Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/id789499/domains/iocob.nl/public_html/wp-content/plugins/akfeatured-post-widget/ak_featured_post.php on line 353
Craniosacrale therapie: ernstige bijwerking - Stichting IOCOB

Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Craniosacrale therapie: ernstige bijwerking

Craniosacrale therapie: ernstige bijwerking

Share |
Craniosacrale therapie leidde tot de dood van een zuigeling. Dat werd gemeld in het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde, onder de titel: Overleden zuigeling na ‘craniosacrale’ manipulatie van hals en wervelkolom. De samenvatting in het NTvG luidde als volgt:

Een voorheen gezond, 3 maanden oud meisje kwam te overlijden na manipulaties van de hals en wervelkolom door een zogeheten ‘craniosacraal therapeut’. Tijdens aanhoudende diepe buiging van de hals en rug, kreeg patiënte incontinentie voor ontlasting, atonie en een ademstilstand gevolgd door asystolie. Op basis van de bevindingen bij lichamelijk onderzoek, aanvullend MRI-onderzoek en obductie was het overlijden waarschijnlijk het gevolg van een lokaal neurovasculair of een mechanisch respiratoir geïnduceerd probleem.

Dit is de tweede melding van het overlijden van een zuigeling na geforceerde manipulaties van de hals. Zolang wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit en veiligheid van geforceerde manipulaties van de wervelkolom ontbreekt, raden wij deze behandeling bij pasgeborenen en zuigelingen af.

De manipulatie werd in detail als volgt omschreven:

manipulatie.jpg

Daarbij werd het meisje door de therapeut met de rug op een aankleedkussen gelegd, waarna de therapeut de hals en schedel palpeerde. Hierbij huilde patiënte krachtig. Vervolgens werd zij op de rechter zij gedraaid en werd de gehele wervelkolom diep gebogen, zoals weergegeven in figuur 1. Daarbij raakte de kin de borstkas. 

Vervolgens verliep het aldus:

Nadat de wervelkolom op deze wijze gedurende meerdere minuten diep was gebogen, verloor het kind ontlasting en ontstonden enkele luid hoorbare ademhalingen. Dit werd door de therapeut geduid als een diepe slaap die gebruikelijk zou zijn bij de behandeling. Na ongeveer 10 min werd het meisje op haar rug gelegd waarbij blauwverkleuring van de lippen opviel. Zij was nu slap en reageerde niet op aanraken. De vader startte met hartmassage en mond-op-mondbeademing. Gealarmeerd ambulancepersoneel zag bij aankomst een levenloze zuigeling met asystolie. Eén uur na het starten van de reanimatie had patiënte weer een eigen hartritme met voelbare pulsaties. 

De beschrijving van de manipulatie laat vermoeden dat het ging om meer dan een craniosacrale behandeling. Er werd vrij stevig gemanipuleerd aan de wervelkolom van de nek. In de serie uitgedokterd?! hebben we al gewaarschuwd voor dat soort manipulaties bij de zogenaamde huilbabies.

Uit het artikel werd niet duidelijk hoe de auteurs precies wisten hoe de maipulatie verlopen was. Was dat verteld door de ouders? Was het verteld door de craniosacraal therapeut? Wat was de reactie van de craniosacraal therapeut op dit probleem?

Wat zag de patholoog anatoom?

Bij obductie door het Nederlands Forensisch Instituut werden recente infarcten in de milt en het hart gezien, passend bij zuurstofgebrek en multiorgaanfalen. De hersenen toonden het beeld van hypoxische encefalopathie. Daarnaast waren op enkele niveaus van het ruggenmerg subtiele axonale afwijkingen zichtbaar, die door hypoxie of rek van het ruggenmerg zouden kunnen zijn ontstaan. 

De leerpunten van het NTvG waren:

 1. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit en veiligheid van geforceerde manipulaties van de wervelkolom bij kinderen.
 2. Geforceerde manipulatie van de wervelkolom bij een zuigeling kan leiden tot ernstige complicaties. 
Commentaar IOCOB
 
Het lijkt er eerder op dat het hier ging om een duidelijke stap buiten de normale craniosacraal therapie. Daarbij wordt immers zeer zacht gewerkt, en extreme buigingen van de halswervelkolom bij zuigelingen horen daar niet bij. Althans volgens onze kennis, die bepekt is. 
Voorts is vreemd dat er geen discussie geweest is met de therapeut zelf over wat voor manipulatie nu precies gegeven is, en of de beschrijving en de afbeelding ook daadwerkelijk een afspiegeling was, van hetgeen opgetreden is.
 
Graag openen we de discussie voor craniosacraal therapeuten op het FORUM hieronder. Wat was er nu aan de hand, en was dit een craniosacrale behandeling? 
 
Het hele artikel.

Berichten

 1. ronnie schreef:

  nog een naschrift naar aanleiding van mijn commentaar.

  Ik heb mijn eigen dochter ook eens vast gezet,op de cranio manier. Sindsdien is ze bang voor mijn.
  Ik ga haar mijn excuses aanbieden en tevens ga ik voor haar iets verzinnen dat het gevoel van angst een beetje kan compenseren. Toen was ik behoorlijk beïnvloed door craniosacraal doctrine. Nu schaam ik er mijn voor.Maar ik ben blij dat ik dat inzicht ben gekomen ten aan zien van mijn dochter

 2. craniosacraaltherapeut in ople schreef:

  Jullie geven aan een discussie te willen openen. Op de craniosacraalsite staat uitgebreid een verklaring op jullie vragen die jullie beantwoord willen hebben over deze topic. Dus misschien is dat een goede aanvulling voor jullie?

 3. SANDRA schreef:

  welke site staat die discussie? heb je een linkje?

 4. H Muis schreef:

  Het betreft hier craniosacrale therapie. Dit is omstreden. In geval van het Kiss syndroom bijvoorbeeld kan beter gekozen worden voor manuele therapie door een erkende let wel: gespecialiceerde theapeut. Uit eigen ervaring kan ik stellen dat er veel beunhazen zijn die hun vak niet kennen! Dit is gewoon onacceptabel en levensgevaarlijk. Controleer dan ook de therapeut en kijk niet alleen naar het papiertje. Goede therapeuten weten altijd een andere goede collega bij u in de buurt in geval u er te ver voor moet reizen. Bij wijfel over behandeling door een therapeut moet u dit ten alle tijde melden! Zo kan het kaf van het koren worden gescheiden. Groet H. Muis

 5. In Cranio Sacraal Therapie wordt nooit gemanipuleerd, met uitzondering van een behandeling van Diep Spierwerk!

  Het beroep dat in dit artikel besproken wordt betreft een osteopaat. Die passen deze techniek toe.

  1. Manipulatie binnen de Cranio Sacraal Therapie vindt plaats binnen de Upledger opgeleide groep.
   Daarnaast heb je de Biodynamische stroming o.b.v. de methode van Franklyn Sills waarbij totaal geen manipulatie plaatsvindt.

 6. De Serranno Bea schreef:

  Hallo
  Ben begonnen met die therapie en ben er eigenlijk niet gerust in .Nu de tweede keer Dinsdag ben ik in de avond ziek geworden en had 39gr koorts het staat er misschien los van maar ik heb nu vandaag 2.11 nog altijd koorts en draaierig ben ondertussen gevallen en heb nu natuurlijk nog meer pijn.Heb toch een raar gevoel en ben zooo moe..Kan je misschien raad geven het gaat hier over ernstige artrose van de rug ea ook duidelijke fybromyalgie(zeggen ze)Bedankt!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *