modulation of the neuroprotective effect of peripheral inflammation might be exploited for improving the treatment of Parkinson’s disease.

Stoffen die die ontstekingsreactie tegen gaan, en het zenuwstelsel tegen verdere schade beschermen, zijn dus erg belangrijk. In ons lichaam worden dat soort stoffen als een natuurlojk genezingsantwoord ook gemaakt, het zijn de zogenaamde endocannabinoiden, waarvan het supplement een PEA-houdend product er een van is. De endocannabinoiden worden anno 2012 gezien als mogelijk een nieuwe behandelwijze van de ziekte van Parkinson. [1]

Behandelen van de ziekte van Parkinson met behulp van het lichaamseigen beschermende mechanisme van de endocannabinoiden: het supplement palmitoylethanolamide

De auteurs beklemtonen in dat artikel dat het lichaam zelf als reparatie en regeneratie mechanisme beschikt over de moleculen uit de klasse van de endocannabinoiden:

..".we recall that the release of endocannabinoids during neuronal injury might constitute a protective response…."

In het internet tijdschrift de ‘Brain Briefings’ wordt deze visie, dat endocannabinoiden van belang kunnen zijn bij de behandeling van de ziekte van Parkinson, ook nog eens duidelijk uitgesproken.

A growing body of evidence also indicates that modifying endocannabinoid levels in the brain’s striatum may help people with Parkinson’s and Huntington’s diseases. The striatum integrates signals from other brain areas, such as the substantia nigra, a central region for movement control. Scientists believe that imbalances in brain cell activity in these pathways underlie the movement deficits of these diseases. Adjusting endocannabinoid levels may help restore balance.

Een van de meest onderzochte lichaamseigen beschermende en regenererende stoffen is de endocannabinoid met de mooie naam palmitoylethanolamide. Ook wel bekend als een PEA-houdend product in Italie en PeaPure in Nederland. De meest zuivere van beide is PeaPure, dat bevat alleen het lichaamseigen PEA en geen enkele chemische bijmenging.

Er zijn inmiddels een aantal Parkinson patienten in Nederland en in Italie en Spanje die gemerkt hebben dat het innemen van dit supplement bijdraagt aan een betere functie en een betere conditie. En in totaal zijn er inmiddels in Europa bijna een miljoen patienten behandeld met PEA, en steeds bleek dat de stof veilig is en makkelijk gebruikt kan worden naast andere middelen.

Doorbraak 2012: Eposito’s conclusie

Op basis van een studie bij dieren concludeerden de onderzoekers het volgende, wat voor zich spreekt: 

Our results indicate that the PEA is neuroprotective even when administered once the insult has been initiated. This point is of particular importance, as the lack of PD biomarkers and the difficulties of early diagnosis make the pharmacotherapy of PD possible only when dopamine neuronal loss is advanced and the first symptoms have appeared.

PEA, administered once the insult has been initiated, cuts off the link inflammation-gliosis-mitochondrial dysfunction and may be represent a good neurotrophic support.

A comparison of PEA against minocycline, also known having neuroprotective activity, demonstrated superior recovery in the PEA-treated animals vs minocycline-treated mice. [2]

Beoordeling een PEA-houdend product en PeaPure bij de ziekte van Parkinson 

Er is inmiddels veel onderzoek gedaan naar de veiligheid en de werkzaamheid van een PEA-houdend product bij allerlei aandoeningen. Op het gebied van de ziekte van Parkinson zijn er ook positieve ervaringen, maar geen grote gepubliceerde studies. Omdat de stof een lichaamseigen supplement is en samen met andere middelen zonder problemen kan worden ingezet, en er zoveel positieve andere studies zijn een oranje-groen stoplicht. Of er ooit geld zal komen om een supplement verder te onderzoeken dat betwijfelen we, want niemand zal daaraan kunnen verdienen…het is immers geen gepatenteerde stof, maar een lichaamseigen molecuul. Gezien de positieve effecten van Cannabis bij de ziekte van Parkinson lijkt een PEA-houdend product een goede keuze voor mensen die niet stoned willen worden.

Gebruik van PEA: hoe in te zetten bij de ziekte van Parkinson 

In Nederland is vanaf mid November 2012 een nieuw supplement beschikbaar komen dat alleen en uitsluitend PEA bevat. In een PEA-houdend product zaten nog farmaceutische hulpstoffen en zoetstoffen, die bij sommigen tot ongewenste effecten leiden (diarree).

PeaPure is ontwikkeld door Russel Science Ltd en is te verkrijgen in pakjes met 30 capsules van 400 mg. Voor Parkinson bevelen we aan om:

Ten minste 1200 mg per dag in te nemen, dus 3 capsules, die mogen ook samen genomen worden, bv twee s’ochtends na het ontbijt en 1 s’avonds na de maaltijd. 1200 mg per dag was ook de dosis die werkzaam was bij de recente studie met 30 ernstige Parkinson patienten. Het kan zinvol zijn na enkele weken de dosis te verdubbelen voor het optimale effect. Mocht na ca 3 maanden er geen effect waargenomen worden, stop dan.

Gebruik PEA bij Parkinson ten minste 3 maanden. Omdat het geen directe dopaminerge werking heeft, merk je niet direct een daverend effect. Het effect zal eerder stabiliserend zijn. Veel patienten hebben het gevoel de eerste maand dat ze wat beter in hun vel zitten. Maar probeer het zelf uit. Het kan in ieder geval geen kwaad, en PEA kan naast elk ander middel of geneesmiddel zonder problemen ingezet worden. 

Neem altijd ook voldoende vitamine D3, vooral in de wintermaanden (ten minste 2000 IE). Wij denken dat dat nog een aanvullende bescheerming kan geven. 

Aanvullende literatuur over neuroinflammatie

Zipp, F. and Aktas, O. (2006) The brain as a target of inflammation: common pathways link inflammatory and neurodegenerative diseases. Trends Neurosci. 29, 518–527

Aktas, O. et al. (2005) Neuronal damage in autoimmune neuroinflammation mediated by the death ligand TRAIL. Neuron 46, 421–432 Block, M.L. and Hong, J.S. (2005) Microglia and inflammation-mediated neurodegeneration: multiple triggers with a common mechanism. Prog. Neurobiol. 76, 77–98

Allan, S.M. et al. (2005) Interleukin-1 and neuronal injury. Nat. Rev. Immunol. 5, 629–640 Babcock, A.A. et al. (2003) Chemokine expression by glial cells directs leukocytes to sites of axonal injury in the CNS. J. Neurosci. 23, 7922– 7930

Marchetti, B. and Abbracchio, M.P. (2005) To be or not to be (inflamed) – is that the question in anti-inflammatory drug therapy of neurodegenerative disorders? Trends Pharmacol. Sci. 26, 517–525

Referentie

[1] Morera-Herreras T1, Miguelez C, Aristieta A, Ruiz-Ortega JÁ, Ugedo L. | Endocannabinoid modulation of dopaminergic motor circuits. | Front Pharmacol. | 2012 Jun 12;3:110. doi: 10.3389/fphar.2012.00110. eCollection 2012.

[2] Esposito E1, Impellizzeri D, Mazzon E, Paterniti I, Cuzzocrea S. | Neuroprotective activities of palmitoylethanolamide in an animal model of Parkinson's disease. | PLoS One. | 2012;7(8):e41880. doi: 10.1371/journal.pone.0041880. Epub 2012 Aug 17.

Berichten

 1. Christine schreef:

  Hallo,
  Heeft pea pure ook een effect op het beven bij de ziekte van parkinson ?
  Dank voor uw reactie !

  1. administrator schreef:

   Dat lijkt ons minder waarschijnlijk maar daar is nooit naar gekeken.

 2. Annemie schreef:

  Beste, over welke positieve effecten of ervaringen gaat het dan wel? Mvg, Am

  1. administrator schreef:

   lees hierboven: Er zijn inmiddels een aantal Parkinson patienten in Nederland en in Italie en Spanje die gemerkt hebben dat het innemen van dit supplement bijdraagt aan een betere functie en een betere conditie. En in totaal zijn er inmiddels in Europa bijna een miljoen patienten behandeld met PEA, en steeds bleek dat de stof veilig is en makkelijk gebruikt kan worden naast andere middelen.

 3. bertie schreef:

  Geachte,
  Heeft Pea invloed op het gebruik van andere medicatie? Mijn man is diabeet, hart en nier patient. En of het niet genoeg is, is er nu ook Parkinson geconstateerd. Dopemine wil hij nog niet gebruiken omdat hij nog niet echt last heeft daarvan.
  Vast bedankt en vr. groet

  1. administrator schreef:

   Geen Enkele Interactie: Pea kan met elke medicijn samen gebruikt worden, en er zijn vele Parkinson patienten die er baat bij gevonden hebben. Proberen! Eerst 3 maal 400 mg en na 1 maand dubbele dosis proberen, wel graag een betrouwbaar en zuiver preparaat, bijvoorbeeld van RS, Vitals of Greenleaves uitzoeken!

 4. Hilde Schellens schreef:

  Heeft iemand een idee waar we dit kunnen kopen in België?

 5. Frans van Riemsdijk schreef:

  Moet je Pea via je huisarts recept bestellen

  1. administrator schreef:

   Nee,het is een supplement, u kunt het gewoon via het internet bestellen. Zorg dat u een PEA uitkiest die gegarandeerd 100% puur is, bijvorbeeld een PEA die het PEA-opt keurmerk draagt.

 6. Tineke Lutterman schreef:

  Ik zou het fijn vinden ervaringen van Parkinson-patiënten te lezen! Heeft iemand ervaring met het gebruik van PEA en zo ja, wat merkte u daarbij op?

 7. Hugo Verreyke schreef:

  Ben net aan een kuur begonnen op aanraden van mijn
  Alternatieve arts.Hoop op beterschap.

  1. Marco schreef:

   Hoi…ben erg geïnteresseerd naar je ervaring! Groet Marco

 8. kees koevoet schreef:

  Ben heel geïnteresseerd in nieuwe berichten.

 9. Arin schreef:

  Zij er Parkinson patiënten die hier ervaring mee hebben? Zou prettig zijn om die hier te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *