Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Diabetes > Cissus & Irvingia voor overgewicht

Cissus & Irvingia voor overgewicht

cissus.jpgEen Afrikaanse plant die lijkt op een druif, de Cissus quadrangularis (CQ) blijkt eigenschappen te bezitten die het overgewicht tegengaan. Ook de Irvingia gabonensis (IG), een wilde mangosoort heeft dergelijke eigenschappen. Uit een dubbelblind gerandomiseerde studie is gebleken dat deze planten duidelijk effect hadden op het gewicht, cholesterol en glucosespiegels.

In een studie werden 74 mensen met overgewicht verdeeld over 3 groepen.[1] De eerste groep kreeg 2 maal daags voor de maaltijd een tablet van 150 mg CQ groep 2 twee maal per dag een tablet van 250 mg met de beide planten: CQ-IG en de derde groep kreeg placebopillen. De studie duurde 10 weken.

De placebogroep, de CQ groep en de CQ-IG groep verloren in die 10 weken 2.1%, 8.8% (p < 0.05), en 11.9% (p < 0.05), respectievelijk. Dus het combipreparaat was het meest effectief. De twee actieve groepen lieten een duidelijk significant grotere gewichtsreductie zien dan de placebogroep.

Ook de totale cholesterol in het bloed daalde aanzienlijk door deze plantenextracten ten opzichte van de placebogroep. We laten de onderzoekers aan het woord:

In terms of intra-group mean % change from baseline to 10 weeks, the placebo group increased by 2.2%; the CQ and CQ-IG combo group decreased by 27.0% (p < 0.05) and 44.3% (p < 0.05), respectively.

Ook de nuchtere bloedsuikerspiegel en de LDL waren na 10 weken duidelijk verlaagd bij de actieve groepen ten opzichte van de placebogroep. De combi van de twee plantenextracten had het meeste effect.

Ook een andere studie met 168 obese personen liet een dergelijk effect van CQ zien op de vermindering van het gewicht ten opzichte van placebo.[2] Ook waren er positieve effecten op het cholesterol en de nuchtere bloedsuikers te zien. Uit de laatst gerefereerde studie werd het werkingsmechanisme van de CQ duidelijk. Het bleek dat het CQ extract enzymen uit de alvleesklier remmen, zodat de voeding niet voldoende wordt afgebroken om geheel opgenomen te worden door de darm. Lipase werd ongeveer met 60% geremd, alfa-amylase met ongeveer 90%, en alfa-glucosidase met 39%.

Een eerdere studie liet zien dat het gewichtsverminderend effect van CQ niet afhing van het feit of mensen met overgewicht ook een dieet volgden of niet.[3]

Voor het andere plantenextract IG zijn ook meer studies bekend waaruit blijkt dat dit extract effect heeft op gewichtsvermindering.[4] en nuchtere bloedsuikerverlaging alsook de parameters voor het cholesterol in het bloed.[5]

Referentie

[1] Oben JE, Ngondi JL, Momo CN, Agbor GA, Sobgui CS. | The use of a Cissus quadrangularis/Irvingia gabonensis combination in the management of weight loss: a double-blind placebo-controlled study. | Lipids Health Dis. | 2008 Mar 31;7:12. doi: 10.1186/1476-511X-7-12.

[2] Oben JE, Enyegue DM, Fomekong GI, Soukontoua YB, Agbor GA. | The effect of Cissus quadrangularis (CQR-300) and a Cissus formulation (CORE) on obesity and obesity-induced oxidative stress. | Lipids Health Dis. | 2007 Feb 4;6:4.

[3] Oben J, Kuate D, Agbor G, Momo C, Talla X. | The use of a Cissus quadrangularis formulation in the management of weight loss and metabolic syndrome. | Lipids Health Dis. | 2006 Sep 2;5:24.

[4] Ngondi JL, Oben JE, Minka SR. | The effect of Irvingia gabonensis seeds on body weight and blood lipids of obese subjects in Cameroon. | Lipids Health Dis. | 2005 May 25;4:12.

[5] Adamson I, Okafor C, Abu-Bakare A. | A supplement of Dikanut (Irvingia gabonesis) improves treatment of type II diabetics. | West Afr J Med. | 1990 Apr-Jun;9(2):108-15.

Berichten

 1. Riet meijer schreef:

  Geachte Hr/Mw

  Kunt u mij even doormailen waar de volgende middelen te koop zijn:

  Cissus en Irvingia

 2. lien .s schreef:

  Ik zou ook graag willen weten waar ik de pillen kan kopen
  zo te zien wordt er niet op gereageerd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.