Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Meest gebruikte behandelwijzen > Homeopathie > Cochrane positief voor homeopathica bij kanker

Cochrane positief voor homeopathica bij kanker

Share |

Een recente Cochrane analyse is positief voor twee aan de homeopathie en kruidengeneeskunde verwante preparaten, die ingezet kunnen worden bij de behandeling van bijwerkingen van kankermiddelen, chemokuren dus. Het gaat om de preparaten Traumeel S en Calendula. Er werden in totaal 8n studies gevonden met in het totaal bijna 700 patienten. De conclusie was:

This review found preliminary data in support of the efficacy of topical calendula for prophylaxis of acute dermatitis during radiotherapy and Traumeel S mouthwash in the treatment of chemotherapy-induced stomatitis.

De samenvatting in gewone Engelse woorden was: 

Homeopathic medicines are used by many patients with cancer, usually alongside conventional treatment. Cancer treatments can cause adverse effects, and one of the reasons patients use homeopathic medicines is to help with these symptoms. This review looked at whether these medicines could help patients with problems caused by cancer treatments.

Eight studies with a total of 664 participants were included in this review. Three studied adverse effects of radiotherapy, three studied adverse effects of chemotherapy and two studied menopausal symptoms associated with breast cancer treatment. Two studies with low risk of bias demonstrated benefit: one with 254 participants demonstrated benefits from calendula ointment in the prevention of radiotherapy-induced dermatitis, and another with 32 participants demonstrated benefits from Traumeel S (a complex homeopathic medicine) over placebo as a mouthwash for chemotherapy-induced stomatitis.

These trials need replicating. Two other studies reported positive results, although the risk of bias was unclear, and four further studies reported negative results. The homeopathic medicines used in all eight studies did not seem to cause any serious adverse effects or interact with conventional treatment. [1]

Zoals te verwachten viel de hele wereld over deze resultaten heen. Wanneer worden we net zo kritisch op allopathische studies..?

Ernst meteen van stal 

De bekende kenner en criticus van complementaire geneeskunde Professor Ernst werd meteen van stal gehaald. En ja hoor, hij boorde het geheel meteen de grond in, en wel voor de BBC. We citeren de berichtgeving erover in het NtvG (Ned Tijdschr Geneeskd. 2009;153:C166):

Expert Edzard Ernst van de Peninsula Medical School in Plymouth vroeg zich voor de BBC af of het hier wel een homeopathisch middel betreft. Het extract in de crème is niet verdund, wat het grondbeginsel van de homeopathie wel verlangt. De crème kan volgens Ernst daarom niet als homeopathisch middel aangemerkt worden.

In de 2e studie met 32 deelnemers gaf het gebruik van Traumeel S (een combinatie van 14 homeopathische middelen) toegepast in mondspoeling een beter resultaat dan placebo bij de preventie van chemotherapie-geïnduceerde stomatitis. Ook hier zet Ernst vraagtekens. Het bewijs van 1 kleine studie zonder de bevestiging door andere onderzoeksgroepen is te mager om het middel preventief in te zetten.  

 

Referentie

[1] Kassab S, Cummings M, Berkovitz S, van Haselen R, Fisher P. | Homeopathic medicines for adverse effects of cancer treatments. | Cochrane Database Syst Rev. | 2009 Apr 15;(2):CD004845. doi: 10.1002/14651858.CD004845.pub2.

Berichten

  1. Natuurtherapeut schreef:

    Er is in Nederland erg veel gedaan door VSM om homeopathische middelen te registreren. Kijk voor meer informatie op: [url]https://www.natuurtherapeut.nl/[/url]

  2. Natuurtherapeut schreef:

    Er is in Nederland erg veel gedaan door VSM om homeopathische middelen te registreren. Kijk voor meer informatie op: https://www.natuurtherapeut.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *