Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Vrouwenziekten > Chinese kruiden bij endometriose

Chinese kruiden bij endometriose

Endometriose is een aandoening waarbij weefsel van de baarmoeder (endometrium) ook op andere plaatsen aanwezig is, vaak in de buikholte. Bij menstruatie zullen ook die plekken bloeden, wat pijn, verklevingen en pijn bij het vrijen kan veroorzaken. Ongeveer 5% tot 15% van de vrouwen heeft last van deze aandoening. De behandeling kan bestaan uit het chirurgisch verwijderen van de endometrioseplekken of met medicijnen. De medicijnen die worden gebruikt zijn pijnstillers (NSAID's) of hormoononderdrukkende middelen. Ook kunnen Chinese kruiden ingezet worden om de klachten te verminderen en de vruchtbaarheid te verbeteren.

Uit een meta-analyse van de Cochrane review groep blijkt dat de Chinese kruiden effectief zijn in het verminderen van de klachten bij endometriose.[1] Twee studies zijn in de review gebruikt met in totaal 158 vrouwen. De andere 85 studies werden in deze analyse niet meegenomen vanwege hun matige kwaliteit. Na het operatief verwijderen van de endometriose blijkt dat Chinese kruiden even effectief zijn als een hormoonpreparaat gestrinon. De Chinese kruiden hebben alleen duidelijk minder bijwerkingen. In de tweede studie bleek dat Chinese kruiden een beter effect hadden dan het hormoonpreparaat danazol. Het zou zelfs nog meer effectief kunnen zijn samen met Chinese kruidenklysma’s.

De auteurs zijn wel duidelijk van mening dat er goed opgezette grotere studies nodig zijn om deze positieve resultaten te staven:

However, more rigorous research is required to accurately assess the potential role of CHM in treating endometriosis.

In de eerste studie werden Chinese kruiden-endometriosepillen (Nei Yi Wan 10 gram per dag) (n = 16) vergeleken met Nei Yi Wan (10 gram per dag + kruidenklysma’s, 70 ml dagelijks (n = 24), of danazol, 0.25 mg 2 maal per week (n = 18) gedurende 3 maanden. In de tweede studie werden de vrouwen verdeeld over de groepen: Nei Yi Wan pillen, 10 gram per dag plus kruidenklysma’s, 70 ml dagelijks(n = 48) of gestrinone, 400 mg dagelijks (n = 52).

De inhoud van de Nei Yi Wan pillen bestond uit:

Dan Shen (Salviae multiorrhizae Radix), Xue Jie (Draconis Sanguis), San Leng (Sparganii Rhizoma), E Zhu (Curcumae Rhizoma), Tao Ren (Persicae Semen), San Qi (Notoginseng Radix), Dang Gui (Angelica sinensis), Gui Zhi (Cinnamomi Ramulus), Xiang Fu (Cyperi Rhizoma), Niu Xi (Achyranthis bidentate Radix).

Nei Yi Wan klysma’s bestonden uit:

Dan Shen (Salviae multiorrhizae Radix), Xue Jie (Draconis Sanguis), Chi Shao (Paeonia rubra Radix), Hu Zhang (Radix et Rhizoma Polygoni Cuspidati), San Leng (Sparganii Rhizoma), E Zhu (Curcumae Rhizoma), Tao Ren (Persicae Semen).

Boordeling

Het bijwerkingsprofiel van de chinese kruiden is veel gunstiger dan dat van de hormoontherapie. Wel moeten er nog meer studies komen om deze positieve effecten te staven. Ook moet in het achterhoofd gehouden worden dat Chinese kruiden soms vervuild kunnen zijn met zware metalen of bijmengingen met medicijnen. Wanneer de kruiden een veiligheidscertificaat hebben, dan is het veilig om ze te gebruiken. Wanneer de kruiden niet vervuild zijn, dan kunnen deze Chinese kruiden gebruikt worden en geeft IOCOB op dit moment een oranje-groen stoplicht.

Referentie

[1] Flower A, Liu JP, Chen S, Lewith G, Little P. | Chinese herbal medicine for endometriosis. | Cochrane Database Syst Rev. | 2009 Jul 8;(3):CD006568. doi: 10.1002/14651858.CD006568.pub2.

Berichten

  1. gerretje schreef:

    heeft iemand ervaring met de behandeling van lichen sclerose met Chinese kruiden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.