Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Top menu > CAM: Ja! in Zwitserland?

CAM: Ja! in Zwitserland?

Op 17 mei 2009 heeft het Zwitsers volk duidelijk JA gezegd tegen complementaire geneeskunde in een stemming in het hele land. 67% van de stemmers zei JA tegen complementaire geneeskunde. Een mooie uitkomst, en een inspiratie voor Nederland, maar wel met een staartje. Het nieuwsbericht is te lezen op de volgende link. 

De minister van gezondheidszaken daar houdt echter duidelijk een slag om de arm:

Trotz dem klaren Ja liess Gesundheitsminister Pascal Couchepin offen, ob die fünf gestrichenen Methoden wieder kassenpflichtig werden.Vor den Medien verwies er auf das geltende Gesetz, das den Nachweis der Wirksamkeit, Zweckmässigkeit und Zuverlässigkeit verlangt.Die betroffenen Fachgesellschaften hätten bis Ende Oktober Zeit, diesen Nachweis zu liefern. Die Prüfung durch die Expertenkommission beginne dann sofort, könne aber längere Zeit dauern. 

Het ligt dus nu in de handen van de diverse groeperingen om aan te tonen dat alternatief behandelen werkzaam is, veilig en betrouwbaar. Dat is de angel die achter dat mooie Ja steekt. Gezien de complexiteit van de materie zal het een hele kluif worden om dat bewijs boven water te halen. En de commissies van deskundigen die het gaan beoordelen, die zullen ook streng zijn. In Zwitserland was al eerder positief nieuws op dit gebied, wat door bepaalde kritische stromingen onderuit gehaald werd. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.