Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Top menu > Congressen > Reguliere beperkingen in Parijs..

Reguliere beperkingen in Parijs..

Share |
In Parijs, in Palais Des Congrès de Paris, loopt van 7-11 juni van 2009 het 13de internationale congres voor bewegingsstoornissen en de ziekte van Parkinson. Voluit: The Movement Disorder Society's International Congress of Parkinson's Disease and Movement Disorders. Het was allemaal weer zeer boeiend. Maar ook hier, in een regulier bolwerk duidelijke voorbeelden van de beperkingen van ons menselijk denken, die door onze collega's van de VtdK kwakzalverij genoemd worden. Kwakzalverij komt binnen de reguliere geneeskunde steeds meer aan de oppervlakte, als je het maar wilt zien. We geven 2 voorbeelden. 

Nieuw middel Stalevo moet beter zijn….maar helaas liet studie iets anders zien 

Stalevo is een modern middel dat ontwikkeld is op basis van 3 verschillende stoffen, die samen in een pilletje de symptomen van de ziekte van Parkinson zouden verminderen, en beter dan de ouderwetse middelen, Madopar en Sinemet. Nu kwamen in Parijs de resultaten van een grote stude ter sprake, de Stride studie…en helaas bleek Stalevo helemaal niet beter te zijn, dan de effecten die men verwachtte.

Wat is dan het resultaat? Dat men oorzaken gaat zoeken waarom de studie niet juist was, waarom juist in dit geval misschien een fout gemaakt is ergens, en dat Stalevo toch wel beter moet zijn dan de klassieke middelen…. En in de mooie gekleurde brochure van het congres stond nog wel de wervende tekst van Novartis:

Stalevo® is a longer-lasting levodopa, that offers a more consistent, natural delivery of levodopa to the brain . Not only will patients taking Stalevo remain symptom-free longer throughout the day, but clinical studies show they will maintain this improved function, without the need to increase levodopa, over at least the next three years . This means that, over the long term, patients taking Stalevo are more likely to remain independent and better able to participate in life…   Deze regels waren natuurlijk door Novartis zelf aangeleverd voor het programmaboekje. Dat op zich is toch ook al weer boeiend, niet?

Transplantatie moet beter zijn, maar helaas liet studie anders zien… 

Een tweede voorbeeld was het imponerende transplanteren van foetale cellen in de hersenen van Parkinsonpatienten. Dat heeft tot nu toe niet veel opgeleverd, maar het idee is zo boeiend. Dat moet dus goed zijn…Dus, was de conclusie als volgt. De transplantaties hebben niet opgeleverd wat we verwachtten, en dat komt omdat de patienten al te veel symptomen hadden en te oud worden. Dus…we moeten cellen gaan transplanteren in jongere Parkinson patienten, die nog bijna geen symptomen hebben… Daar zouden de cellen misschien wel een vertraging van het ziekteproces kunnen opleveren.

Hoezo EBM en logisch denken? 

Wat de Vereniging tegen de kwakzalverij steeds roept, dat de niet-reguliere geneeskunde zo’n bende is, en dat de bezem er door heen moet, dat moeten ze eens toepassen in hun eigen ‘stal’. Maar ja, vreemde bezems vegen schoon zegt het spreekwoord. Het is makkelijker met de bezem door de stal van de buren te gaan en te wijzen op alle mest en shit, dan de hand in eigen boezem steken.

Maar binnen de reguliere geneeskunde is minstens evenveel kwakzalverij als binnen de niet-reguliere geneeskunde! Ondanks de recente demagogische en maskerende praat van Piet Borst voor de UvA. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *