Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Lichaamswerk > MBT, Mind Body Therapies in de VS: doorbraak voor geneeskunde

MBT, Mind Body Therapies in de VS: doorbraak voor geneeskunde

crane_position.gifMind–body therapies (MBT) vormen een nieuwe serieuze loot aan de boom van alternatieve behandelvormen. Onder MBT verstaan de Amerikanen o.a. meditatie, qigong, relaxatie, tai-chi en andere lichaamsgerichte therapievormen. Bijna eenvijfde van de Amerikanen maakt gebruik van deze technieken. Het zijn deze therapievormen vooral die veelbelovend zijn voor de geneeskunde en de mens van de toekomst. Waarom? Omdat ze een actieve rol mogelijk maken voor de patient. In plaats van dat er iets aan je gedaan gaat worden door arts of therapeut, zit je zelf in de driver's seat. En zo moet het ook! Zelf je evenwicht zoeken, je lichaam in optimale conditie brengen, voldoende en afwisselend bewegen, en in plaats van alles tegelijk in je lijf proppen, met bewustzijn eten! Mind-body technieken helpen je op weg naar de gezondheid toe. Belangrijker dan pilletjes, druppeltjes, naalden of kruiden!

Zinvol! 

Mensen die deze technieken gebruiken hebben sterk het gevoel dat het hun goed helpt. Ongeveer 70-90% gaf aan dat ze het ervoeren als zinvol! [1] Vooral patienten met angst, depressie en pijnen, alsmede aandoeningen van het bewegingsapparaat vonden veel baat bij de lichaamsgerichte behandelvormen.

We citeren was boeiende passages uit deze studie: 

 • MBT remains one of the most commonly used domains of complementary and alternative medicine (CAM) in the United States, with nearly one in five adults using at least one form of MBT annually. 
 • 34.1 million Americans, used at least one MBT in the past year.  
 • Adults with facial pain, neck pain, anxiety/depression, and food or odor allergy were more likely to use MBT; we found similar associations for use of relaxation techniques. Yoga was most strongly associated with neck pain, while lower use of yoga was associated with hypertension and chronic obstructive pulmonary disease. Food or odor allergy was the strongest correlate of use of tai chi. 
 • 68–90% of respondents who used MBT to treat a specific condition perceived MBT as helping “a great deal” or “some” with their condition. The reported degree of helpfulness was similar for all subgroups of relaxation techniques and YTQ users. In addition, 35% of MBT users rated MBT as very important in maintaining their health and well-being and 33% rated their use as somewhat important.

Nou, dat spreekt zo wel duidelijk voor zich. Op naar een actieve rol van de patient. De patient als zijn eigen case-manager!

In een aantal rapporten die in mei 2009 naar de regering gestuurd werden: Een derde tot de helft van de ziektegevallen in Nederland komt door roken, alcoholgebruik, ongezond eten, te weinig bewegen en luchtverontreiniging. Het ging om adviezen van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg, de Onderwijsraad en de Raad voor het Openbaar Bestuur.

Body mind geneeskunde centraal: doorbreek passief gedrag van de patient!

IOCOB meent dat body-mind of mind-body technieken de belangrijkste invalshoeken zijn van de alternatieve geneeskunde op gezondheid en ziekte.  Belangrijker dan kruidengeneeskunde, acupunctuur en homeopathie. En beter voor de patient! Waarom?

Omdat de moderne geneeskunde de passiviteit van de patient zal moeten gaan doorbreken. De patient die bij de arts komt met de vraag: "doe er wat aan". Of steek er een naald in. Of geef me een druppeltje. Of een kruidentablet. Of straal het even weg met de MORA bioresonantie of de EAV, VEGA of andere zinderende apparaten. Dat is niet de juiste weg!

De juiste weg is het leren kennen van het eigen lijf, het eigen lijf bewegen, veel meer dan we gewend zijn, en met meer vrijheidsgraden. Dat leer je met Feldenkreis, met Yoga, met Qigong. Zelf doen. Zelf verantwoordelijkheid voor je eigen lijf nemen. Niet passief gaan zitten wachten of de arts of de therapeut het voor je gaat doen. Daarom is de body-mind geneeskunde de geneeskunde van de toekomst. 

Referentie

[1] Bertisch SM, Wee CC, Phillips RS, McCarthy EP. | Alternative mind-body therapies used by adults with medical conditions. | J Psychosom Res. | 2009 Jun;66(6):511-9. doi: 10.1016/j.jpsychores.2008.12.003. Epub 2009 Mar 3.

Berichten

 1. ingrid schreef:

  en zoek een tai chi groep, maar geen Qigong groepen, u heeft het over tai chi maar ik kan geen informatie hierover vinden, weet al jaren dat het zeer goed is voor mij, heb in zutpen iets gevonden, maar dat is veel te zweverig.
  hoop dat u mij op weg kan helpen, woon in vorden gelderland.
  bijvoorbaat hartelijke dank.

  1. Beste Ingrid, er zijn binnen taijiquan een aantal verschillende stromingen. Eninderdaad zitten daar ook wat zweverige bij…Echter, Taijiquan is in zich niet zweverig. Ook bij jou in de buurt zijn mensen die lessen hierin geven”met beide voeten stevig in de grond”.
   Kijk eens op […..Reclame.Moderator edited..]. Via dit laatste adres kan je mij bereiken en kan ik je nog wat meer vertellen en kan ik even met je meedenken (ik ken veel mensen en hun stijlen…)
   Hartelkijke groet,
   Christel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.