Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Overige > Craniosacraal bij MS en incontinentie

Craniosacraal bij MS en incontinentie

Onderzoekers van de afdeling urologie van een Joods ziekenhuis in Tel Hashomer keken naar de effecten van craniosacrale therapie op de kwaliteit van leven en incontinentieklachten bij MS. De studie was open en de analyse was gebaseerd op de vraag of er een verschil was voor en na de behandeling. Dat verschil werd inderdaad gevonden. Patienten die behandeld werden met craniosacrale therapie hadden een verbetering op de gemeten eindpunten.

De onderzoekers stelden:

Comparison of post voiding residual volume, lower urinary tract symptoms and quality of life before and after craniosacral therapy revealed a significant improvement (0.001>p>0.0001). CST was found to be an effective means for treating lower urinary tract symptoms and improving quality of life in MS patients.  [1]

De studie was klein, bijna 28 patienten werden ingesloten. Maar blijkbaar is het geheel van de behandeling, inclusief de context voldoende om klinische effecten te bereiken.

Deze studie bewijst niet dat craniosacrale therapie werkt. Maar het is een leuk beginnetje.

Een andere recente studie liet veelbelovende effecten zien bij de behandeling van de tenniselleboog door craniosacrale therapie. [2]

 

Referentie

[1] Raviv G, Shefi S, Nizani D, Achiron A. | Effect of craniosacral therapy on lower urinary tract signs and symptoms in multiple sclerosis. | Complement Ther Clin Pract. | 2009 May;15(2):72-5. doi: 10.1016/j.ctcp.2008.12.006. Epub 2009 Jan 30.

[2] Nourbakhsh MR, Fearon FJ. | The effect of oscillating-energy manual therapy on lateral epicondylitis: a randomized, placebo-control, double-blinded study. | J Hand Ther. | 2008 Jan-Mar;21(1):4-13; quiz 14. doi: 10.1197/j.jht.2007.09.005.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.